Connect with us

Antarabangsa

[VIDEO] Qatar larang perlakuan homoseksual buat pengunjung Piala Dunia 2022

Perlakuan homoseksual sama sekali dilarang buat semua pengunjung Piala Dunia 2022 bagi menyaksikan perlawanan itu yang bakal berlangsung di Qatar tahun ini. 

Wartawan TMT

Published

on

[VIDEO] Qatar larang perlakuan homoseksual buat pengunjung Piala Dunia 2022
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Perlakuan homoseksual antara lapan larangan yang tidak dibenarkan buat semua pengunjung Piala Dunia 2022 bagi menyaksikan perlawanan itu di Qatar.
  • Qatar menetapkan garis panduan yang perlu dipatuhi pengunjung sebagai tanda hormat terhadap sensitiviti agama dan budaya masyarakat tempatan.

QATAR – Perlakuan homoseksual sama sekali dilarang buat semua pengunjung Piala Dunia 2022 bagi menyaksikan perlawanan itu yang bakal berlangsung di Qatar tahun ini. 

Sebagai tuan rumah temasya sukan itu, Qatar menetapkan garis panduan yang perlu dipatuhi pengunjung sebagai tanda hormat terhadap sensitiviti agama dan budaya masyarakat Qatar.

Menurut hantaran Ramallah News yang berkongsi poster garis panduan itu di Facebook, terdapat lapan peraturan yang perlu dipatuhi pengunjung.

Poster panduan di Qatar

Antaranya adalah larangan minuman alkohol, homoseksual, tidak berkelakuan sopan, tidak boleh menggunakan perkataan kesat, tidak menghormati tempat ibadat, muzik dan bunyi yang kuat, ‘dating’ dan mengambil gambar orang tanpa kebenaran.

Qatar menjangkakan lebih sejuta peminat bola sepak akan melawat negara itu sempena Piala Dunia 2022 yang akan berlangsung bermula 20 November hingga 18 Disember depan.

Sumber: Facebook 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending