Connect with us

Komuniti

[VIDEO] Jangan sokong calon anti orang masuk Islam – Mufti Perlis

Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menegaskan orang Islam tidak boleh menyokong mana-mana parti politik mahupun calon pemimpin yang menunjukkan sisi mereka ada sentimen anti-Islam.

Wartawan TMT

Published

on

[VIDEO] Jangan sokong calon anti orang masuk Islam - Mufti Perlis
Foto: Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.
  • Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menegaskan orang Islam tidak boleh sokong parti politik mahupun calon pemimpin ada sentimen anti-Islam.
  • “Saya tak tahu orang lain, tapi kita dan saya tidak boleh sokong golongan anti-Islam, dosa. Anti-Islam dan orang masuk Islam mereka lawan, geng-geng ini kita terlibat, kita sokong mereka sama sahaja seperti kita sokong musuh Islam untuk kuasai orang Islam.”
  • Kaki rasuah juga tidak boleh disokong kerana mereka musuh negara.

KUALA LUMPUR – Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menegaskan orang Islam tidak boleh menyokong mana-mana parti politik mahupun calon pemimpin yang menunjukkan sisi mereka ada sentimen anti-Islam.

Beliau menerusi hantaran di Facebooknya, berkata demikian dalam video berdurasi satu minit 26 saat bagi menjawab pertanyaan daripada pendengar kuliah maghrib yang mengajukan persoalan bagaimanakah cara untuk membuat pilihan pemimpin yang tepat menjelang PRU15.

Katanya, “Saya tak tahu orang lain, tapi kita (pendengar kuliah maghrib) dan saya tidak boleh sokong golongan anti-Islam, dosa. Anti-Islam dan orang yang masuk Islam mereka lawan, geng-geng ini kita terlibat, kita sokong mereka sama sahaja seperti kita sokong musuh Islam untuk menguasai orang Islam.”

Beliau juga berkata, situasi tersebut boleh dirujuk kepada kes-kes terdahulu melibatkan kejadian di Perlis di mana terdapat pihak menentang pengislaman seorang individu, maka baginya golongan penentang itu wajar kita tolak dari jadi pemimpin.

“Kita tengok jugalah yang kes kita di Perlis yang masuk Islam, muka-muka itu kita tau.

Satu lagi, kadang-kadang dia bukan isu anti islam tapi kaki rasuah. Itu pun tak boleh. Musnah negara, jadi anti-Islam tak boleh, kaki rasuah pun tak boleh,” katanya. – The Merdeka Times

Sumber : Facebook Dr Maza

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Komuniti

Mencari penderma buah pinggang buat seorang sahabat – Firdaus Wong

Penderma buah pinggang darah jenis ‘O’ diperlukan segera untuk membantu seorang pendakwah dan penulis, Mohd Fikri Che Hussain yang mengalami kegagalan buah pinggang dan buta kedua-dua matanya kerana diabetes.

Hanani Zulkifli

Published

on

Mencari penderma buah pinggang buat seorang sahabat – Firdaus Wong
Foto: Pengasas dan Presiden Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM), Firdaus Wong Wai Hung (kiri), & Mohd Fikri atau lebih dikenali dengan panggilan ustaz Fikri Alamghiri (kanan hujung).
  • Penderma buah pinggang darah jenis ‘O’ diperlukan segera untuk membantu seorang pendakwah dan penulis, Mohd Fikri Che Hussain yang mengalami kegagalan buah pinggang dan buta kedua-dua matanya kerana diabetes.
  • Rayuan mencari penderma budiman itu diutarakan Pengasas dan Presiden Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM), Firdaus Wong Wai Hung dalam hantaran di Facebooknya hari ini.
  • Firdaus Wong, yang juga pendakwah bebas, memaklumkan Mohd Fikri atau lebih dikenali dengan panggilan ustaz Fikri Alamghiri yang disifatkannya sebagai seorang sahabat dan guru, kini terpaksa menjalani dialisis sejak dua bulan lalu untuk meneruskan hidup.     
  • “Sepanjang perbualan, mulutnya tidak lekang mengucapkan Alhamdulilah dengan kesihatan yang Allah kurniakan di sebalik ujian. Saya juga bertanya kepada Ustaz apakah bentuk bantuan yang kami boleh hulurkan tetapi Ustaz hanya menjawab kalau dapat tolong carikan penderma buah pinggang darah ‘O’ untuknya.
  • “Jikalau sahabat-sahabat atau mempunyai kenalan yang sudi mendermakan buah pinggang darah jenis ‘O’ kepada Ustaz Fikri, boleh hubungi kami. Semoga derma anda itu menjadi asbab Ustaz kembali sihat dan seterusnya kembali aktif berdakwah,” kata Firdaus Wong.

KUALA LUMPUR – Penderma buah pinggang darah jenis ‘O’ diperlukan segera untuk membantu seorang pendakwah dan penulis, Mohd Fikri Che Hussain yang mengalami kegagalan buah pinggang dan buta kedua-dua matanya kerana diabetes.

Rayuan mencari penderma budiman itu diutarakan Pengasas dan Presiden Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM), Firdaus Wong Wai Hung dalam hantaran di Facebooknya hari ini.

Firdaus Wong, yang juga pendakwah bebas, memaklumkan Mohd Fikri atau lebih dikenali dengan panggilan ustaz Fikri Alamghiri yang disifatkannya sebagai seorang sahabat dan guru, kini terpaksa menjalani dialisis sejak dua bulan lalu untuk meneruskan hidup.     

“Sepanjang perbualan, mulutnya tidak lekang mengucapkan Alhamdulilah dengan kesihatan yang Allah kurniakan di sebalik ujian. Saya juga bertanya kepada Ustaz apakah bentuk bantuan yang kami boleh hulurkan tetapi Ustaz hanya menjawab kalau dapat tolong carikan penderma buah pinggang darah ‘O’ untuknya.

“Jikalau sahabat-sahabat atau mempunyai kenalan yang sudi mendermakan buah pinggang darah jenis ‘O’ kepada Ustaz Fikri, boleh hubungi kami. Semoga derma anda itu menjadi asbab Ustaz kembali sihat dan seterusnya kembali aktif berdakwah,” kata Firdaus Wong.

Firdaus Wong berkata sahabatnya itu berkelayakan jurusan pengajian Islam dari Universiti Maghribi dan sangat aktif dalam bidang dakwah, khususnya penulisan dalam bidang hadis, maqasid syariah dan sejarah Islam.

Malah, katanya, Mohd Fikri telah menghasilkan lebih 20 buku dan pernah menjadi kolumnis dalam beberapa majalah.

“Namun hasratnya untuk meneruskan usaha dakwah itu terhenti disebabkan penyakit yang dialaminya,” kata Firdaus Wong. 

Mana-mana pihak ingin membantu usaha dakwah dan kebajikan MRM, boleh menyalurkan sumbangan ke akaun MAYBANK 5648 1052 0353 (Pertubuhan Mualaf Berbilang Bangsa Kuala Lumpur dan Selangor). — The Merdeka Times

Sumber:  Facebook

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending