Connect with us

Terkini

Tidak peroleh majoriti mudah, adakah BN akan bergabung dengan parti lain?

Keputusan sama ada BN akan bergabung dengan parti lain sekiranya tidak memperoleh majoriti mudah di Parlimen bagi membentuk kerajaan baharu hanya akan diputuskan selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Wartawan TMT

Published

on

Tidak peroleh majoriti mudah, adakah BN akan bergabung dengan parti lain?
Foto: Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
  • Keputusan sama ada BN akan bergabung dengan parti lain sekiranya tidak memperoleh majoriti mudah di Parlimen bagi membentuk kerajaan baharu hanya akan diputuskan selepas PRU15.
  • Keputusan PRU15 perlu dilihat terlebih dahulu sebelum membuat sebarang perancangan awal berhubung pembentukan kerajaan Persekutuan.
  • BN perlu menang ‘melepasi 112 kerusi Parlimen’ supaya dapat menubuhkan kerajaan pada PRU15. – Timbalan Pengerusi BN, Datuk Seri Mohamad Hasan.

KUALA LUMPUR – Keputusan sama ada BN akan bergabung dengan parti lain sekiranya tidak memperoleh majoriti mudah di Parlimen bagi membentuk kerajaan baharu hanya akan diputuskan selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan PRU15 harus dilihat terlebih dahulu sebelum membuat sebarang perancangan awal berhubung pembentukan kerajaan Persekutuan.

“Kita tunggu dulu keputusan (PRU15), kita buat keputusan selepas itu… Kita buat andaian terlalu awal pun susah juga, kita pun tidak tahu apa akan berlaku dalam pilihan raya nanti.

“Lepas pilihan raya nanti, keputusan dah buat. Insya-ALLAH kita buat apa sahaja keputusan demi kepentingan negara dan yang pentingnya kita hendak sebuah kerajaan yang stabil,” kata beliau kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia ke-43 di sini pada Selasa.

Ismail Sabri berkata demikian ketika ditanya mengenai kemungkinan BN perlu bekerjasama dengan parti lain seperti PAS untuk membentuk kerajaan jika tidak mampu memperoleh kerusi yang mencukupi bagi membentuk kerajaan pada PRU15 ini.

Pada 16 Oktober Timbalan Pengerusi BN, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, BN perlu menang ‘melepasi 112 kerusi Parlimen’ supaya dapat menubuhkan kerajaan pada PRU15 ini.

Menyentuh mengenai pembahagian kerusi Parlimen, Ismail Sabri yang juga Naib Presiden UMNO berkata, BN dalam proses pengagihan kerusi antara parti komponen dan parti ‘friends of BN’ dan selepas itu menilai dari segi calonnya pula.

“Kita pertimbang semua sekali dan kita akan mengadakan mesyuarat dan keputusan akan dibuat secara musyawarah, itu biasa. Dulu lagi susah sebab komponen BN banyak, sekarang komponen hanya ada empat (UMNO, MIC, MCA, Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS). Jadi lebih mudah untuk kita bincang dan dalam waktu terdekat pasti kita akan putuskan,” katanya. – Bernama

Sumber: Sinar Harian

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending