Connect with us

Terkini

Semua gabungan parti takut, tidak yakin hadapi PRU15 – Tun Musa Hitam

Tiada satu pun gabungan parti dilihat benar-benar yakin dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15), kata Tun Musa Hitam.

Wartawan TMT

Published

on

Semua gabungan parti takut, tidak yakin hadapi PRU15 - Tun Musa Hitam
Foto: Tun Musa Hitam.
  • “Pada saya semuanya (parti) takut dan tidak tahu kemungkinan bakal berlaku. Ia berikutan keadaan politik negara berada dalam kecelaruan malah rakyat juga jadi celaru dan keliru.”
  • Semua parti ambil sikap tunggu dan lihat. Selepas keputusan PRU-15 baru mereka akan mengorak langkah masing-masing. 
  • Konsep khemah besar disarankan segelintir pimpinan politik masih tidak diterima hampir kesemua gabungan politik negara buat masa ini. 
  • “Hasil PRU-15 ini sangat menarik untuk kita lihat namun saya jangkakan lebih banyak kesan negatif akan timbul daripada tiada satu pun parti yang mampu menjadi dominan.”  – Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam.

KOTA TINGGI – Tiada satu pun gabungan parti dilihat benar-benar yakin dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15), kata Tun Musa Hitam.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu berkata, hasil analisis dan pemerhatiannya mendapati semua parti mengambil sikap berhati-hati dan tidak yakin nasib parti.

“Pada saya semuanya (parti) takut dan tidak tahu kemungkinan bakal berlaku. Ia berikutan keadaan politik negara yang berada dalam kecelaruan malah rakyat juga menjadi celaru dan keliru. 

“Keadaan sekarang ini, setiap parti pun tidak begitu pasti apa hasilnya (PRU-15) dan bagaimana rakyat akan buat pilihan nanti.

“Semua parti juga saya lihat masih ambil sikap tunggu dan lihat. Selepas keputusan PRU-15 barulah mereka akan mengorak langkah masing-masing. 

“Namun apa yang menjadi kerisauan saya, pada pendapat saya UMNO tidak akan mampu tubuhkan kerajaan dan mungkin akan jadi minoriti selepas ini, ” katanya. 

Beliau berkata demikian pada Program Bicara Tokoh: Kecelaruan Politik Malaysia anjuran Majlis Bekas Wakil Rakyat (MUBARAK) Johor, di sini, semalam. 

Turut hadir Yang Dipertua MUBARAK Johor, Datuk Abdullah Md Ali dan bekas Menteri Besar Johor, Tan Sri Abdul Ghani Othman. 

Dalam pada itu, Musa yang juga bekas Timbalan Presiden UMNO berkata, konsep khemah besar yang disarankan segelintir pimpinan politik masih tidak diterima hampir kesemua gabungan politik negara buat masa ini. 

Katanya, konsep itu agak kontroversi dengan semua parti dilihat enggan pada idea perkongsian kuasa dan pembahagian kerusi yang dimiliki. 

“Hasil PRU-15 ini sangat menarik untuk kita lihat namun saya jangkakan lebih banyak kesan negatif akan timbul daripada tiada satu pun parti yang mampu menjadi dominan,” katanya. 

Musa juga berkata UMNO kini dilihat sedang menghadapi dilema dan krisis kepemimpinan paling buruk pernah dihadapi parti itu. 

“Saya ingin mengingatkan semua dalam UMNO kita harus sedar hakikat daripada sebuah parti politik yang penuh semangat nasionalisme, kini budaya baharu parti telah bertukar kepada nafsu materialisme, kekayaan dan kepentingan individu semata-mata. 

“Kepentingan masyarakat kini tenggelam dan tidak menjadi keutamaan lagi. UMNO juga sedang menghadapi krisis kepemimpinan… yang tak pernah dihadapinya,” katanya. 

Oleh itu, Musa berpendapat, ahli UMNO harus bangkit menentukan arah tuju parti itu selepas ini.

Katanya, ahli parti tidak boleh lagi mendiamkan diri untuk menyelamatkan kedudukan masing-masing.

“Jika kita tak buat sesuatu dan tak pandai memilih, hanya guna emosi dan sentimen sahaja atau kita terus guna kekayaan dan wang demi meraih kuasa macam dulu.

“Maka akan habislah hayat dan riwayat UMNO selepas ditolak rakyat,” katanya.

Sumber : Berita Harian

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending