Connect with us

Terkini

Selalu ratib kerajaan ‘pintu belakang’, bila Parlimen bubar 1,001 alasan – Asyraf Wajdi

Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki menempelak sikap hipokrit Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Harapan (PH) yang berterusan mempersoal isu pembubaran Parlimen.

Wartawan TMT

Published

on

Selalu ratib kerajaan ‘pintu belakang’, bila Parlimen bubar 1,001 alasan - Asyraf Wajdi
Foto: Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.
  • Ketua Pemuda UMNO menemplak sikap hipokrit Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mempersoal isu bubar Parlimen.
  • Sedangkan selama ini pemimpin parti gabungan itu sering kali melabel kerajaan yang ada ketika ini ‘pintu belakang’.
  • Asyraf Wajdi menyindir Anwar ‘pelik’ sekiranya tidak tahu kuasa membubar Parlimen adalah kuasa Yang di-Pertuan Agong.

SHAH ALAM – Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki menempelak sikap hipokrit Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Harapan (PH) yang berterusan mempersoal isu pembubaran Parlimen.

Beliau berkata, sedangkan selama ini Ahli Parlimen Port Dickson dan pemimpin parti gabungan itu sering kali melabel kerajaan yang ada ketika ini ‘pintu belakang’

“Bukankah Anwar dan PH juga selalu ratib kerajaan pintu belakang dan bukan mandat rakyat? Bila diserahkan kembali mandat kepada rakyat, kenapa pula datang dengan 1001 alasan untuk tidak mahu Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15),” katanya menerusi hantaran di Facebooknya pada Selasa.

Sementara itu, dalam hantaran sama, Asyraf Wajdi menyindir Anwar yang didakwanya ‘pelik’ sekiranya tidak tahu kuasa membubar Parlimen adalah kuasa Yang di-Pertuan Agong di bawah Perkara 55(2) Perlembagaan Persekutuan.

Kenyataan Asyraf Wajdi itu merujuk kepada kenyataan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu yang bertarikh 2 Oktober lalu ‘UMNO tiada majoriti, tidak berhak tentukan tarikh bubar Parlimen.

“Betullah UMNO bukan majoriti dalam kerajaan. Itu sebab kerajaan tidak stabil dan ugut mengugut berterusan berlaku. Kemuncaknya, apabila 12 Menteri Perikatan Nasional PN mengutuskan warkah kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, mendahului dan menyanggah Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Itu dengan sendirinya memberikan isyarat jelas kepada Seri Paduka Baginda bahawa kerajaan tidak lagi boleh berfungsi dengan baik untuk rakyat kerana tidak pernah berlaku perutusan warkah sebegitu rupa,” katanya.

Justeru katanya, Yang di-Pertuan Agong sebagaimana kenyataan media pihak Istana pada Isnin, menggunakan kuasa yang diperuntukkan dalam Perlembagaan untuk membubarkan Parlimen bagi menyerahkan kembali mandat kepada rakyat untuk memilih kerajaan yang lebih stabil.

Pada Isnin, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Parlimen dibubarkan berkuat kuasa serta-merta untuk memberi laluan kepada PRU15.

Pengumuman khas itu disiar secara langsung menerusi beberapa stesen televisyen tempatan pada jam 3 petang selepas memperoleh perkenan Yang di-Pertuan Agong.

Sumber: Sinar Harian

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

(VIDEO) Isu ‘politik bodoh’ tiada kaitan Perkara 153, Menteri Kesihatan & KPT selesai segera isu ‘Parallel Pathway’ ! – KJ

Menteri Kesihatan, Menteri Pendidikan Tinggi dan Ketua Pengarah Kesihatan digesa segera menyelesaikan isu pendaftaran dan perakuan graduan pembedahan kardiotoraks dan pelatih di bawah Program Parallel Pathway untuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Muhammad Radzi Abu Hassan (kiri), Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad (tengah bawah), Menteri Pendidikan Tinggi, Dato Seri Zambry Abdul Kadir (tengah atas) dan Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (kanan).
  • Menteri Kesihatan, Menteri Pendidikan Tinggi dan Ketua Pengarah Kesihatan digesa segera menyelesaikan isu pendaftaran dan perakuan graduan pembedahan kardiotoraks dan pelatih di bawah Program Parallel Pathway untuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM).
  • Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (KJ) mendakwa isu itu tercetus kerana Ketua Pengarah Kesihatan yang juga Presiden Majlis Perubatan Malaysia (MMC) tidak mengiktiraf kepakaran graduan daripada program tersebut.
  • KJ berkata permasalahan itu berlanjutan terlalu lama hingga menjadi perdebatan beberapa pihak dan membabitkan perkara yang tidak sepatutnya dibangkitkan seperti Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.
  • So kalau tak iktiraf then fix the problem quickly. Sebab kita tak boleh nak tunggu ada satu cohort pelajar pegawai perubatan yang sekarang ini stuck .
  • “UiTM dia tak boleh pergi sebab tiada guarantee (jaminan) yang dia akan dia akan didaftar sebagai specialty dan dia terpaksa berdepan isu politik yang bodoh ini yang sebenarnya tak ada kaitan langsung dengan isu spesifik ini dibesarkan dijadikan sampai isu 153 Perlembagaan Persekutuan sebagainya,” katanya menerusi klip video dimuat naik di Instagram @keluar.sekejap di sini hari ini.
  • Media sebelum ini melaporkan Anggota Lembaga Program Pascasiswazah Pembedahan Kardiotoraks UiTM-IJN, Profesor Dr Raja Amin Raja Mokhtar mendedahkan UiTM bersedia membuka program berkenaan secara sementara kepada pelatih dan graduan Parallel Pathway bukan bumiputera sehingga program sama dibuka di Universiti Malaya (UM).
  • Perkara itu menimbulkan pertikaian beberapa pihak yang mendakwanya sebagai mengganggu-gugat hak orang Melayu dan bumiputera susulan Fasal 1A Akta UiTM 1976 (Akta 173) memperuntukkan dengan jelas penubuhan UiTM adalah selaras Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

KUALA LUMPUR — Menteri Kesihatan, Menteri Pendidikan Tinggi dan Ketua Pengarah Kesihatan digesa segera menyelesaikan isu pendaftaran dan perakuan graduan pembedahan kardiotoraks dan pelatih di bawah Program Parallel Pathway untuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (KJ) mendakwa isu itu tercetus kerana Ketua Pengarah Kesihatan yang juga Presiden Majlis Perubatan Malaysia (MMC) tidak mengiktiraf kepakaran graduan daripada program tersebut.

KJ berkata permasalahan itu berlanjutan terlalu lama hingga menjadi perdebatan beberapa pihak dan membabitkan perkara yang tidak sepatutnya dibangkitkan seperti Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

So kalau tak iktiraf then fix the problem quickly. Sebab kita tak boleh nak tunggu ada satu cohort pelajar pegawai perubatan yang sekarang ini stuck .

“UiTM dia tak boleh pergi sebab tiada guarantee (jaminan) yang dia akan dia akan didaftar sebagai specialty dan dia terpaksa berdepan isu politik yang bodoh ini yang sebenarnya tak ada kaitan langsung dengan isu spesifik ini dibesarkan dijadikan sampai isu 153 Perlembagaan Persekutuan sebagainya. 

We want to settle a very specific problem so menteri kesihatan, menteri pengajian tinggi, ketua pengarah kesihatan this problem has gone on long enough (masalah ini telah berlarutan cukup lama) dan dia dah menjadi masalah percakapan dan juga perdebatan yang bodoh yang sekarang ini melibatkan benda yang sepatutnya tak dilibatkan Perlembagaan Persekutuan, kedudukan istimewa orang Melayu dan sebagainya.

“Selesaikanlah isu ini, I mean you are the ministers, you are the director general of health for god’s sake, get it done, (Maksud saya, anda adalah menteri, anda adalah ketua pengarah kesihatan demi tuhan, selesaikan isu ini),” katanya menerusi klip video dimuat naik di Instagram @keluar.sekejap di sini hari ini.

Portal berita kesihatan CodeBlue pada April lalu melaporkan Anggota Lembaga Program Pascasiswazah Pembedahan Kardiotoraks UiTM-IJN, Profesor Dr Raja Amin Raja Mokhtar mendedahkan UiTM bersedia membuka program berkenaan secara sementara kepada pelatih dan graduan Parallel Pathway bukan bumiputera sehingga program sama dibuka di Universiti Malaya (UM).

Perkara itu menimbulkan pertikaian beberapa pihak yang mendakwanya sebagai mengganggu-gugat hak orang Melayu dan bumiputera susulan Fasal 1A Akta UiTM 1976 (Akta 173) memperuntukkan dengan jelas penubuhan UiTM adalah selaras Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

Memetik laporan Malaysiakini, difahamkan pada 20 Mac lalu terdapat empat graduan yang menjalankan program latihan ijazah lanjutan kepakaran bersama Royal College of Surgeons Edinburgh dalam pembedahan kardiotoraks memfailkan permohonan semakan kehakiman bersama di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Ia adalah untuk mencabar keputusan MMC yang menolak permohonan graduan terbabit pada 21 Disember lalu untuk berdaftar di Pendaftaran Pakar Kebangsaan (NSR).

MMC dikatakan menolak pendaftaran mereka kerana kelulusan Persekutuan Kolej Pakar Bedah Diraja Edinburgh dalam Pembedahan Kardiotoraks (FRCS Ed) tidak diiktiraf. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending