Connect with us

Terkini

Perdana Menteri Britain keturunan India boleh jadi PM – Lim Guan Eng

Kita tidak sepatutnya terjerat dengan isu kaum dan agama sekiranya ingin negara maju ke hadapan sebagaimana Great Britain menjadikan pemimpin dari kaum minoriti berketurunan India dan Hindu sebagai Perdana Menteri kata Pengerusi DAP, Lim Guan Eng.

Wartawan TMT

Published

on

Perdana Menteri Britain keturunan India boleh jadi PM - Lim Guan Eng
Foto: Lim Guan Eng, sumber Astro Awani.
  • Beliau dakwa apabila seorang pemimpin bukan beragama Islam jadi menteri pasti wujud bantahan sedangkan kita sepatutnya hormati kesemua rakyat tanpa mengira kaum dan agama.
  • Kenyataan tersebut bukanlah menunjukkan beliau tidak sokong Datuk Seri Anwar Ibrahim jadi Perdana Menteri.
  • “Yang mereka hanya nak wakili sesuatu kaum ataupun menindas kaum-kaum lain itu bukanlah kerajaan Malaysia rakyat mahu. Kita mesti bela kesemua nasib rakyat,” – Lim Guan Eng

KUALA LUMPUR – Kita tidak sepatutnya terjerat dengan isu kaum dan agama sekiranya ingin negara maju ke hadapan sebagaimana Great Britain menjadikan pemimpin dari kaum minoriti berketurunan India dan Hindu sebagai Perdana Menteri kata Pengerusi DAP, Lim Guan Eng.

Ini berikutan beliau mendakwa apabila seorang pemimpin bukan beragama Islam menjadi menteri pasti akan wujud bantahan sedangkan kita sepatutnya menghormati kesemua rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

Katanya, kita wajar melihat dari sudut kewarganegaraan masing-masing, kemampuan kewibawaan dan rekod masing-masing.

Bagaimanapun katanya, kenyataan tersebut bukanlah menunjukkan bahawa beliau tidak menyokong Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekiranya memenangi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

“Kita sekarang masih keluarkan tohmahan berdasarkan agama dan bangsa. Ya… kita (PH) sokong Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri… jangan ada tanggapan lain tetapi apabila seorang bukan Islam jadi menteri, dilemparkan bantahan berdasarkan keturunan, bangsa, dan latar belakang kita.

“Semata-mata itu sahaja. Macam mana boleh cakap bahawa kita hormati semua rakyat Malaysia, tak kira kaum dan agama? So itu bukanlah sifat ‘kemalaysian’.

“Yang mereka hanya nak wakili sesuatu kaum ataupun menindas kaum-kaum lain itu bukanlah kerajaan Malaysia yang rakyat mahu. Kita mesti membela kesemua nasib rakyat,” katanya menerusi satu video berdurasi dua minit satu saat. 

Pada masa sama, beliau turut mengingatkan agar masyarakat tidak melabel sesuatu kaum dengan perkataan ‘ekstrem’ kerana dalam kalangan semua rakyat Malaysia sudah semestinya akan wujud golongan yang baik dan buruk tanpa mengira sebarang latar belakang.

Sumber Video: Astro Awani 

 

Author

Terkini

Kenyataan ekonomi terjejas akibat gerakan boikot tidak tepat — Pengerusi BDS Malaysia

Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail.
  • Pengerusi BDS Malaysia, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata kenyataan itu tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain serta peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.
  • Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.
  • Katanya, terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.
  • “Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

KUALA LUMPUR — Pengerusi Boycott Divestment Sanctions (BDS) Malaysia menyifatkan dakwaan mengatakan ekonomi akan terjejas berikutan gerakan boikot dijalankan ketika ini adalah tidak tepat.

Pengerusinya, Profesor Dr Mohd Nazari Ismail berkata ia tidak tepat kerana mereka yang tidak membeli minuman dan makanan di kedai diboikot akan membuat perbelanjaan di kedai lain.

Selain itu, peluang pekerjaan juga akan bertambah di syarikat lain yang tidak terbabit secara langsung dengan Israel, atau ia mengutuk kezaliman Israel secara terbuka.

“Bukan susah untuk kutuk kezaliman Israel. Saya pun hairan kenapa ada syarikat yang masih enggan lakukan benda yang baik ini.

“Jika mereka kutuk kezaliman Israel secara jelas dan terbuka, saya yakin pengguna akan pergi balik ke kedai mereka,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas ciapan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming di platform X pada Khamis yang menyatakan pekerja tempatan sedang menanggung sengsara akibat boikot dimainkan pihak tidak bertanggungjawab.

Kor Ming yang juga Naib Pengerusi DAP turut memuat naik tangkap layar artikel berita Cina bertajuk, ‘Gelombang boikot menyebabkan pekerja KFC dipotong gaji, pendapatan bulanan pasangan RM600 untuk menyara 3 anak’.

Foto: Tangkap layar ciapan Nga Kor Ming.

Mengulas lanjut, Mohd Nazari tidak menafikan dalam jangka pendek pekerja di syarikat diboikot akan terjejas susulan gerakan itu, namun ia hanya masalah bersifat sementara kerana dalam jangka panjang kelompok berkenaan boleh bekerja di syarikat pilihan baru pengguna yang akan berkembang.

Malah, katanya terdapat banyak restoran tempatan dimaklumkan kepada beliau sedang berkembang dan menjadi lebih maju, susulan boikot ke atas syarikat francais asing seperti McDonald’s dan Starbucks.

“Jika pengurusan syarikat terbabit ingin pastikan perniagaan mereka tidak diboikot dan nasib pekerja mereka tidak terjejas, senang sahaja… jangan ada apa-apa kaitan langsung dengan Israel. 

“Keluar dari Israel. Atau keluarkan kenyataan mengutuk kezaliman Israel di Gaza,” kata pengerusi BDS Malaysia. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending