Connect with us

Terkini

Jawatan TPM perlu ada kuasa sebenar, bukan sekadar ‘jawatan istiadat’ – GPS

Jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM) yang ditawarkan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), harus mempunyai kuasa dan bukan bukan sekadar ‘jawatan istiadat’.

Wartawan TMT

Published

on

Jawatan TPM perlu ada kuasa sebenar, bukan sekadar ‘jawatan istiadat’ - GPS
Foto: Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS), Tan Sri Abang Johari Abang Openg.
  • Jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM) ditawarkan kepada Sarawak dan Sabah harus mempunyai kuasa dan bukan sekadar ‘jawatan istiadat’.
  • Pihak yang menawarkan jawatan itu harus bersedia memberikan jawatan sebenar supaya berfungsi menjaga kepentingan dua wilayah terbabit.
  • “Kami mengalu-alukan dan menyambut baik tawaran itu, tetapi bukannya TPM yang hanya untuk memenuhi protokol,” –   Gabungan Parti Sarawak (GPS)

KUCHING – Jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM) yang ditawarkan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), harus mempunyai kuasa dan bukan bukan sekadar ‘jawatan istiadat’.

Justeru, Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS), Tan Sri Abang Johari Abang Openg, berkata mana-mana pihak yang menawarkan jawatan itu kepada pemimpin Sarawak dan Sabah, harus bersedia memberikan jawatan yang sebenar supaya ia berfungsi untuk menjaga kepentingan dua wilayah terbabit.

Beliau berkata, GPS menyambut baik tawaran Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) untuk memberikan slot jawatan TPM kepada pemimpin Sarawak dan Sabah jika gabungan itu berjaya membentuk kerajaan PRU15, namun ia harus mempunyai kuasa sewajarnya.

“Kami mengalu-alukan dan menyambut baik tawaran itu, tetapi bukannya TPM yang hanya untuk memenuhi protokol.

“Kami mahu pemimpin Sarawak atau Sabah yang dilantik ke jawatan itu mempunyai kuasa sebenar seorang Timbalan Perdana Menteri,” katanya.

Abang Johari, yang juga Premier Sarawak, berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Makan Tengah Hari Sempena Perayaan Deepavali anjuran peguam terkemuka Sarawak, Shankar R P Asnani, di sini, hari ini.

Turut hadir, dua Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas dan Datuk Seri Dr Sim Kui Hian.

Abang Johari berkata, GPS tidak menghadapi masalah untuk menyediakan wakil berkelayakan bagi memegang jawatan nombor dua itu kerana memiliki ramai pemimpin berwibawa.

Semalam, Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, pada sidang media selepas perasmian Program Gelombang Biru BN Zon 3, di Papar, Sabah berkata, jawatan tiga TPM akan diwujudkan jika BN muncul dominan untuk membentuk Kerajaan Persekutuan pada PRU15 nanti.

Beliau memberi jaminan pelantikan wakil dari Sabah, Sarawak dan Semenanjung mengisi jawatan TPM itu akan dimasukkan dalam manifesto BN sebelum PRU15 nanti.

Sementara itu, Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang ditemui media selepas Jelajah PH Sabah di Sandakan, turut menjanjikan tawaran sama kepada dua wilayah di Borneo itu jika PH berjaya membentuk kerajaan.

Bagaimanapun, Anwar hanya menawarkan dua jawatan TPM, iaitu membabitkan seorang dari Semenanjung dan seorang mewakili Borneo.

Sumber: Berita Harian 

 

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending