Connect with us

Antarabangsa

Islamofobia: Separuh umat Islam di Leeds, UK “menderita dalam diam”

Hampir separuh daripada umat Islam yang menetap di Leeds merasakan mereka dilayan tidak sama rata kerana kepercayaan mereka, demikian lapor sebuah tinjauan dipetik Leeds Live.

Wartawan TMT

Published

on

Islamofobia: Separuh umat Islam di Leeds, UK "menderita dalam diam”
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Hampir separuh daripada umat Islam menetap di Leeds merasakan mereka dilayan tidak sama rata kerana kepercayaan mereka.
  • Kumpulan minoriti termasuk Islam telah ‘hilang keyakinan’ kerana mereka merasakan suara mereka tidak didengari.
  • Ramai mangsa tempatan “menderita dalam diam” dan mengalami kebencian yang tidak dilaporkan kepada pihak polis.
  • Ia berdasarkan dapatan kajian disediakan untuk majlis perbandaran oleh Pusat Keamanan, Amanah dan Hubungan Sosial yang berpangkalan di Universiti Coventry.

UNITED KINGDOM – Hampir separuh daripada umat Islam yang menetap di Leeds merasakan mereka dilayan tidak sama rata kerana kepercayaan mereka, demikian lapor sebuah tinjauan dipetik Leeds Live.

Tinjauan terhadap 221 orang Islam di bandar itu mendapati 49 peratus tidak bersetuju dengan idea bahawa mereka “kini dilayan sebagai warganegara yang sama di Leeds”.

Laporan itu, yang mengkaji Islamofobia dan prejudis anti-Muslim di bandar itu secara terperinci, menyimpulkan ramai mangsa “menderita dalam diam”.

Ia juga mendapati dua pertiga daripada mereka yang mengalami kebencian tidak melaporkan penderaan dan serangan itu kepada polis atau mana-mana pihak berkuasa lain.

Ahli Majlis Buruh Leeds, Javaid Akhtar yang juga beragama Islam berkata, banyak kumpulan minoriti telah “hilang keyakinan” terhadap sistem itu kerana “mereka tidak merasakan suara mereka akan didengari”.

Kaunselor Akhtar berkata, “Kita perlu membina hubungan itu dan keyakinan itu supaya orang ramai boleh melaporkannya dan sekurang-kurangnya kita mempunyai pangkalan data dan rekod mengenainya”.

“Saya selalu berkata bahawa kumpulan minoriti, termasuk orang Islam, tidak mendapat peluang yang sama dalam pekerjaan atau pendidikan. Sebab mengapa ramai orang Islam bekerja sendiri adalah kerana bidang kerjaya mereka tidak begitu terbuka untuk mereka.

Advertisement

“Di seluruh industri secara amnya, anda perlu bekerja dua kali lebih keras daripada rakan sekerja anda dan anda perlu menjadi lebih proaktif,” katanya.

Laporan itu disediakan untuk majlis perbandaran oleh Pusat Keamanan, Amanah dan Hubungan Sosial yang berpangkalan di Universiti Coventry.

Laporan itu memberikan keterangan tanpa nama (anonymised) daripada beberapa mangsa.

Seorang wanita berkata, “saya sedang berjalan melalui Roundhay Park bersama anak-anak dan seorang lelaki menjerit supaya saya menanggalkan tudung kerana saya kini berada di Britain”.

Sumber: Leeds

Advertisement

Antarabangsa

Piala Dunia 2022: Peminat bola sepak wanita akui pengalaman menarik, lebih ‘selamat’ di Qatar

Rata-rata peminat bola sepak wanita merasakan keselamatan diri mereka lebih terjamin ketika menonton Piala Dunia 2022 di Qatar.

Wartawan TMT

Published

on

Piala Dunia 2022: Peminat bola sepak wanita akui pengalaman menarik, lebih 'selamat' di Qatar
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Rata-rata peminat bola sepak wanita merasakan keselamatan diri mereka lebih terjamin ketika menonton Piala Dunia 2022 di Qatar.
  • Andrea M, 29, mengakui apa yang digambarkan mengenai negara Timur Tengah oleh media Amerika Syarikat sangat bertentangan dengan norma yang sebenar.
  • Bagi Joy Nkuna, 39, ia sangat berbeza dengan Afrika Selatan, yang disenaraikan sebagai antara negara paling berbahaya bagi pengembara wanita. 
  • Tatiana Lopez, 33, yang mengembara dari Colombia bersama dua rakan wanita berkata lelaki di tempat awam sangat bersopan-santun. 

DOHA – Rata-rata peminat bola sepak wanita merasakan keselamatan diri mereka lebih terjamin ketika menonton Piala Dunia 2022 di Qatar.

Andrea M, 29, bertolak dari New York untuk menonton kejohanan itu selepas meyakinkan rakan dan keluarganya bahawa dia tidak akan melakukan apa-apa yang berisiko semasa kejohanan itu. 

Dia turut mengakui apa yang digambarkan mengenai negara Timur Tengah oleh media Amerika Syarikat sangat bertentangan dengan norma sebenar di sana.

“Gambaran media AS tentang Timur Tengah sangat berbeza daripada apa yang saya alami di sini,” kata Andrea, 29, kepada Al Jazeera menjelaskan rakannya memutuskan untuk tidak pergi ke Qatar. 

Menurut Indeks Jenayah Numbeo, Doha disenaraikan sebagai bandar paling selamat – atau kedua paling selamat – di dunia. 

Bagi Joy Nkuna, 39, ia sangat berbeza dengan negara kelahirannya, Afrika Selatan yang disenaraikan sebagai antara negara paling berbahaya bagi pengembara wanita. 

“Negara saya mempunyai kadar jenayah yang sangat tinggi, terutamanya terhadap wanita,” katanya.

Advertisement

Nkuna berkata dia tidak keluar bersendirian selepas matahari terbenam di negaranya. 

“Dari saat ia menjadi gelap, wanita tidak boleh keluar bersendirian atau mereka akan berada dalam bahaya. 

“Di sini, saya dan anak perempuan saya berjalan-jalan pada pukul 3 pagi dan tiada siapa yang menakut-nakutkan kami, memanggil kami atau memandang kami dengan cara yang akan membuatkan kami berasa tidak selamat,” jelasnya.

Tatiana Lopez, 33, yang mengembara dari Colombia bersama dua rakan wanita, berkata lelaki di tempat awam sangat bersopan-santun. 

“Walaupun pelik melihat lebih ramai lelaki di tempat awam (berbanding wanita) daripada yang biasa saya lihat di Colombia, mereka semua sangat menghormati,” katanya. 

Lopez berkata dia menonton Piala Dunia 2022 tanpa rasa bimbang tentang barang-barangnya.

Advertisement

“Saya sebenarnya boleh membawa beg galas saya di belakang saya, dan menyimpan telefon saya di dalam poket saya kerana saya tahu tiada siapa yang akan merampasnya daripada saya,” luahnya.

Sumber: Al Jazeera

 

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending