Connect with us

Terkini

Jika niat baik, rakyat usah takut ulas keputusan mahkamah – Zaid Ibrahim

Rakyat biasa tidak perlu takut untuk mengulas keputusan mahkamah dengan syarat ia dilakukan dengan niat baik.

Wartawan TMT

Published

on

Jika niat baik, rakyat usah takut ulas keputusan mahkamah – Zaid Ibrahim
Foto: Sumber FB Datuk Zaid Ibrahim.
  • “Satu perkara yang saya bimbang (ialah) kenyataan (beliau yang membayangkan bahawa) jika anda bukan seorang peguam atau tidak mempunyai minda terlatih mengenai undang-undang atau tidak mempunyai kedalaman intelektual hakim, maka anda tidak dibenarkan membuat komen,” – Zaid Ibrahim.
  • Zaid Ibrahim gesa badan kehakiman bersikap lebih terbuka dan menerima perbincangan terus-terang mengenai keadilan, untuk meningkatkan demokrasi dan kedaulatan undang-undang.
  • Badan kehakiman seperti cabang kerajaan lain, mesti boleh diakses secara sama-rata.

PETALING JAYA: Rakyat biasa tidak perlu takut untuk mengulas keputusan mahkamah dengan syarat ia dilakukan dengan niat baik.

Kenyataan yang dibuat bekas menteri undang-undang Datuk Zaid Ibrahim dalam video yang dimuat naik di laman Facebooknya itu merujuk kenyataan Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat yang mengkritik ahli politik atas apa yang disifatkannya sebagai membuat kenyataan tidak adil, mengenai penghakiman tanpa memahami sepenuhnya keputusan mahkamah.

Tengku Maimun berkata, kebanyakan komen yang dibuat berdasarkan sentimen semata-mata dan tidak memahami undang-undang.

“Satu perkara yang saya bimbang (ialah) kenyataan (beliau yang membayangkan bahawa) jika anda bukan seorang peguam atau tidak mempunyai minda terlatih mengenai undang-undang atau tidak mempunyai kedalaman intelektual hakim, maka anda tidak dibenarkan membuat komen,” kata Zaid.

Justeru beliau menggesa badan kehakiman bersikap lebih terbuka dan menerima perbincangan terus-terang mengenai keadilan, untuk meningkatkan demokrasi dan kedaulatan undang-undang.

“Setiap institusi negara ini perlu terbuka .Ini demokrasi,” kata bekas menteri undang-undang itu, sambil menambah bahawa badan kehakiman, seperti cabang kerajaan lain, mesti boleh diakses secara sama-rata.

“Jika kita mengharapkan kebertanggungjawaban daripada ahli politik (dan) eksekutif, jika kita benci kezaliman ahli politik, kita harus (sama-sama) mencela kezaliman badan kehakiman,” katanya dalam video di Facebook.

“Apa pun, dalam wacana ini perlu ada sedikit kerendahan hati (dan) pemahaman tentang kedudukan masing-masing.

“Kita semua manusia. Sudah tentu, hakim istimewa. Tetapi mereka tidak begitu istimewa sehingga terlepas daripada kesilapan dan kegagalan manusia biasa,” katanya, sambil menambah bahawa toleransi, persefahaman, dan merendah diri meninggikan darjat usaha menegakkan keadilan.

Bekas menteri undang-undang itu menegaskan,  polemik menegakkan keadilan tentunya mengundang pandangan berbeza.

“Pemenang mempunyai pandangannya sendiri dan yang kalah mempunyai pandangan dan penderitaan sendiri.

Sumber : Facebook Zaid Ibrahim

 

 

Author

Terkini

(VIDEO) Isu ‘politik bodoh’ tiada kaitan Perkara 153, Menteri Kesihatan & KPT selesai segera isu ‘Parallel Pathway’ ! – KJ

Menteri Kesihatan, Menteri Pendidikan Tinggi dan Ketua Pengarah Kesihatan digesa segera menyelesaikan isu pendaftaran dan perakuan graduan pembedahan kardiotoraks dan pelatih di bawah Program Parallel Pathway untuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Muhammad Radzi Abu Hassan (kiri), Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad (tengah bawah), Menteri Pendidikan Tinggi, Dato Seri Zambry Abdul Kadir (tengah atas) dan Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (kanan).
  • Menteri Kesihatan, Menteri Pendidikan Tinggi dan Ketua Pengarah Kesihatan digesa segera menyelesaikan isu pendaftaran dan perakuan graduan pembedahan kardiotoraks dan pelatih di bawah Program Parallel Pathway untuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM).
  • Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (KJ) mendakwa isu itu tercetus kerana Ketua Pengarah Kesihatan yang juga Presiden Majlis Perubatan Malaysia (MMC) tidak mengiktiraf kepakaran graduan daripada program tersebut.
  • KJ berkata permasalahan itu berlanjutan terlalu lama hingga menjadi perdebatan beberapa pihak dan membabitkan perkara yang tidak sepatutnya dibangkitkan seperti Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.
  • So kalau tak iktiraf then fix the problem quickly. Sebab kita tak boleh nak tunggu ada satu cohort pelajar pegawai perubatan yang sekarang ini stuck .
  • “UiTM dia tak boleh pergi sebab tiada guarantee (jaminan) yang dia akan dia akan didaftar sebagai specialty dan dia terpaksa berdepan isu politik yang bodoh ini yang sebenarnya tak ada kaitan langsung dengan isu spesifik ini dibesarkan dijadikan sampai isu 153 Perlembagaan Persekutuan sebagainya,” katanya menerusi klip video dimuat naik di Instagram @keluar.sekejap di sini hari ini.
  • Media sebelum ini melaporkan Anggota Lembaga Program Pascasiswazah Pembedahan Kardiotoraks UiTM-IJN, Profesor Dr Raja Amin Raja Mokhtar mendedahkan UiTM bersedia membuka program berkenaan secara sementara kepada pelatih dan graduan Parallel Pathway bukan bumiputera sehingga program sama dibuka di Universiti Malaya (UM).
  • Perkara itu menimbulkan pertikaian beberapa pihak yang mendakwanya sebagai mengganggu-gugat hak orang Melayu dan bumiputera susulan Fasal 1A Akta UiTM 1976 (Akta 173) memperuntukkan dengan jelas penubuhan UiTM adalah selaras Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

KUALA LUMPUR — Menteri Kesihatan, Menteri Pendidikan Tinggi dan Ketua Pengarah Kesihatan digesa segera menyelesaikan isu pendaftaran dan perakuan graduan pembedahan kardiotoraks dan pelatih di bawah Program Parallel Pathway untuk ke Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin (KJ) mendakwa isu itu tercetus kerana Ketua Pengarah Kesihatan yang juga Presiden Majlis Perubatan Malaysia (MMC) tidak mengiktiraf kepakaran graduan daripada program tersebut.

KJ berkata permasalahan itu berlanjutan terlalu lama hingga menjadi perdebatan beberapa pihak dan membabitkan perkara yang tidak sepatutnya dibangkitkan seperti Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

So kalau tak iktiraf then fix the problem quickly. Sebab kita tak boleh nak tunggu ada satu cohort pelajar pegawai perubatan yang sekarang ini stuck .

“UiTM dia tak boleh pergi sebab tiada guarantee (jaminan) yang dia akan dia akan didaftar sebagai specialty dan dia terpaksa berdepan isu politik yang bodoh ini yang sebenarnya tak ada kaitan langsung dengan isu spesifik ini dibesarkan dijadikan sampai isu 153 Perlembagaan Persekutuan sebagainya. 

We want to settle a very specific problem so menteri kesihatan, menteri pengajian tinggi, ketua pengarah kesihatan this problem has gone on long enough (masalah ini telah berlarutan cukup lama) dan dia dah menjadi masalah percakapan dan juga perdebatan yang bodoh yang sekarang ini melibatkan benda yang sepatutnya tak dilibatkan Perlembagaan Persekutuan, kedudukan istimewa orang Melayu dan sebagainya.

“Selesaikanlah isu ini, I mean you are the ministers, you are the director general of health for god’s sake, get it done, (Maksud saya, anda adalah menteri, anda adalah ketua pengarah kesihatan demi tuhan, selesaikan isu ini),” katanya menerusi klip video dimuat naik di Instagram @keluar.sekejap di sini hari ini.

Portal berita kesihatan CodeBlue pada April lalu melaporkan Anggota Lembaga Program Pascasiswazah Pembedahan Kardiotoraks UiTM-IJN, Profesor Dr Raja Amin Raja Mokhtar mendedahkan UiTM bersedia membuka program berkenaan secara sementara kepada pelatih dan graduan Parallel Pathway bukan bumiputera sehingga program sama dibuka di Universiti Malaya (UM).

Perkara itu menimbulkan pertikaian beberapa pihak yang mendakwanya sebagai mengganggu-gugat hak orang Melayu dan bumiputera susulan Fasal 1A Akta UiTM 1976 (Akta 173) memperuntukkan dengan jelas penubuhan UiTM adalah selaras Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan.

Memetik laporan Malaysiakini, difahamkan pada 20 Mac lalu terdapat empat graduan yang menjalankan program latihan ijazah lanjutan kepakaran bersama Royal College of Surgeons Edinburgh dalam pembedahan kardiotoraks memfailkan permohonan semakan kehakiman bersama di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Ia adalah untuk mencabar keputusan MMC yang menolak permohonan graduan terbabit pada 21 Disember lalu untuk berdaftar di Pendaftaran Pakar Kebangsaan (NSR).

MMC dikatakan menolak pendaftaran mereka kerana kelulusan Persekutuan Kolej Pakar Bedah Diraja Edinburgh dalam Pembedahan Kardiotoraks (FRCS Ed) tidak diiktiraf. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending