Connect with us

Antarabangsa

Belajar universiti percuma jika pendapatan keluarga kurang AS$100,000 setahun

Pelajar-pelajar ijazah pertama yang datang daripada keluarga berpendapatan kurang daripada AS$100,000 (RM449,800) setahun dibenarkan untuk belajar di Universiti Princeton, New Jersey, Amerika Syarikat (AS) mulai tahun depan.

Wartawan TMT

Published

on

Belajar universiti percuma jika pendapatan keluarga kurang AS$100,000 setahun
Foto: Universiti Princeton.
  • Pelajar ijazah pertama daripada keluarga berpendapatan bawah AS$100,000 dibenar untuk belajar di Universiti Princeton, New Jersey, Amerika Syarikat.
  • Pelajar tidak perlu membayar sebarang bayaran malah akan diberikan bantuan kewangan sebanyak AS$4,050 setiap tahun untuk membeli buku dan belanja peribadi.
  • Lebih 1,500 pelajar atau 25 peratus pelajar universiti tersebut akan mendapat peluang pendidikan percuma pada tahun depan.
  • Sebelum ini hanya pelajar dari keluarga berpendapatan kurang AS$65,000 yang layak mendapat bantuan kewangan penuh.
  • Isteri bekas Presiden AS, Michell Obama dan billionair Amazon Jeff Bezon pernah belajar di universiti itu.

NEWARK – Pelajar-pelajar ijazah pertama yang datang daripada keluarga berpendapatan kurang daripada AS$100,000 (RM449,800) setahun dibenarkan untuk belajar di Universiti Princeton, New Jersey, Amerika Syarikat (AS) mulai tahun depan.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengumuman tentang perkara itu diumumkan oleh pihak pengurusan universiti tersebut pada minggu lalu.

Pelajar-pelajar tersebut tidak perlu membayar sebarang bayaran termasuk kos bilik penginapan di universiti tersebut.

Sebaliknya, mereka akan diberikan bantuan kewangan sebanyak AS$4,050 (RM18,216) pada setiap tahun untuk pembelian buku dan perbelanjaan peribadi.

Lebih daripada 1,500 pelajar atau 25 peratus daripada pelajar universiti itu dijangka mendapat peluang pendidikan percuma tersebut.

Sebelum ini, hanya pelajar-pelajar yang datang daripada keluarga berpendapatan kurang daripada AS$65,000 (RM292,370) setahun mendapat bantuan kewangan penuh.

“Salah satu nilai Princeton ialah komitmen kami untuk memastikan pelajar-pelajar berbakat dari semua latar belakang bukan sahaja mampu mendapatkan pendidikan tetapi boleh berkembang di kampus kami dan di dunia di luarnya,” kata Christopher L. Eisgruber iaitu Presiden Universiti Princeton dalam satu kenyataan baru-baru ini.

Michelle Obama iaitu isteri bekas Presiden AS, Barack Obama dan bilionair Jeff Bezos pernah belajar di universiti itu. 

Sumber : Sinar Harian

 

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan
Foto: Produk kurma dari Israel.
  • Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.
  • Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.
  • Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.
  • Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.
  • “Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.

Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.

Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.

“Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

“Sebahagian besar kurma dijual pada bulan Ramadan dan di mana sahaja mereka (masyarakat Islam) boleh membelinya daripada orang lain, mereka akan cuba menghukum kami,” katanya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan kempen pergerakan Boikot, Lupus dan Sekat (BDS) dalam usaha mengenakan tekanan ekonomi ke atas syarikat Israel supaya pendudukan haram ditamatkan.

Kumpulan Kempen Solidariti Palestin mengatakan kebanyakan kurma Medjool Israel ditanam di penempatan haram Tebing Barat yang diduduki peneroka haram Israel. 

Kempen-kempen memerangi pendudukan haram sering memberi peringatan supaya pengguna menyemak tempat asal pengeluaran kurma itu sebelum pembelian dilakukan. – The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending