Connect with us

Antarabangsa

Belajar universiti percuma jika pendapatan keluarga kurang AS$100,000 setahun

Pelajar-pelajar ijazah pertama yang datang daripada keluarga berpendapatan kurang daripada AS$100,000 (RM449,800) setahun dibenarkan untuk belajar di Universiti Princeton, New Jersey, Amerika Syarikat (AS) mulai tahun depan.

Wartawan TMT

Published

on

Belajar universiti percuma jika pendapatan keluarga kurang AS$100,000 setahun
Foto: Universiti Princeton.
  • Pelajar ijazah pertama daripada keluarga berpendapatan bawah AS$100,000 dibenar untuk belajar di Universiti Princeton, New Jersey, Amerika Syarikat.
  • Pelajar tidak perlu membayar sebarang bayaran malah akan diberikan bantuan kewangan sebanyak AS$4,050 setiap tahun untuk membeli buku dan belanja peribadi.
  • Lebih 1,500 pelajar atau 25 peratus pelajar universiti tersebut akan mendapat peluang pendidikan percuma pada tahun depan.
  • Sebelum ini hanya pelajar dari keluarga berpendapatan kurang AS$65,000 yang layak mendapat bantuan kewangan penuh.
  • Isteri bekas Presiden AS, Michell Obama dan billionair Amazon Jeff Bezon pernah belajar di universiti itu.

NEWARK – Pelajar-pelajar ijazah pertama yang datang daripada keluarga berpendapatan kurang daripada AS$100,000 (RM449,800) setahun dibenarkan untuk belajar di Universiti Princeton, New Jersey, Amerika Syarikat (AS) mulai tahun depan.

Pengumuman tentang perkara itu diumumkan oleh pihak pengurusan universiti tersebut pada minggu lalu.

Pelajar-pelajar tersebut tidak perlu membayar sebarang bayaran termasuk kos bilik penginapan di universiti tersebut.

Sebaliknya, mereka akan diberikan bantuan kewangan sebanyak AS$4,050 (RM18,216) pada setiap tahun untuk pembelian buku dan perbelanjaan peribadi.

Lebih daripada 1,500 pelajar atau 25 peratus daripada pelajar universiti itu dijangka mendapat peluang pendidikan percuma tersebut.

Sebelum ini, hanya pelajar-pelajar yang datang daripada keluarga berpendapatan kurang daripada AS$65,000 (RM292,370) setahun mendapat bantuan kewangan penuh.

“Salah satu nilai Princeton ialah komitmen kami untuk memastikan pelajar-pelajar berbakat dari semua latar belakang bukan sahaja mampu mendapatkan pendidikan tetapi boleh berkembang di kampus kami dan di dunia di luarnya,” kata Christopher L. Eisgruber iaitu Presiden Universiti Princeton dalam satu kenyataan baru-baru ini.

Michelle Obama iaitu isteri bekas Presiden AS, Barack Obama dan bilionair Jeff Bezos pernah belajar di universiti itu. 

Sumber : Sinar Harian

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending