Connect with us

Antarabangsa

US$1.82 juta untuk pengebumian Shinzo Abe

Pengebumian negara bekas Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe, yang dibunuh Julai lepas, akan menelan belanja kerajaan kira-kira 250 juta yen (US$1.82 juta), lapor Sputnik.

Wartawan TMT

Published

on

US$1.82 juta untuk pengebumian Shinzo Abe
Foto: Bekas Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe dalam kenangan.
  • Pengebumian negara merupakan satu penghormatan kepada Shinzo Abe terhadap “kepimpinan dan kecemerlangan” yang ditunjukkannya sepanjang menjadi Perdana Menteri Jepun untuk tempoh lapan tahun lapan bulan.
  • Keputusan rasmi mengenai jumlah dana diperuntukkan dijangka dibuat pada 26 Ogos(esok).
  • Kerajaan Jepun sedang buat persediaan untuk penyertaan kira-kira 6,400 orang dalam pengebumian negara untuk Abe, termasuk pegawai tinggi asing.
  • Upacara pengebumian dan pembakaran mayatnya telah diadakan pada 12 Julai.

TOKYO – Pengebumian negara bekas Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe, yang dibunuh Julai lepas, akan menelan belanja kerajaan kira-kira 250 juta yen (US$1.82 juta), lapor Sputnik.

Agensi Berita Kyodo yang memetik sumber terdekat melaporkan, bahawa keputusan rasmi mengenai jumlah dana yang diperuntukkan dijangka dibuat pada 26 Ogos.

Menurut saluran TV NHK, kerajaan Jepun sedang membuat persediaan untuk penyertaan kira-kira 6,400 orang dalam pengebumian negara untuk Abe, termasuk pegawai tinggi asing.

Pengebumian Negara Abe pada 27 September akan menjadi pengebumian negara kedua untuk bekas perdana menteri sejak Perang Dunia II.

Pengebumian pertama diadakan pada 1967 untuk Shigeru Yoshida.

Majlis Istiadat Pengebumian Negara itu sebagai penghormatan kepada Abe terhadap “kepimpinan dan kecemerlangan” yang ditunjukkannya sepanjang menjadi Perdana Menteri untuk tempoh lapan tahun lapan bulan.

Abe, 67, ditembak pada 8 Julai di bandar Nara, Jepun semasa berucap dalam kempen pilihan raya. 

Advertisement

Pembunuhnya, Tetsuya Yamagami, mendekati ahli politik itu dari belakang dan melepaskan dua das tembakan dari jarak kira-kira 10 meter (33 kaki). 

Abe yang dikejarkan ke hospital dalam keadaan kritikal, disahkan meninggal dunia di Hospital Universiti Perubatan.

Upacara pengebumian dan pembakaran mayatnya diadakan pada 12 Julai.

Sumber : Bernama

Author

Advertisement

Antarabangsa

Rejim penjajah Israel berundur dari bahagian utara Gaza – Briged Al-Qassam

Briged Al-Qassam, sayap tentera Hamas memaklumkan tentera Israel sudah berundur dari bahagian utara Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

Rejim penjajah Israel berundur dari bahagian utara Gaza – Briged Al-Qassam
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Briged Al-Qassam, sayap tentera Hamas memaklumkan tentera Israel sudah berundur dari bahagian utara Gaza.
  • Kumpulan pejuang itu menyifatkan operasi rejim zionis sebagai gagal dan mengatakan sebanyak 70 peratus anggota tentera Israel di utara kini sudah tiada.
  • Pegawai Hamas, Osama Hamdan, yang berpangkalan di Lubnan mendedahkan Israel cuba memancing orang awam Gaza ke selatan untuk memerangkap dan membunuh mereka di kawasan itu.
  • “Jelas bahawa dakwaan pendudukan, mengenai kewujudan kawasan selamat di selatan Semenanjung Gaza dan desakan berterusan untuk rakyat pergi ke sana adalah satu rancangan serta perangkap yang dirancang.
  • “Ia untuk melakukan lebih banyak pembunuhan beramai-ramai terhadap orang awam yang tidak bersenjata serta orang yang dipindahkan ke selatan,” katanya seperti dilaporkan Al Jazeera.

GAZA: Briged Al-Qassam, sayap tentera Hamas memaklumkan tentera Israel sudah berundur dari bahagian utara Gaza.

Kumpulan pejuang itu menyifatkan operasi rejim zionis sebagai gagal dan mengatakan sebanyak 70 peratus anggota tentera Israel di utara kini sudah tiada.

Dalam serangan bertali arus yang dilancarkan Israel dilihat cubaan untuk mengusir penduduk dari utara wilayah itu ke selatan.

Sementara itu, Hamas mengecam United Kingdom (UK) kerana merancang untuk melancarkan pengawasan melalui udara ke atas Semenanjung Gaza dengan menggelarkan negara itu sebagai rakan dalam perang Israel.

Memetik laporan media Arab, UK yang menjalankan penerbangan pengawasan ke atas Gaza didakwa mahu membantu mengesan tawanan Israel, kata Hamas menerusi satu kenyataan.

Pada Sabtu lalu, Kementerian Pertahanan UK mengesahkan bahawa tenteranya melakukan penerbangan pengawasan ke atas Gaza.

Dalam pada itu, pegawai Hamas, Osama Hamdan, yang berpangkalan di Lubnan mendedahkan Israel cuba memancing orang awam Gaza ke selatan untuk memerangkap dan membunuh mereka di kawasan itu.

Advertisement

“Jelas bahawa dakwaan pendudukan, mengenai kewujudan kawasan selamat di selatan Semenanjung Gaza dan desakan berterusan untuk rakyat pergi ke sana adalah satu rancangan serta perangkap yang dirancang.

“Ia untuk melakukan lebih banyak pembunuhan beramai-ramai terhadap orang awam yang tidak bersenjata serta orang yang dipindahkan ke selatan,” katanya seperti dilaporkan Al Jazeera.

Tentera Israel turut mengarahkan rakyat Palestin mengosongkan beberapa kawasan di dalam dan sekitar bandar Khan Younis.

Selain itu, rejim Zionis juga menyiarkan peta yang menunjukkan tempat perlindungan yang perlu dituju oleh rakyat Palestin dari Khan Younis sehingga ke selatan iaitu di Rafah bersempadan dengan Mesir.

Ramai penduduk Gaza mendakwa kawasan yang mereka dipaksa untuk pergi turut diserang. – AGENSI

Sumber: Berita Harian

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending