Connect with us

Antarabangsa

US$1.82 juta untuk pengebumian Shinzo Abe

Pengebumian negara bekas Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe, yang dibunuh Julai lepas, akan menelan belanja kerajaan kira-kira 250 juta yen (US$1.82 juta), lapor Sputnik.

Wartawan TMT

Published

on

US$1.82 juta untuk pengebumian Shinzo Abe
Foto: Bekas Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe dalam kenangan.
  • Pengebumian negara merupakan satu penghormatan kepada Shinzo Abe terhadap “kepimpinan dan kecemerlangan” yang ditunjukkannya sepanjang menjadi Perdana Menteri Jepun untuk tempoh lapan tahun lapan bulan.
  • Keputusan rasmi mengenai jumlah dana diperuntukkan dijangka dibuat pada 26 Ogos(esok).
  • Kerajaan Jepun sedang buat persediaan untuk penyertaan kira-kira 6,400 orang dalam pengebumian negara untuk Abe, termasuk pegawai tinggi asing.
  • Upacara pengebumian dan pembakaran mayatnya telah diadakan pada 12 Julai.

TOKYO – Pengebumian negara bekas Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe, yang dibunuh Julai lepas, akan menelan belanja kerajaan kira-kira 250 juta yen (US$1.82 juta), lapor Sputnik.

Agensi Berita Kyodo yang memetik sumber terdekat melaporkan, bahawa keputusan rasmi mengenai jumlah dana yang diperuntukkan dijangka dibuat pada 26 Ogos.

Menurut saluran TV NHK, kerajaan Jepun sedang membuat persediaan untuk penyertaan kira-kira 6,400 orang dalam pengebumian negara untuk Abe, termasuk pegawai tinggi asing.

Pengebumian Negara Abe pada 27 September akan menjadi pengebumian negara kedua untuk bekas perdana menteri sejak Perang Dunia II.

Pengebumian pertama diadakan pada 1967 untuk Shigeru Yoshida.

Majlis Istiadat Pengebumian Negara itu sebagai penghormatan kepada Abe terhadap “kepimpinan dan kecemerlangan” yang ditunjukkannya sepanjang menjadi Perdana Menteri untuk tempoh lapan tahun lapan bulan.

Abe, 67, ditembak pada 8 Julai di bandar Nara, Jepun semasa berucap dalam kempen pilihan raya. 

Pembunuhnya, Tetsuya Yamagami, mendekati ahli politik itu dari belakang dan melepaskan dua das tembakan dari jarak kira-kira 10 meter (33 kaki). 

Abe yang dikejarkan ke hospital dalam keadaan kritikal, disahkan meninggal dunia di Hospital Universiti Perubatan.

Upacara pengebumian dan pembakaran mayatnya diadakan pada 12 Julai.

Sumber : Bernama

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hanya 30-35 peratus pejuang Hamas ‘dihapuskan’ tentera Israel – Sumber Perisikan AS

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).
  • Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.
  • Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.
  • Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.
  • Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.
  • Beliau memberi amaran bahawa kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.

Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.

Beliau memberi amaran kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Komentar Brown itu merupakan kritikan jarang didengari daripada tentera AS yang membantu Israel dalam peperangannya ke atas Gaza dengan menyediakan peralatan ketenteraan dan bantuan perisikan.

Kira-kira 128 individu yang ditawan Hamas dan kumpulan pejuang Palestin lain masih kekal di Gaza.

Kerajaan Israel menegaskan tekanan ketenteraan adalah cara terbaik untuk membebaskan tahanan dan menegaskan mereka tidak akan menamatkan peperangan sehingga “menghapuskan” Hamas ketika puluhan tawanan dipercayai maut akibat serangan Israel ke atas Gaza.

Terdapat ketidakpuasan yang semakin meningkat di Israel mengenai status perang Gaza dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu didakwa mengabaikan tawanan warga Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending