Connect with us

Terkini

“Sistem sekuriti bank selamat, tapi ‘scammer’ lebih maju,”- Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia

Sistem bank sekarang adalah selamat dan dari segi kawal selia juga mencukupi namun apabila melibatkan golongan ‘scammer’ atau penipuan dalam talian, kita perlu lebih berhati-hati.

Hidayah Sani

Published

on

“Sistem sekuriti bank selamat, tapi ‘scammer’ lebih maju,”- Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sekuriti bank tidak mudah diceroboh, memandangkan bank mengamalkan dua tapisan keselamatan yang perlu dilalui sebelum sebarang pengesahan diberikan, sekaligus menunjukkan sekuriti bank semakin ketat.
  • “Dari segi control nya bank ini memang ada dan memang sufficient cuma bila scammer ini lebih bijak dua tiga step. Dia tak hack sistem bank itu sebaliknya dia melalui TAC number atau password.” – Pengarah Eksekutif AIBIM, Ratna Sha’erah Kamaludin.
  • “Tapi kita kena ambil tahu banyak apps fake and scam, kita kena tahu scammer ini dia sangat advance jadi once tersalah tekan any apps katakanlah anda install this apps yang sebenarnya ada malware atau virus jadi kesemua data peribadi perbankan akan ditarik. Ini bukan masalah di sistem perbankan tau tapi ini masalah gajet kita.”
  • Pelanggan bank diingatkan untuk menyimpan sebaik mungkin data peribadi dan jangan sesekali berkongsi kata laluan mereka kepada mana-mana individu.

KUALA LUMPUR – Sistem bank sekarang adalah selamat dan dari segi kawal selia juga mencukupi namun apabila melibatkan golongan ‘scammer’ atau penipuan dalam talian, kita perlu lebih berhati-hati.

Pengarah Eksekutif Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM), Ratna Sha’erah Kamaludin berkata demikian berhubung dakwaan yang mengatakan bahawa sistem sekuriti bank mudah untuk diceroboh.

Ia susulan beberapa kes melibatkan pelanggan bank kerugian beribu-ribu ringgit angkara ‘scammer’ yang sedang hangat dibahaskan oleh masyarakat hari ini terutama dalam media sosial.

Katanya, “Dari segi control nya bank ini memang ada dan memang sufficient cuma bila scammer ini lebih bijak dua tiga step. Dia tak hack sistem bank itu sebaliknya dia melalui TAC number atau password.

Menurutnya, sekuriti bank tidak mudah untuk diceroboh, memandangkan terdapat bank yang mengamalkan dua tapisan keselamatan yang perlu dilalui sebelum sebarang pengesahan diberikan, sekaligus ia menunjukkan bahawa sekuriti bank sekarang semakin ketat.

“Tapi kita kena ambil tahu banyak apps yang fake and scam, kita kena tahu scammer ini dia sangat advance jadi once tersalah tekan any apps katakanlah anda install this apps yang sebenarnya ada malware atau virus jadi kesemua data peribadi perbankan akan ditarik.

Ini bukan masalah di sistem perbankan tau tapi ini masalah gajet kita. 

Kita masukkan apps dia akan bawa ke phishing scam dia boleh take all our information. Dekat bank dia nampak macam biasa je tapi sebenarnya yang buat transfer itu malware sendiri,” katanya yang turut mengingatkan agar pelanggan bank bersikap waspada dan segera membuat aduan jika berlaku sebarang kejadian seperti sedemikian.

Tambahnya, bank di Malaysia telah menyediakan pelbagai kemudahan seperti online banking, e- wallet untuk memudahkan pelanggan membuat transaksi tanpa perlu pergi ke bank.

Katanya, “Bank menyediakan banyak channel ini adalah untuk kemudahan pengguna membuat transaksi tanpa pergi bank dan sistem dia adalah selamat kerana dari pihak bank sendiri memang ada team IT security yang melihat dan dikawal selia.

Ia ada sufficient control to change untuk mengesahkan authenticity of the customer dan  untuk online transaction ini kita ada password maknanya kontrol itu dah ada dan mencukupi untuk normal transaction to go through.”

Bagaimanapun, beliau mengingatkan para pelanggan bank untuk menyimpan sebaik mungkin data peribadi mereka dan jangan sesekali berkongsi kata laluan mereka kepada mana-mana individu.

Tegas beliau, adakala terdapat pelanggan bank yang masih menggunakan kata laluan atau ID pengguna yang sudah kebanyakan orang boleh tahu iaitu meletakkan nama dan tarikh lahir mereka.

Justeru bila mengingatkan pelanggan bank untuk lebih menitikberatkan perkara sedemikian juga lebih berhati-hati kerana ‘scammer’ sedang berleluasa.

Katanya, sama ada pelanggan mahupun bank perlu memainkan peranan masing-masing dalam menangani permasalahan sebegini.

“Pihak bank mempunyai peranan untuk memastikan security control mereka dan ia sudah pun dikawal selia dari bahagian itu dan pihak pelanggan pula sekiranya ada masalah cepat-cepatlah buat report dan beri report itu kepada pihak yang betul,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times pada Selasa.

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Berhikmahkah baca ayat al-Quran di hadapan tempat ibadat agama lain?

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Dalam video berkenaan, lelaki itu membaca ayat khusus yang berkaitan teguran Nabi Ibrahim kepada kaumnya yang menyembah berhala dalam Surah al-Anbiyaa’ 21:66-67

Nabi Ibrahim AS berkata: ‘Jika demikian, patutkah kamu menyembah yang lain dari Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan faedah sedikitpun kepada kamu, dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu? Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu?’” 

Tidak dinafikan apa yang dimaksudkan ayat ini adalah benar dan merupakan fakta dalam ajaran Islam. 

Malah, tiada masalah sekalipun jikalau seseorang Muslim ingin membaca al-Qur’an kerana sememangnya ia perkara yang digalakkan dan diimani setiap Muslim.  

Penulis percaya barangkali niat pempengaruh itu adalah untuk menyampaikan mesej Tawhid dengan membaca petikan ayat al-Qur’an yang khusus menceritakan tentang sindiran Nabi Ibrahim AS kepada pengamal berhala. 

Meskipun niat tersebut mungkin baik, tindakan membaca al-Qur’an di rumah ibadat agama lain adalah tidak sesuai apatah lagi di hadapan patung berhala yang dianggap Tuhan oleh penganut agama terbabit. 

Lebih-lebih lagi, jika tindakan ini bertujuan untuk, konten dan meraih views di media sosial, ia menambahkan lagi ketidak sensitiviti terhadap keagamaan. Tanpa mengetahui realiti setempat, jelas ini bukan dakwah, ini adalah tindakan provokasi yang tidak sepatutnya berlaku.  

Berdakwah biarlah berhikmah 

Setiap daripada kita pasti memiliki pendekatan berdakwah yang pelbagai dalam usaha menarik golongan yang diseru kepada Islam.  

Namun, setiap pendekatan itu juga perlu digariskan mengikut saranan Allah yang menyuruh umat Islam supaya berdakwah secara berhikmah atau bijaksana. 

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik.” (Surah an-Nahl 16:125).

Hikmah dalam konteks ayat ini adalah meletakkan setiap sesuatu pada tempatnya dengan panduan akal. 

Sebagaimana  yang dinyatakan Ibnu Hajar dalam Fathul Bari (7/205), “Makna yang paling benar dari Al-Hikmah adalah bahwa Al-Hikmah adalah menempatkan sesuatu pada tempatnya.” 

Sa’id Hawwa pula mengatakan, al-hikmah itu ialah maqalah (pendapat atau perkataan) yang sahih dan jitu, iaitu dalil yang menerangkan kebenaran yang menghilangkan syubhat (kesamaran), atau khitab (ucapan, perkataan atau perbicaraan) yang munasabah kepada setiap golongan manusia berdasarkan kedudukan mereka.

Sebagai contoh, sesuaikah sekiranya kita berdakwah kepada orang bukan Muslim yang asing dan baru pertama kali berjumpa dengan membaca petikan ayat al-Qur’an seperti: 

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu.” (Surah An-Nisa’ 4:56)  

Sememangnya petikan ayat al-Qur’an ini adalah dalil yang sahih. Namun mari kita fikirkan secara logik, adakah bukan Muslim terbabit akan semakin mendekati Islam atau sebaliknya, menjauhi Islam? 

Dan bolehkah pendekatan dakwah sebegini kita katakan sebagai dakwah secara bijaksana yang meletakkannya di tempat yang sepatutnya? 

Sedangkan, kita perlu menggunakan pendekatan yang bersesuaian dengan audiens mengikut konteks sosial dan realiti setempat. Bukan main terjah berdakwah tanpa mengambil tahu latar belakang kepercayaan setempat. 

Dalam usaha berdakwah, amat penting untuk kita sentiasa mempertimbangkan sensitiviti agama lain dan menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka. 

“Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan.” (Surah Al-An’am 6:108) 

Tetapi, apakah menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka bermaksud Muslim menerima kepercayaan mereka? Sudah tentu tidak. Sebabnya jelas, akidah yang berbeza dan prinsip Islam juga jelas iaitu ‘bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku’. 

Pendekatan dakwah yang bijaksana dan penuh hikmah adalah pendekatan yang bukan sahaja mampu menyampaikan mesej Islam dengan lebih efektif, tetapi juga dapat mengukuhkan hubungan kewujudan bersama secara aman dengan penganut agama lain.

Kita harus sentiasa berhati-hati dan bijak dalam memilih cara berdakwah agar mesej yang disampaikan tidak menimbulkan salah faham mahupun ketegangan. – The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending