Connect with us

Antarabangsa

Kritik konsert dan acara hiburan di Arab Saudi, bekas imam Masjidil Haram dipenjara 10 tahun

Mahkamah Saudi menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun ke atas bekas imam Masjidil Haram, Mekah.

Wartawan TMT

Published

on

Kritik konsert dan acara hiburan di Arab Saudi, bekas imam Masjidil Haram dipenjara 10 tahun
Foto: Sheikh Saleh al Talib sewaktu bertugas sebagai imam.
 • Mahkamah Saudi menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun ke atas bekas imam Masjidil Haram, Sheikh Saleh al Talib.
 • Dijatuhkan hukuman penjara oleh Mahkamah Rayuan Jenayah Khas di Riyadh yang membatalkan pembebasan pertuduhan Sheikh Saleh sebelum itu.
 • Sheikh Saleh ditahan pada 2018 selepas menyampaikan khutbah yang mengkritik Pihak Berkuasa Hiburan Umum, badan kerajaan yang bertanggungjawab mengawalselia industri hiburan di Arab Saudi.
 • Bekas imam Masjidil Haram itu mengecam konsert dan acara keramaian yang menyimpang dari ajaran agama dan norma budaya Arab Saudi.
 • Sejak Mohammed bin Salman (MBS) memegang kuasa de facto sebagai Putera Mahkota Saudi, kumpulan berhaluan kanan berkata, pihak berkuasa menahan berpuluh-puluh ulama dan imam terkemuka yang mengkritik agenda reformasinya.

Mahkamah Saudi menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun ke atas bekas imam Masjidil Haram, Mekah.

Mahkamah Rayuan Jenayah Khas di Riyadh menjatuhkan hukuman penjara itu ke atas Sheikh Saleh al Talib selepas membatalkan pembebasan pertuduhan ke atas bekas imam itu, demikian menurut kumpulan hak asasi berpangkalan di Amerika Syarikat, Democracy for the Arab World Now (Dawn) pada Isnin lalu.

Menurut aktivis, pihak berkuasa Arab Saudi menahan Sheikh Saleh pada 2018 tanpa sebarang alasan selepas beliau menyampaikan khutbah mengkritik Pihak Berkuasa Hiburan Umum iaitu badan kerajaan yang bertanggungjawab mengawalselia industri hiburan di negara itu.

Bekas imam Masjidil Haram itu mengecam konsert dan acara keramaian yang menyimpang dari ajaran agama dan norma budaya Arab Saudi, demikian laporan Middle East Eye semalam.

Penahanan itu dilakukan ketika Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman (MBS) meneruskan usahanya mereformasi masyarakat Saudi dan mempelbagaikan ekonomi kerajaan negara Teluk yang bergantung kepada minyak itu.

Sejak MBS memegang kuasa de facto sebagai putera mahkota, kumpulan berhaluan kanan berkata, pihak berkuasa menahan berpuluh-puluh ulama dan imam terkemuka yang mengkritik agenda reformasinya.

Antara yang ditahan adalah Salman al-Odah yang bertindak menyeru rakyat Arab Saudi mendamaikan perbezaan dengan warga Qatar selepas Riyadh mengetuai sekatan ke atas negara teluk itu.

Hukuman penjara ke atas bekas imam Masjidil Haram itu disahkan Dawn, kumpulan yang diasaskan wartawan Allahyarham Jamal Khashoggi, melalui ciapan Twitter. 

Jurucakap Dawn, Abdullah Alaoudh mengecam hukuman penjara itu dan berkata ia sudah menjadi kebiasaan, di mana ulama dan imam ditahan dan dipenjarakan kerana berani bersuara menentang pembaharuan dilakukan putera mahkota Saudi.

“Hukuman 10 tahun penjara terhadap Imam Masjidil Haram Saleh Al Talib atas kritikannya terhadap perubahan sosial serta hukuman 34 tahun penjara ke atas aktivis wanita, Salma al-Shehab kerana menyifatkan ironi pembaharuan sosial sebenar adalah penindasan MBS yang mengancam banyak kumpulan,” kata Alaoudh yang juga anak kepada Salman al-Odah.

“Persamaan di antara semua tahanan politik, termasuk Imam (Sheikh Saleh) Al Talib, mereka ditangkap hanya kerana menyatakan pendapat mereka secara aman. Penindasan ini harus dihentikan terhadap semua orang (tanpa) pengecualian.”

Pengkritik lain yang ditahan termasuk pelajar PhD Salma al-Shehab yang dijatuhkan hukuman penjara 34 tahun kerana menghantar ciapan kritikan terhadap kerajaan Saudi di Twitter.

Sumber: Middle East Eye

Author

Teruskan Membaca

1 Comment

 1. Avatar

  Bin daud

  August 27, 2022 at 2:36 pm

  Muhaamad bin salman dah menyimpang. Bakal dibalas di akhirat. Wallahu a’lam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Kudis merebak dalam kalangan tahanan Palestin

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.
 • Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.
 • Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.
 • Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Palestinian Prisoners’ Society (PPS) melaporkan jangkitan secara meluas penyakit kulit yang merebak dalam kalangan warga Palestin di penjara-penjara Israel dilihat oleh peguam dan bekas tahanan yang dibebaskan.

Penyakit paling umum adalah kudis, jangkitan yang sangat menular disebabkan kutu kecil, katanya.

Penyebarannya lebih diburukkan dengan keadaan kebersihan yang teruk, kesesakan dan bekalan air terhad di penjara-penjara Israel yang menurut kumpulan itu khususnya di fasiliti padang pasir Negev dan Megiddo, Israel.

Kumpulan terbabit mendakwa Israel membiarkan tahanan yang dijangkiti tanpa rawatan bahkan memindahkan mereka ke kawasan lain dalam penjara di mana penyakit itu boleh disebarkan, tindakan yang menurutnya merupakan “jenayah perubatan”.

Terdahulu, CNN mendedahkan seksaan ngeri Israel dengan informasi penyaksian penderaan sistemik dilakukan rejim zionis terhadap tahanan warga Palestin di fasiliti tahanan mereka. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending