Connect with us

Antarabangsa

Arab saudi bina bandar kaca “Mirror Line” AS1 trilion

Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed Bin Salman percaya bangunan itu bakal menjadi projek ikonik seperti piramid di Mesir.

Wartawan TMT

Published

on

mirror line projek mega arab saudi
  • Bakal dibina di kawasan padang pasir Neom yang terletak di barat laut Arab Saudi.
  • Putera Mahkota percaya ia bakal menjadi bangunan ikonik seperti piramid di Mesir.
  • Bangunan pencakar langit itu akan dikenali sebagai “Mirror Line”.
  • Pakar alam sekitar tidak bersetuju dengan perancangan binaan ini.

Projek mega itu akan dibangunkan di kawasan padang pasir Neom yang saiznya setanding bandar Massachusetts. 

Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed Bin Salman percaya bangunan itu bakal menjadi projek ikonik seperti piramid di Mesir.

Mirror Line

Bangunan pencakar langit itu akan dikenali sebagai “Mirror Line”. 

Bangunan itu terdiri daripada dua bahagian dengan ketinggian 488m yang jauh lebih tinggi berbanding bangunan Empire State yang berketinggian 381m.

Bandar cermin kaca ini akan menduduki tempat ke-13 di dalam 15 bangunan tertinggi di dunia. 

Projek Arab Saudi

Projek itu dijangka mengambil masa 50 tahun untuk dibina biarpun Putera Mahkota Arab Saudi mahukan ia disiapkan menjelang 2030.

Pembinaan kedua-dua bahagian bangunan pencakar langit itu akan selari biarpun ia akan merentasi padang pasir, pantai dan gunung. 

Projek Mega Udara

Arkitek akan mengambil kira kelengkungan bumi terlebih dahulu bagi merealisasikan reka bentuk binaan itu.

Bangunan itu akan dilengkapi kereta api berkelajuan tinggi pada bahagian bawah tanah, stadium pada ketinggian 304m dan jeti untuk kapal berlayar.

Projek Mega

Walau bagaimanapun, pakar alam sekitar dilaporkan tidak bersetuju dengan perancangan itu.

Binaan itu dikatakan bakal menjejaskan proses penghijrahan haiwan dan secara tidak langsung mengganggu ekosistem.  

Sumber: Gagadget

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Tindakan pembohong dan pencuri zionis tuntut Palestin adalah tindakan keluar agama Yahudi

Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

KUALA LUMPUR – Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss berkata kumpulan zionis terbukti tidak menjaga ajaran agama Yahudi dan tidak layak dikaitkan dengan agama itu.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Mereka pembohong! semudah itu, mereka adalah pencuri, mereka adalah pembohong, negara Israel dicipta oleh orang-orang yang meninggalkan agama Yahudi, meninggalkan ketuhanan, meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhan, mereka secara terbuka tak menjaga (arahan agama), negara itu tak menjaga 10 Perintah (dalam agama Yahudi). 

“Saya selalu kongsi gambar masa mereka buat, masa mereka isytiharkan kemerdekaan kamu pun boleh nampak, orang Yahudi kena tutup kepala seperti saya, semua Yahudi lelaki perlu menutup kepala mereka.

“Kamu boleh lihat (mereka yang) duduk pada hari-hari bersejarah pengisytiharan kemerdekaan, kamu lihat sini David Ben Gurion, ini gambar Herzl, hampir kesemua mereka tidak menutup kepala mereka.

“Ia satu sandiwara, ia adalah gurauan (bahawa) mereka menubuhkan sebuah negara Yahudi, jadi secara mudahnya ia bukan negara Yahudi, ia satu negara nasionalis yang menggunakan agama sebagai topeng, untuk menyamar, untuk menakut-nakutkan orang supaya mereka tidak bersuara menentang mereka,” kata Yisroel kepada The Merdeka Times selepas Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini hari ini.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Yisroel turut menjelaskan alasan zionis untuk menduduki tanah suci itu kerana adanya arahan 3,000 tahun dulu sebenarnya sudah berakhir 2,000 tahun dahulu atas ketetapan orang-orang Yahudi diusir atas kesilapan dan dosa mereka.

“Jadi mereka (zionis) menggunakan fakta yang tuhan berikan (arahan kepada) orang Yahudi 3,000 tahun dulu supaya memasuki tanah suci, tetapi mereka sama sekali mengabaikan fakta bahawa 2000 tahun yang lalu, kita dihantar ke pengasingan dan kita dilarang sebagai orang Yahudi untuk mewujudkan negara Yahudi.

“Dan pastinya (memasuki Palestin) bukan dengan membunuh dan mencuri, dan pastinya – orang Islam dan orang Arab yang bersahabat dengan Yahudi yang mengambil Yahudi masuk sehingga kami mampu hidup, jadi kami harus menunjukkan rasa syukur kepada mereka ini.

“Apa sahaja yang mereka lakukan adalah bercanggah sama sekali dengan agama Yahudi. Dan itulah sebabnya kamu boleh dapati bahawa orang Yahudi telah berdemonstrasi selama 76 tahun di jalan-jalan Baitulmaqdis, mereka dipukul dengan kejam, ditangkap dan dibunuh dan tiada siapa yang bercakap tentang itu,” kata Yisroel.

Terdahulu di dalam ucapannya, Rabbi itu menjelaskan posisi orang Yahudi yang tidak sepatutnya menubuhkan sebuah negara dengan memetik pelbagai rujukan dalam kitab Torah (Old Testament).

Beliau berkata pengusiran warga Yahudi di tanah suci itu berlaku 2,000 tahun dahulu bukan atas dasar tiada kelengkapan senjata atau Amerika tidak memberikan sumbangan mereka, tetapi ia adalah disebabkan dosa-dosa mereka sendiri.

Yisroel menegaskan Yahudi yang jujur kepada agamanya mengungkapkan dalam doa upacara mereka bahawa “oleh kerana dosa, maka kami dalam pengusiran” dan pengusiran itu menyebabkan orang Yahudi tidak dibenarkan kembali ke tanah suci itu secara besar-besaran sebagai bangsa yang menguasainya dan perkara itu merupakan sumpah perjanjian antara mereka dengan tuhan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending