Connect with us

Terkini

Unit Siasatan Jenayah Terancang Bukit Aman siasat wanita komedi hina Islam

Kes wanita komedi hina Islam disiasat oleh Unit Siasatan Jenayah Terancang (USJT), Bukit Aman berikutan melibatkan isu agama.

Wartawan TMT

Published

on

  • Kes wanita komedi hina Islam disiasat oleh Unit Siasatan Jenayah Terancang (USJT), Bukit Aman berikutan melibatkan isu agama.
  • Laporan itu disahkan oleh Jurucakap Polis Kuala Lumpur.
  • Terdahulu, tular rakaman video menunjukkan seorang wanita yang mengaku menghafal 15 juzuk al-Quran didakwa menghina agama Islam di sebuah kelab di TTDI.

KUALA LUMPUR – Jurucakap Polis Kuala Lumpur mengesahkan, kes seorang wanita yang dipercayai melakukan perbuatan menghina kesucian agama Islam di sebuah kelab sekitar Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur, akan diambil alih oleh Unit Siasatan Jenayah Terancang (USJT) daripada siasatan polis Petaling Jaya.

Menurut beliau, kes ini dirujuk ke Bukit Aman berikutan ia melibatkan isu agama.

Terdahulu The Merdeka Times melaporkan umat Islam di negara ini digemparkan dengan penularan satu rakaman video menunjukkan seorang wanita yang mengaku menghafal 15 juzuk al-Quran didakwa menghina agama Islam di sebuah kelab di TTDI.

Wanita yang memperkenalkan dirinya sebagai Siti Amira Abdullah dan berasal dari Kuala Kangsar itu didakwa mempermainkan agama Islam semasa membuat persembahan komedi di kelab tersebut.

Siti Amira atau dikenali sebagai Amy membuat kejutan apabila dia yang tampil sopan mengenakan tudung dan baju kurung Kedah tiba-tiba menanggalkan pakaian itu hadapan khalayak ramai.

Dia dilihat mengenakan baju seksi bertali halus (spaghetti strap) berwarna hitam dan skirt singkat paras paha berwarna coklat. – The Merdeka Times

Baca berita susulan – ‘Pelawak’ wanita hina Islam, operasi kelab komedi digantung DBKL

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
  • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
  • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
  • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
  • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending