Connect with us

Terkini

Unit Siasatan Jenayah Terancang Bukit Aman siasat wanita komedi hina Islam

Kes wanita komedi hina Islam disiasat oleh Unit Siasatan Jenayah Terancang (USJT), Bukit Aman berikutan melibatkan isu agama.

Wartawan TMT

Published

on

  • Kes wanita komedi hina Islam disiasat oleh Unit Siasatan Jenayah Terancang (USJT), Bukit Aman berikutan melibatkan isu agama.
  • Laporan itu disahkan oleh Jurucakap Polis Kuala Lumpur.
  • Terdahulu, tular rakaman video menunjukkan seorang wanita yang mengaku menghafal 15 juzuk al-Quran didakwa menghina agama Islam di sebuah kelab di TTDI.

KUALA LUMPUR – Jurucakap Polis Kuala Lumpur mengesahkan, kes seorang wanita yang dipercayai melakukan perbuatan menghina kesucian agama Islam di sebuah kelab sekitar Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur, akan diambil alih oleh Unit Siasatan Jenayah Terancang (USJT) daripada siasatan polis Petaling Jaya.

Menurut beliau, kes ini dirujuk ke Bukit Aman berikutan ia melibatkan isu agama.

Terdahulu The Merdeka Times melaporkan umat Islam di negara ini digemparkan dengan penularan satu rakaman video menunjukkan seorang wanita yang mengaku menghafal 15 juzuk al-Quran didakwa menghina agama Islam di sebuah kelab di TTDI.

Wanita yang memperkenalkan dirinya sebagai Siti Amira Abdullah dan berasal dari Kuala Kangsar itu didakwa mempermainkan agama Islam semasa membuat persembahan komedi di kelab tersebut.

Siti Amira atau dikenali sebagai Amy membuat kejutan apabila dia yang tampil sopan mengenakan tudung dan baju kurung Kedah tiba-tiba menanggalkan pakaian itu hadapan khalayak ramai.

Dia dilihat mengenakan baju seksi bertali halus (spaghetti strap) berwarna hitam dan skirt singkat paras paha berwarna coklat. – The Merdeka Times

Baca berita susulan – ‘Pelawak’ wanita hina Islam, operasi kelab komedi digantung DBKL

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending