Connect with us

Video

[VIDEO] Lagi video komedi ‘stand-up’ jadikan Melayu & Bumiputera bahan lawak

Wartawan TMT

Published

on

Komedi hina Melayu
Foto: Rizal Van Geyzel

Satu lagi video yang dikatakan berlaku di kelab komedi yang sama dengan kejadian seorang wanita mengaku menghafal 15 juzuk Al-Quran menghina Islam dalam keadaan separuh bogel.

Anda boleh tonton video di bawah;

Author

Advertisement

Terkini

(VIDEO) Peruntukan Ahli Parlimen sepatutnya secara automatik, barulah reformasi institusi – Khairy

Peruntukan untuk kawasan mana-mana ahli Parlimen, termasuk blok pembangkang, sepatutnya diberikan secara automatik dengan syarat dan peraturan penyalurannya ditetapkan Unit Penyelarasan Pelaksanaan ataupun agensi berkenaan, kata bekas Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Hidayah Sani

Published

on

Peruntukan Ahli Parlimen sepatutnya secara automatik, barulah reformasi institusi – Khairy
Foto: Khairy Jamaluddin Abu Bakar.
  • Peruntukan untuk kawasan mana-mana ahli Parlimen, termasuk blok pembangkang, sepatutnya diberikan secara automatik dengan syarat dan peraturan penyalurannya ditetapkan Unit Penyelarasan Pelaksanaan ataupun agensi berkenaan, kata bekas Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.
  • Khairy yang juga bekas Ketua Pemuda UMNO berkata, pemberian peruntukan sedemikian barulah boleh disifatkan sebagai reformasi institusi.
  • Beliau turut mempersoalkan pendirian Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang meminta Ahli Parlimen pembangkang membuat rundingan dengan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof, sekiranya mahu peruntukan diberikan kepada mereka.
  • “Tak kisahlah dia daripada PAS ke, dia daripada BERSATU ke, dia daripada WARISAN ke daripada KDM parti ke, selagi dia wakil rakyat dia sepatutnya dapat. Barulah reformasi institusi Shahril,” katanya dalam siaran Podcast Keluar Sekejap yang dihoskan bersama bekas Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan pada Selasa.

KUALA LUMPUR — Peruntukan untuk kawasan mana-mana ahli Parlimen, termasuk blok pembangkang, sepatutnya diberikan secara automatik dengan syarat dan peraturan penyalurannya ditetapkan Unit Penyelarasan Pelaksanaan ataupun agensi berkenaan, kata bekas Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Khairy yang juga bekas Ketua Pemuda UMNO berkata, pemberian peruntukan sedemikian barulah boleh disifatkan sebagai reformasi institusi.

Beliau turut mempersoalkan pendirian Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang meminta Ahli Parlimen pembangkang membuat rundingan dengan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof, sekiranya mahu peruntukan diberikan kepada mereka.

“Saya nak tanya kenapa kena bincang? Patut benda ini jadi automatik. Kalau betul-betul nak bawa reformasi institusi, selagi you adalah Ahli Parlimen, selagi orang itu adalah Ahli Parlimen, Ahli Dewan Rakyat yang dipilih, dia dengan automatik akan dapat peruntukan dengan syarat-syarat, peraturan-peraturan yang ditetapkan ICU Unit Penyelarasan Pelaksanaan  atau agensi yang berkenaan. 

“That should be the case. Kenapa pula nak kena bincang dengan TPM? Apa benda nak bincang. Dia dah menang. Dia wakil rakyat,” katanya dalam siaran Podcast Keluar Sekejap yang dihoskan bersama bekas Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan pada Selasa.

Khairy berkata peruntukan itu sepatutnya diberikan tanpa mengira faktor sama ada wakil rakyat kawasan parlimen itu dari PAS, BERSATU, WARISAN mahupun Parti Demokratik Masyarakat (KDM).

“Tak kisahlah dia daripada PAS ke, dia daripada BERSATU ke, dia daripada WARISAN ke daripada KDM parti ke, selagi dia wakil rakyat dia sepatutnya dapat. Barulah reformasi institusi Shahril,” katanya yang turut dipersetujui sepenuhnya Shahril.

Advertisement

Beliau berkata pemberian peruntukan itu telah banyak kali menjadi topik perbincangan dan dilaksanakan sewaktu pemerintahan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri, namun ketika itu ia tidak dilakukan sepenuhnya, malah tidak dilaksanakan kerajaan ketika ini.

“Mungkin saya jelaskan dari sudut pandangan saya, apa yang mereka fikirkan apabila group atau kelompok yang tidak mahu bagi peruntukan sama atau saksama dengan semua ni, mereka masih lagi berfungsi dalam dunia. 

“Di mana kalau kita bagi kewangan kepada lawan kita, lawan kita boleh menang dan kita tak boleh bagi bantu sebarang sedikitpun kalau boleh kerana kalau kita bagi maka lebih mudah dia mempertahankan kerusi dia, susah untuk calon kita nak menang pada election yang seterusnya. 

“Saya tak nak kata benda itu betul atau tidak betul. Mungkin di sesetengah kawasan ada faktor kewangan dan faktor peruntukan yang boleh membantu populariti seseorang wakil rakyat,” kata Shahril.

Beliau menegaskan bagaimanapun peruntukan itu adalah berkaitan soal keadilan dan parti induk kepada kerajaan hari adalah keadilan.

Justeru, katanya, sekiranya perkara itu tidak dapat diselesaikan, maka akan berlaku satu lagi kekecewaan dalam agenda reformasi yang dilihat terbantut sejak kebelakangan ini. — The Merdeka Times

Advertisement

Sumber : Youtube Keluar Sekejap

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending