Connect with us

Terkini

Tangguh pendaftaran PADU, masih banyak isu jaminan keselamatan data tidak dijelaskan

Pendaftaran dan kemas kini sistem Pangkalan Data Utama (PADU) perlu dihentikan sementara waktu bagi memberi ruang untuk kerajaan meneliti semula pelaksanaan sistem itu supaya mencapai matlamatnya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pendaftaran dan kemas kini sistem Pangkalan Data Utama (PADU) perlu dihentikan sementara waktu bagi memberi ruang untuk kerajaan meneliti semula pelaksanaan sistem itu supaya mencapai matlamatnya.
  • Presiden Persatuan Pengguna Siber Malaysia, Siraj Jalil berkata masih banyak persoalan terutama dalam aspek jaminan keselamatan maklumat orang ramai tidak dijelaskan secara telus sehingga menimbulkan polemik.
  • “Kita tidak persoalkan atau nafikan kepakaran pasukan keselamatan siber kerajaan seperti Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA), CyberSecurity Malaysia (CSM) dan sebagainya, tetapi kenapa jaminan keselamatan itu hanya dikeluarkan Kementerian Ekonomi bukan agensi bertanggungjawab ini? 
  • “Menurut kenyataan Menteri Ekonomi, PADU mengambil data dari pelbagai agensi dan jabatan lain, ini membentuk satu tarikan kepada penjenayah siber kerana elemen data terkumpul itu sangat strategik termasuk maklumat perbankan pengguna.
  • “Sekiranya data ini bocor atau dieksploitasi untuk tujuan yang salah di kemudian hari, siapa yang harus dipertanggungjawabkan kerana Akta Keselamatan Siber baru sahaja dalam proses pembentangan di Parlimen hari ini,” katanya dipetik Harian Metro di sini hari ini.
  • Beliau berkata demikian ketika mengulas kewajaran kerajaan menangguhkan pendaftaran dan kemas kini PADU sehingga semua isu berbangkit dan persoalan rakyat terjawab.

KUALA LUMPUR — Pendaftaran dan kemas kini sistem Pangkalan Data Utama (PADU) perlu dihentikan sementara waktu bagi memberi ruang untuk kerajaan meneliti semula pelaksanaan sistem itu supaya mencapai matlamatnya.

Presiden Persatuan Pengguna Siber Malaysia, Siraj Jalil berkata masih banyak persoalan terutama dalam aspek jaminan keselamatan maklumat orang ramai tidak dijelaskan secara telus sehingga menimbulkan polemik.

“Kita tidak persoalkan atau nafikan kepakaran pasukan keselamatan siber kerajaan seperti Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA), CyberSecurity Malaysia (CSM) dan sebagainya, tetapi kenapa jaminan keselamatan itu hanya dikeluarkan Kementerian Ekonomi bukan agensi bertanggungjawab ini? 

“Ada banyak faktor selain isu campur tangan politik dan kes penggodaman data agensi kerajaan, jawapan Kementerian Ekonomi juga tidak konsisten terhadap keselamatan data kerajaan sendiri yang memberikan multi persepsi sehingga menimbulkan kekeliruan rakyat.

“Menurut kenyataan Menteri Ekonomi, PADU mengambil data dari pelbagai agensi dan jabatan lain, ini membentuk satu tarikan kepada penjenayah siber kerana elemen data terkumpul itu sangat strategik termasuk maklumat perbankan pengguna.

“Sekiranya data ini bocor atau dieksploitasi untuk tujuan yang salah di kemudian hari, siapa yang harus dipertanggungjawabkan kerana Akta Keselamatan Siber baru sahaja dalam proses pembentangan di Parlimen hari ini,” katanya dipetik Harian Metro di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kewajaran kerajaan menangguhkan pendaftaran dan kemas kini PADU sehingga semua isu berbangkit dan persoalan rakyat terjawab.

Mengulas lanjut, beliau berkata sudah sampai masa kerajaan duduk semeja pemegang taruh terutama pihak industri bagi meneliti semula dan memperbaiki kelemahan pelaksanaan sistem itu bagi mencapai matlamat subsidi bersasar.

“Sampai dua kerajaan negeri pun memberikan reaksi agak tidak baik sedangkan awal-awal lagi perlu adakan libat urus dengan pemegang taruh dan beri peluang kepada pihak lain yang sepatutnya memberikan pandangan lebih jelas tentang sistem ini.

“Jadi, wajar Kementerian Ekonomi memikirkan semula perkara ini kerana implikasinya akan memberikan impak negatif rakyat secara majoriti terhadap sistem ini dan akhirnya secara tidak langsung kepada kerajaan kita sendiri,” katanya.

Semalam, media melaporkan selepas Sarawak, kini Sabah juga mahu Kementerian Ekonomi menghentikan sementara pendaftaran PADU dan membuat penilaian semula terhadap pelaksanaan program berkenaan.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Dr Jeffrey Kitingan berkata beliau mengambil berat gesaan Kerajaan Persekutuan untuk pendaftaran menyeluruh sistem PADU, terutama apabila maklumat peribadi menjadi lebih penting berbanding sebelum ini.

“Sebagai negara kelapan di dunia yang paling banyak ‘pelanggaran’ data, saya fikir PADU adalah perkara terakhir yang kerajaan perlu perkenalkan pada masa ini.

“Sejarah menunjukkan tiada sistem data yang tidak dapat ditembusi, malah pangkalan data peribadi Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat baru-baru ini digodam,” katanya dipetik Berita Harian. — The Merdeka Times

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending