Connect with us

Terkini

Kerajaan perlu atasi segera isu lambakan pelarian Rohingya

Kerajaan digesa segera mewujudkan mekanisme atau polisi jelas untuk menangani isu dan jumlah pelarian etnik Rohingya dari Myanmar yang semakin meningkat di negara ini.

Wartawan TMT

Published

on

Kerajaan perlu atasi segera isu lambakan pelarian Rohingya
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kerajaan digesa segera mewujudkan mekanisme atau polisi jelas untuk menangani isu dan jumlah pelarian etnik Rohingya dari Myanmar yang semakin meningkat di negara ini.
  • Pakar Undang-Undang Antarabangsa, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Madya Dr Mohd Yazid Zul Kepli, berkata Malaysia setakat ini masih tidak mempunyai mekanisme atau polisi terhadap pelarian sama ada di peringkat antarabangsa ataupun nasional.
  • “Sekiranya kerajaan terus memandang remeh dan tidak menghiraukan perkara berkenaan, isu pelarian Rohingya dalam negara ini tidak akan selesai dan dikhuatiri akan memberi implikasi kepada rakyat termasuk dari sudut keselamatan, isu sosial serta ekonomi,” katanya dipetik Berita Harian hari ini.
  • Senada dengan Mohd Yazid, pakar undang-undang antarabangsa dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Salawati Mat Basir berkata, kerajaan perlu bertindak segera menyelesaikan isu lambakan pelarian Rohingya yang mewujudkan koloni di banyak lokasi di seluruh negara.
  • Beliau berkata, lambakan etnik Rohingya itu berlaku disebabkan perasaan simpati rakyat tempatan terhadap kelompok tersebut.

KUALA LUMPUR —- Kerajaan digesa segera mewujudkan mekanisme atau polisi jelas untuk menangani isu dan jumlah pelarian etnik Rohingya dari Myanmar yang semakin meningkat di negara ini.

Pakar Undang-Undang Antarabangsa, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Madya Dr Mohd Yazid Zul Kepli, berkata Malaysia setakat ini masih tidak mempunyai mekanisme atau polisi terhadap pelarian sama ada di peringkat antarabangsa ataupun nasional.

Mohd Yazid berkata, mekanisme atau polisi itu perlu mengandungi cara menguruskan status dan kebajikan pelarian etnik minoriti dari Myanmar tersebut  yang berada di negara ini.

“Sekiranya kerajaan terus memandang remeh dan tidak menghiraukan perkara berkenaan, isu pelarian Rohingya dalam negara ini tidak akan selesai dan dikhuatiri akan memberi implikasi kepada rakyat termasuk dari sudut keselamatan, isu sosial serta ekonomi,” katanya dipetik Berita Harian hari ini.

Beliau berkata, kerajaan juga perlu melihat kemampuan ekonomi negara yang terhad ketika ini jika benar-benar mahu membawa masuk pelarian berkenaan ke Malaysia.

“Kerajaan perlu ada polisi jelas jika mahu memberikan peluang pekerjaan, jenis pekerjaan, kebajikan dan pendidikan kepada anak-anak pelarian terbabit.

“Mekanisme atau polisi itu juga perlu ada ketetapan dengan memberi kawasan khas kepada pelarian terbabit supaya tidak timbul isu keselamatan dan ketenteraman dengan penduduk tempatan,” katanya.

Senada dengan Mohd Yazid, pakar undang-undang antarabangsa dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Salawati Mat Basir berkata, kerajaan perlu bertindak segera menyelesaikan isu lambakan pelarian Rohingya yang mewujudkan koloni di banyak lokasi di seluruh negara.

Beliau berkata, lambakan etnik Rohingya itu berlaku disebabkan perasaan simpati rakyat tempatan terhadap kelompok tersebut.

“Atas sikap seperti itu menyebabkan pelarian Rohingya mudah masuk ke Malaysia dan akhirnya mereka berasa sangat selesa, selain ditambah sikap tidak peduli pelbagai pihak yang enggan menghiraukan risiko bakal dihadapi pada masa akan datang.

“Kita perlu akui tidak ada penguatkuasaan yang benar-benar tegas daripada awal ketika proses menerima masuk pelarian itu, malah banyak pihak juga dikaburi dengan sifat terlalu memberi muka dan kasihan kepada etnik Rohingya terbabit,” katanya.

Salawati berkata, kerajaan atau mana-mana pihak berkaitan tidak seharusnya hanya menubuhkan jawatankuasa menangani isu terbabit, sebaliknya tindakan segera mewujudkan mekanisme atau polisi jelas perlu dibuat bagi menyelesaikan lambakan pelarian Rohingya yang semakin tidak terkawal dalam negara ini. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
  • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
  • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
  • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
  • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
  • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending