Connect with us

Terkini

Kerajaan bakal tanggung kos rawatan penyakit EVALI RM369 juta setahun pada 2030 – Dr Zaliha

Kerajaan dijangka menanggung kos rawatan kira-kira RM369 juta setahun pada 2030 bagi penyakit rokok elektronik atau kerosakan paru-paru berkaitan penggunaan produk vaping (EVALI) sekiranya tiada kawalan undang-undang dilaksanakan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa.
  • Kerajaan dijangka tanggung kos rawatan RM369 juta setahun pada 2030 bagi penyakit rokok elektronik atau kerosakan paru-paru berkaitan penggunaan produk vaping (EVALI) sekiranya tiada kawalan undang-undang dilaksanakan.
  • Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 di Dewan Rakyat semalam berkata, Kementerian Kewangan anggar hasil kutipan cukai vape kira-kira RM500 juta setahun, namun kajian menunjukkan kos rawatan bagi penyakit EVALI adalah RM150,000 bagi setiap pesakit.
  • “Ini dijangka meningkat sehingga RM369 juta setahun pada 2030. Jika tiada kawalan dibuat berkaitan rokok elektronik atau vape melalui rang undang-undang ini, maka lebih ramailah yang akan terdedah kepada risiko komplikasi penyakit akibat penggunaan rokok elektronik,” katanya.
  • Terdahulu pada sesi perbahasan, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi (PN-Kuala Langat) dan Dr Halimah Ali (PN-Kapar) bertanya mengenai kos rawatan penyakit berbanding kutipan cukai produk merokok.

KUALA LUMPUR: Kerajaan dijangka menanggung kos rawatan kira-kira RM369 juta setahun pada 2030 bagi penyakit rokok elektronik atau kerosakan paru-paru berkaitan penggunaan produk vaping (EVALI) sekiranya tiada kawalan undang-undang dilaksanakan.

Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 di Dewan Rakyat semalam berkata, Kementerian Kewangan menganggarkan hasil kutipan cukai vape kira-kira RM500 juta setahun, namun kajian menunjukkan kos rawatan bagi penyakit EVALI adalah RM150,000 bagi setiap pesakit.

“Ini dijangka meningkat sehingga RM369 juta setahun pada 2030. Jika tiada kawalan dibuat berkaitan rokok elektronik atau vape melalui rang undang-undang ini, maka lebih ramailah yang akan terdedah kepada risiko komplikasi penyakit akibat penggunaan rokok elektronik,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Zaliha berkata berdasarkan laporan kos langsung penjagaan penyakit tidak berjangkit (NCD) di Malaysia dikeluarkan pada 2022, jumlah kos rawatan bagi NCD utama yang boleh dikaitkan dengan komplikasi merokok seperti kardiovaskular, kanser dan diabetes pada 2017 dianggarkan berjumlah RM9.65 bilion.

Beliau berkata unjuran anggaran rawatan untuk merawat tiga penyakit kronik kardiovaskular, kanser dan penyakit paru-paru kronik akibat komplikasi merokok pula adalah RM8.77 bilion menjelang 2030.

Kos rawatan itu katanya jauh lebih tinggi daripada kutipan cukai rokok yang dianggarkan sekitar RM2 hingga 3 bilion setahun manakala kajian pada 2019 melaporkan tabiat merokok dianggarkan menyebabkan kehilangan produktiviti sebanyak RM275.3 bilion.

Terdahulu pada sesi perbahasan, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi (PN-Kuala Langat) dan Dr Halimah Ali (PN-Kapar) bertanyakan mengenai kos rawatan penyakit berbanding kutipan cukai produk merokok.

Berhubung peruntukan generasi penamat rokok (GEG) yang digugurkan daripada rang undang-undang itu, Dr Zaliha berkata perkara itu akan diteliti dari semasa ke semasa selepas penguatkuasaan serta memantau kesan rang undang-undang itu terhadap penurunan prevalens merokok.

“Semangat pada hari ini adalah untuk meluluskan terlebih dahulu rang undang-undang yang sangat komprehensif ini terhadap produk merokok, bahan-bahan merokok dan produk mengganti rokok dan ia perlu dilaksanakan segera…insya-Allah, jika ada keperluan pada ketika itu, kita boleh bawa kembali isu GEG ini,” katanya.

Rang Undang-Undang Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 itu lulus dengan suara majoriti selepas dibahas 27 Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang. — BERNAMA

Sumber: BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending