Connect with us

Terkini

Larangan merokok dan vape di semua premis sukan

Semua premis sukan kendalian Kementerian Belia dan Sukan (KBS) diisytiharkan kawasan larangan merokok dan menghisap vape.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh.
  • Semua premis sukan kendalian Kementerian Belia dan Sukan (KBS) diisytihar kawasan larangan merokok dan menghisap vape.
  • Menterinya Hannah Yeoh berkata perkara itu diputuskan dalam mesyuarat pasca Jemaah Menteri pada 3 Nov, selepas ambil kira Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004, dan Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau (Pindaan) 2008.
  • “Penggunaan vape dilarang sama sekali,” katanya ketika menggulung perbahasan Belanjawan 2024 peringkat jawatankuasa.
  • Hannah berkata, vape atau rokok elektronik diklasifikasikan sebagai barang merbahaya termasuk rokok, pemetik api, dan bank kuasa, yang dilarang dibawa masuk ke dalam venue acara atau stadium.

KUALA LUMPUR: Semua premis sukan kendalian Kementerian Belia dan Sukan (KBS) diisytiharkan kawasan larangan merokok dan menghisap vape.

Menterinya Hannah Yeoh berkata perkara itu diputuskan dalam mesyuarat pasca Jemaah Menteri pada 3 Nov, selepas mengambil kira Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004, dan Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau (Pindaan) 2008.

“Penggunaan vape dilarang sama sekali,” katanya ketika menggulung perbahasan Belanjawan 2024 peringkat jawatankuasa.

Sebelum ini, kerajaan mewartakan premis kerajaan sebagai tempat larangan merokok sejak 2004, dan larangan sama turut diwartakan di tempat makan seluruh negara pada 2019.

Hannah berkata, vape atau rokok elektronik diklasifikasikan sebagai barang merbahaya termasuk rokok, pemetik api, dan bank kuasa, yang dilarang dibawa masuk ke dalam venue acara atau stadium.

Justeru, beliau berkata penguat kuasa Kementerian Kesihatan (KKM) akan giat memantau dan mengambil tindakan kepada individu yang didapati menghisap vape dalam premis acara.

“Membendung isu vape di stadium dalam kalangan belia, KBS telah mengemukakan pandangan kepada KKM agar perhatian diberikan kepada pelaksanaan penguatkuasaan secara menyeluruh dan bukan berbentuk selektif,” katanya.

Sumber: Buletin tv3

Author

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending