Connect with us

Terkini

KKM kesan 1,315 individu punya kecenderungan bunuh diri – Dr Zaliha

Kementerian Kesihatan (KKM) menerima data yang membimbangkan mengenai tahap kesihatan mental sebahagian rakyat Malaysia termasuk berkaitan kecenderungan untuk membunuh diri.

Wartawan TMT

Published

on

KKM kesan 1,315 individu punya kecederungan bunuh diri - Dr Zaliha
Foto: Kementerian Kesihatan (KKM), Dr Zaliha Mustafa.
  • KKM menerima data yang membimbangkan mengenai tahap kesihatan mental sebahagian rakyat Malaysia termasuk berkaitan kecenderungan untuk membunuh diri.
  • Menterinya, Dr Zaliha Mustafa berkata, data itu diperoleh daripada komponen baharu dalam aplikasi MySejahtera iaitu MyMinda, yang diperkenalkan 22 Oktober lalu.
  • Menurut Dr Zaliha, seramai 6,955 individu telah disaring setakat ini dan daripada jumlah itu, 2,887 berdepan dengan isu kemurungan manakala 1,315 individu terkait dengan ciri-ciri ke arah membunuh diri.

BANGI: Kementerian Kesihatan (KKM) menerima data yang membimbangkan mengenai tahap kesihatan mental sebahagian rakyat Malaysia termasuk berkaitan kecenderungan untuk membunuh diri.

Menterinya, Dr Zaliha Mustafa berkata, data itu diperoleh daripada komponen baharu dalam aplikasi MySejahtera iaitu MyMinda, yang diperkenalkan 22 Oktober lalu.

Menurut Dr Zaliha, seramai 6,955 individu telah disaring setakat ini dan daripada jumlah itu, 2,887 berdepan dengan isu kemurungan manakala 1,315 individu terkait dengan ciri-ciri ke arah membunuh diri.

“Kita baru sahaja lancarkan MyMinda dalam aplikasi MySejahtera dan ini membuktikan dalam masa singkat ramai yang ke depan untuk nilai kesihatan mental masing-masing.

“Daripada angka itu ramai yang kita diagnos ada masalah kemurungan dan ciri-ciri untuk bunuh diri… jadi perkara ini sangat membimbangkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sidang media selepas merasmikan program Program Minda Sihat Hidup Sejahtera sempena sambutan Hari Kesihatan Mental Sedunia di sini, pada Rabu.

Mengulas lanjut, KKM bagaimanapun sedang meneliti data berdasarkan kategori umur daripada angka keseluruhan individu yang telah disaring.

Tambah Dr Zaliha, KKM juga telah mengambil langkah intervensi awal selepas memperoleh data-data berkenaan khususnya melibatkan mereka yang mempunyai ciri-ciri bunuh diri.

“Kita memang ambil langkah intervensi khususnya yang terkait dengan tingkah laku bunuh diri dan petugas akan terus hubungi mereka untuk ambil tindakan awal bagi mengelakkan mereka lakukan perkara yang memburukkan lagi kesihatan mental mereka,” katanya lagi.

Secara keseluruhan kesemua data tersebut meliputi mereka yang berusia 18 tahun ke atas berikutan platform berkenaan dibuat menerusi aplikasi MySejahtera.

Kerajaan juga katanya akan terus mengambil langkah proaktif membendung isu kesihatan mental yang boleh menjejaskan prestasi kerja harian.

Sebelum ini, KKM memperkenalkan MyMinda sebagai satu komponen baru dalam aplikasi MySejahtera yang terdiri daripada saringan minda sihat, sumber psikopendidikan dan akses kepada talian bantuan psikososial.

Selain itu, usaha berkenaan juga bertujuan melatih anggota kesihatan seperti pakar perubatan keluarga, pegawai perubatan dan paramedik di klinik kesihatan seluruh negara.

Sumber: Astro Awani

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Tindakan pembohong dan pencuri zionis tuntut Palestin adalah tindakan keluar agama Yahudi

Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

KUALA LUMPUR – Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss berkata kumpulan zionis terbukti tidak menjaga ajaran agama Yahudi dan tidak layak dikaitkan dengan agama itu.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Mereka pembohong! semudah itu, mereka adalah pencuri, mereka adalah pembohong, negara Israel dicipta oleh orang-orang yang meninggalkan agama Yahudi, meninggalkan ketuhanan, meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhan, mereka secara terbuka tak menjaga (arahan agama), negara itu tak menjaga 10 Perintah (dalam agama Yahudi). 

“Saya selalu kongsi gambar masa mereka buat, masa mereka isytiharkan kemerdekaan kamu pun boleh nampak, orang Yahudi kena tutup kepala seperti saya, semua Yahudi lelaki perlu menutup kepala mereka.

“Kamu boleh lihat (mereka yang) duduk pada hari-hari bersejarah pengisytiharan kemerdekaan, kamu lihat sini David Ben Gurion, ini gambar Herzl, hampir kesemua mereka tidak menutup kepala mereka.

“Ia satu sandiwara, ia adalah gurauan (bahawa) mereka menubuhkan sebuah negara Yahudi, jadi secara mudahnya ia bukan negara Yahudi, ia satu negara nasionalis yang menggunakan agama sebagai topeng, untuk menyamar, untuk menakut-nakutkan orang supaya mereka tidak bersuara menentang mereka,” kata Yisroel kepada The Merdeka Times selepas Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini hari ini.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Yisroel turut menjelaskan alasan zionis untuk menduduki tanah suci itu kerana adanya arahan 3,000 tahun dulu sebenarnya sudah berakhir 2,000 tahun dahulu atas ketetapan orang-orang Yahudi diusir atas kesilapan dan dosa mereka.

“Jadi mereka (zionis) menggunakan fakta yang tuhan berikan (arahan kepada) orang Yahudi 3,000 tahun dulu supaya memasuki tanah suci, tetapi mereka sama sekali mengabaikan fakta bahawa 2000 tahun yang lalu, kita dihantar ke pengasingan dan kita dilarang sebagai orang Yahudi untuk mewujudkan negara Yahudi.

“Dan pastinya (memasuki Palestin) bukan dengan membunuh dan mencuri, dan pastinya – orang Islam dan orang Arab yang bersahabat dengan Yahudi yang mengambil Yahudi masuk sehingga kami mampu hidup, jadi kami harus menunjukkan rasa syukur kepada mereka ini.

“Apa sahaja yang mereka lakukan adalah bercanggah sama sekali dengan agama Yahudi. Dan itulah sebabnya kamu boleh dapati bahawa orang Yahudi telah berdemonstrasi selama 76 tahun di jalan-jalan Baitulmaqdis, mereka dipukul dengan kejam, ditangkap dan dibunuh dan tiada siapa yang bercakap tentang itu,” kata Yisroel.

Terdahulu di dalam ucapannya, Rabbi itu menjelaskan posisi orang Yahudi yang tidak sepatutnya menubuhkan sebuah negara dengan memetik pelbagai rujukan dalam kitab Torah (Old Testament).

Beliau berkata pengusiran warga Yahudi di tanah suci itu berlaku 2,000 tahun dahulu bukan atas dasar tiada kelengkapan senjata atau Amerika tidak memberikan sumbangan mereka, tetapi ia adalah disebabkan dosa-dosa mereka sendiri.

Yisroel menegaskan Yahudi yang jujur kepada agamanya mengungkapkan dalam doa upacara mereka bahawa “oleh kerana dosa, maka kami dalam pengusiran” dan pengusiran itu menyebabkan orang Yahudi tidak dibenarkan kembali ke tanah suci itu secara besar-besaran sebagai bangsa yang menguasainya dan perkara itu merupakan sumpah perjanjian antara mereka dengan tuhan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending