Connect with us

Antarabangsa

Kem pelarian Jabalia di utara Gaza musnah sepenuhnya

Kem pelarian Jabalia di utara wilayah Gaza musnah sepenuhnya ekoran serangan kejam zionis dari udara dan darat.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar Sekadar Hiasan.
  • Kem pelarian Jabalia di utara wilayah Gaza musnah sepenuhnya ekoran serangan kejam zionis dari udara dan darat.
  • Penduduk Palestin berkata, rumah bukan satu-satunya sasaran serangan, tetapi kezaliman zionis ialah cuba membunuh kesemua rakyat Palestin.
  • Kejadian tragis juga berlaku apabila orang dewasa dan juga kanak-kanak yang cedera parah dalam pengeboman turut dikejarkan ke Hospital Kamal Edwan di utara Gaza yang sangat sesak.

JABALIA: Kem pelarian Jabalia di utara wilayah Gaza musnah sepenuhnya ekoran serangan kejam zionis dari udara dan darat.

Penduduk Palestin berkata, rumah bukan satu-satunya sasaran serangan, tetapi kezaliman zionis ialah cuba membunuh kesemua rakyat Palestin.

Kejadian tragis juga berlaku apabila orang dewasa dan juga kanak-kanak yang cedera parah dalam pengeboman turut dikejarkan ke Hospital Kamal Edwan di utara Gaza yang sangat sesak.

Berdasarkan laporan, sekurang-kurangnya 13,300 rakyat Palestin disahkan terbunuh, termasuk 5,600 daripadanya adalah kanak-kanak.

Zionis juga telah menjadikan sebahagian besar Gaza, terutama bahagian utaranya, menjadi padang jarak, padang tekukur.

Kini kira-kira dua pertiga daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah kehilangan tempat tinggal.

Beribu-ribu penduduk masih berusaha menuju ke selatan, iaitu Rafah dengan berjalan kaki dan menggendong anak mereka di dalam pelukan, untuk melarikan diri daripada serangan Israel.

Sumber: Astro Awani

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

14 negara gesa tindakan terhadap krisis makanan kritikal di Sudan

Jordan, UAE, Maghribi, Mauritania, Chad, Comoros, Guinea-Bissau, Seychelles, Senegal, Benin, Kenya, Sierra Leone Uganda, Mozambique dan Nigeria pada Selasa bersama-sama menyuarakan situasi keterjaminan makanan membimbangkan dan risiko berlakunya kebuluran di Sudan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • 14 negara termasuk Jordan, UAE, Maghribi dan Mauritania pada Selasa bersama-sama menyuarakan situasi jaminan makanan membimbangkan dan risiko berlakunya kebuluran di Sudan.
  • Kenyataan itu dikeluarkan sebagai respons kepada laporan Klasifikasi Fasa Keselamatan Makanan Bersepadu (IPC) pada 27 Jun yang menyatakan kebimbangan terhadap tahap ketakjaminan makanan paling teruk di Sudan yang pernah dicatatkan, diperburukkan lagi dengan konflik dalaman empat belas bulan negara itu.
  • Menurut laporan itu, Sudan kini berdepan krisis yang belum pernah berlaku sebelum ini dengan 25.6 juta orang mengalami tahap ketakjaminan makanan yang tinggi, dan 14 kawasan berisiko kebuluran, lapor agensi berita Jordan, Petra.
  • Mereka turut menekankan kesan teruk yang bakal menimpa orang awam yang bakal memberi kesan kepada ribuan kanak-kanak yang mengalami kekurangan zat makanan (malnutrisi) akut yang kritikal.

Jordan, UAE, Maghribi, Mauritania, Chad, Comoros, Guinea-Bissau, Seychelles, Senegal, Benin, Kenya, Sierra Leone Uganda, Mozambique dan Nigeria pada Selasa bersama-sama menyuarakan situasi keterjaminan makanan membimbangkan dan risiko berlakunya kebuluran di Sudan.

Kenyataan itu dikeluarkan sebagai respons kepada laporan Klasifikasi Fasa Keselamatan Makanan Bersepadu (IPC) pada 27 Jun yang menyatakan kebimbangan terhadap tahap ketidak jaminan makanan paling teruk di Sudan yang pernah dicatatkan, diburukkan lagi dengan konflik dalaman empat belas bulan negara itu.

Menurut laporan tersebut, Sudan kini berdepan krisis yang belum pernah berlaku sebelum ini dengan 25.6 juta orang mengalami tahap ketidak jaminan makanan yang tinggi, dan 14 kawasan berisiko kebuluran, lapor agensi berita Jordan, Petra.

Negara-negara tersebut menyatakan kegusaran terhadap penemuan laporan IPC, memetik “kemerosotan teruk” keterjaminan makanan. 

Mereka menekankan kesan teruk yang bakal menimpa orang awam, termasuk ribuan kanak-kanak yang mengalami kekurangan zat makanan (malnutrisi) akut yang kritikal.

Kenyataan itu menggariskan cabaran kemanusiaan yang disebabkan peningkatan ketidak jaminan makanan, dengan menekankan potensi berlakunya perpindahan, aliran pelarian, dan corak penghijrahan di Sudan dan sekitar negara jiran.

Mereka juga mengulangi gesaan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) kepada pihak yang berperang supaya membenarkan dan memudahkan penyampaian bantuan kemanusiaan yang cepat, selamat dan berterusan kepada orang awam yang memerlukan termasuk dihapuskan birokrasi dan halangan lain-lain.

Pengeluaran visa dan permit perjalanan yang diperlukan pekerja kemanusiaan dan bekalan penting, juga harus dipermudahkan, selaras dengan resolusi 2736 yang diterima pakai pada 13 Jun 2024.

Negara-negara tersebut juga menggesa pihak yang bertelagah di Sudan supaya segera menghentikan keganasan, menegakkan undang-undang kemanusiaan antarabangsa, dan mematuhi resolusi Majlis Keselamatan PBB yang berkaitan.

Mereka juga menyeru semua pihak luar mengelak daripada memberikan sokongan ketenteraan atau material kepada kumpulan berkonflik, sebaliknya menyokong tindakan yang mengurangkan ketegangan kepada usaha perdamaian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending