Connect with us

Terkini

Minggu Solidariti Palestin: Dakwaan guru, sekolah terap budaya ekstremis satu tuduhan berat – Pemuda PAS

Pemuda PAS kesal dengan kenyataan Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming yang terang-terangan dilihat mengecam guru dan murid berhubung isu pemakaian mereka sempena Minggu Solidariti Palestin peringkat Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Hidayah Sani

Published

on

Minggu Solidariti Palestin: Dakwaan guru, sekolah terap budaya ekstremis satu tuduhan berat – Pemuda PAS
Foto: Timbalan Ketua Pemuda PAS, Hafez Sabri.
  • Pemuda PAS kesal dengan kenyataan Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming yang terang-terangan dilihat mengecam guru dan murid berhubung isu pemakaian mereka sempena Minggu Solidariti Palestin peringkat Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
  • Timbalan Ketua Pemudanya, Hafez Sabri menggesa kecaman itu dihentikan kerana dakwaan guru dan sekolah menerapkan budaya ekstremis dan keganasan sewaktu mengetengahkan situasi semasa di Palestin merupakan tuduhan berat.
  • Hafez berkata inisiatif itu merupakan satu langkah pendidikan untuk anak-anak sedar dan memahami isu besar sedang melanda umat Islam ketika ini. 
  • “Pemuda PAS merasakan pemimpin DAP seperti inilah yang layak digelar ekstremis kerana dilihat bersungguh-sungguh ‘menutup’ penderitaan anak-anak Palestin yang diratah dan dibunuh atas nama keamanan,” katanya dalam kenyataan pada Ahad.
  • Pada Sabtu lalu, Nga Kor Ming menerusi ciapan di platform X memuat naik gambar dua murid sekolah berserban menutup wajah dan memegang senjata replika, beliau berkata sekolah bukan tempat untuk konflik, fahaman ekstremis dan keganasan sebaliknya sifat manusiawi dan perasaan cinta keamanan perlu diketengahkan.

KUALA LUMPURPemuda PAS kesal dengan kenyataan Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming yang terang-terangan dilihat mengecam guru dan murid berhubung isu pemakaian mereka sempena Minggu Solidariti Palestin peringkat Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Timbalan Ketua Pemudanya, Hafez Sabri menggesa kecaman itu dihentikan kerana dakwaan guru dan sekolah menerapkan budaya ekstremis dan keganasan sewaktu mengetengahkan situasi semasa di Palestin merupakan tuduhan berat.

Hafez berkata inisiatif itu merupakan satu langkah pendidikan untuk anak-anak sedar dan memahami isu besar sedang melanda umat Islam ketika ini.  

“Tidak cukup dengan pertikaian, pemimpin DAP bertaraf Menteri ini telah mengecam dan mengugut pihak berkaitan yang dikatakan menyalahguna kuasa untuk diambil tindakan dek kerana anak murid dan guru ini memakai kostum ‘perang’ dengan laungan kalimah yang membangkit semangat melawan musuh kejam seperti Zionis. 

“Kenyataan seperti ini tidak sepatutnya wujud kerana seharusnya pemimpin DAP bertaraf Menteri ini maklum tentang pendirian kerajaan Malaysia yang bersama rakyat Palestin dan menentang keganasan Zionis Israel. 

“Pemuda PAS merasakan pemimpin DAP seperti inilah yang layak digelar ekstremis kerana dilihat bersungguh-sungguh ‘menutup’ penderitaan anak-anak Palestin yang diratah dan dibunuh atas nama keamanan,” katanya dalam kenyataan pada Ahad.

Mengulas lanjut, Hafez berkata cukuplah dengan kekesalan apabila usul mengecam kekejaman Zionis itu tidak dibahaskan di dalam Parlimen, kini anak murid dan guru pula dikecam dan diugut untuk diambil tindakan hanya kerana ‘membahaskan’ tentang kebenaran perjuangan Palestin.

Beliau menegaskan kepada Nga Kor Ming agar tidak sewenang-wenangnya mengeluarkan kenyataan berbaur ugutan kepada guru-guru dan anak-anak murid yang cakna dengan isu Palestin. 

Katanya, isu itu bukan semata-mata melibatkan hal keagamaan, namun juga melibatkan nilai kemanusiaan yang mana penting untuk diketahui dan difahami semua peringkat umur bagi menentang naratif salah pihak musuh.

Pada Sabtu lalu, Nga Kor Ming menerusi ciapan di platform X memuat naik gambar dua murid sekolah berserban menutup wajah dan memegang senjata replika, beliau berkata sekolah bukan tempat untuk konflik, fahaman ekstremis dan keganasan sebaliknya sifat manusiawi dan perasaan cinta keamanan perlu diketengahkan.

Kor Ming berkata kelompok yang menyalahgunakan kuasa dan bertanggungjawab wajib dikenakan tindakan disiplin.

Media melaporkan DAP terkilan dengan penganjuran program di sekolah rendah yang didakwa mengandungi unsur-unsur keganasan dan ekstremisme dengan penggunaan replika senjata seperti yang tersebar di media sosial baru-baru ini.

Sehubungan itu, setiausaha agungnya Anthony Loke menggesa KPM mengambil tindakan tatatertib terhadap pihak yang bertanggungjawab bagi mengelak ia berulang.

Sekumpulan tiga Ahli Parlimen dan sembilan Adun PKR turut menggesa kementerian itu mengkaji semula keputusan menganjurkan Minggu Solidariti Palestin di sekolah dan institusi pendidikan awam.

Terdahulu, KPM melarang sebarang penggunaan replika senjata, ikon dan simbol yang mengandungi elemen provokasi serta konfrontasi sepanjang Minggu Solidariti Palestin, termasuk pihaknya tidak akan berkompromi dengan aktiviti berbentuk ekstremisme dan keganasan. 

KPM turut mengesahkan video tular di media sosial mengenai program di sekolah yang memaparkan unsur ekstremisme bagi menyatakan sokongan kepada rakyat Palestin dianjurkan di luar tempoh waktu pelaksanaan Minggu Solidariti Palestin dan tidak mengikuti panduan ditetapkan kementerian.— The Merdeka Times

Sumber : Facebook Pemuda Pas Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kerajaan terbuka bangunkan tanah wakaf asalkan tepati hukum syarak

Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na'im Mokhtar.
  • Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak, termasuk memenuhi niat pewakaf.
  • Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.
  • Mohd Na’im menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.
  • Berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

KUALA LUMPUR — Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.

Katanya dalam urusan mengawal selia pembangunan tanah wakaf di Malaysia bagi memacu ekonomi Islam, kerajaan sentiasa menunjukkan komitmen menerusi penyediaan peruntukan pembangunan dalam setiap Rancangan Malaysia.

“Di samping itu, Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) selaku agensi Persekutuan yang membantu MAIN dalam urusan pembangunan wakaf turut menyediakan garis panduan dan manual tadbir urus wakaf seperti Manual Pengurusan Model Perundangan Wakaf.

“Kerjasama dan kolaborasi strategik turut digalakkan antara sektor awam dan swasta. Agensi Persekutuan seperti JAWHAR dan YWM (Yayasan Waqaf Malaysia) giat melaksanakan libat urus bersama semua MAIN dengan penglibatan sektor korporat dan badan bukan Kerajaan (NGO),” katanya dalam jawapan bertulis Dewan Negara pada Isnin.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan untuk mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.

Mohd Na’im berkata berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

Bagi kutipan dana Wakaf Tunai Malaysia di bawah YWM pula, beliau berkata ia berjumlah RM12.8 juta sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas dengan hasil sumbangan adalah daripada masyarakat dan pihak korporat, sama ada melalui potongan gaji atau secara sekali beri (one-off).

Selain itu, menurutnya, kerjasama agensi Persekutuan dan negeri dalam mengurus aset-aset wakaf seperti The Grand Puteri Hotel di Terengganu dan Puteri Bay Hotel Melaka turut berjaya menjanakan pendapatan kasar berjumlah RM22.8 juta, sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas.

Bagi Wilayah Persekutuan pula, Mohd Na’im berkata sehingga Jun 2024, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) telah menguruskan 89 lot (64.67 ekar) hartanah wakaf yang terdiri dari 64 lot hartanah wakaf khas dan 25 lot hartanah wakaf am.

“Dalam konteks pengurusan hartanah wakaf, MAIWP menguruskan 38 premis hartanah wakaf sedia ada terdiri daripada 23 rumah (bertanah), 1 buah rumah (bukan bertanah), tiga lot kedai dan sebuah bangunan komersial.

“Selain premis, MAIWP juga menguruskan 51 lot tanah terdiri dari 21 lot tanah kosong, 12 lot tapak masjid, sembilan lot tapak surau atau madrasah, lima tapak perkuburan dan empat tapak sekolah,” katanya menambah perancangan pembangunan juga sudah dibuat ke atas 21 lot tanah kosong termasuk di Setiawangsa dan Setapak. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending