Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) Masjid di Sweden musnah dalam serangan kebakaran disengajakan

Sebuah masjid di tenggara Sweden musnah dalam insiden kebakaran, disyaki masyarakat setempat sebagai serangan pembakaran yang disengajakan.

Wartawan TMT

Published

on

Masjid di Sweden musnah dalam serangan kebakaran disengajakan
Foto: Masjid Besar Eskilstuna ketika kebakaran.

Sebuah masjid di tenggara Sweden musnah dalam insiden kebakaran, disyaki masyarakat setempat sebagai serangan pembakaran yang disengajakan.

Pengarah Komunikasi Masjid Besar Eskilstuna, Anas Deneche memberitahu Radio Sveriges bahawa tragedi kebakaran, Isnin lalu itu sebagai insiden pembakaran yang disengajakan.

Beliau berkata rekod polis menunjukkan masjid itu menerima pelbagai ugutan dalam jangka masa setahun dan telah diserang beberapa kali.

Anas juga memberitahu ibunya terdengar bunyi yang sangat bising sebelum kebakaran itu tercetus. 

“Ibu terdengar letupan dan dalam sekelip mata semuanya mula terbakar,” kata Anas dipetik Middle East Eye.

Polis pada Selasa berkata mereka belum mempunyai suspek bagi kes itu tetapi sedang menyiasat insiden serangan itu sebagai kes pembakaran serius yang disengajakan.

Advertisement

“Sekali lagi keganasan serangan masjid berlaku di Sweden,” kata Ahli Parlimen Sweden, tulis Mikail Yuksel di platform media sosial X.

“Ini merupakan satu lagi serangan kejam terhadap hak asasi manusia, terhadap demokrasi dan kebebasan di negara yang dahulunya secara rasmi dikenali sebagai kuasa besar kemanusiaan,” kata Mikail.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, insiden serangan pembakaran beberapa masjid berlaku di Sweden dengan rekod serangan sejak 2014 menyasarkan beberapa bandar, termasuk  Eskilstuna.

Insiden berlaku Isnin lalu terjadi beberapa bulan selepas seorang lelaki bertindak membakar al-Quran di ibu negara Sweden yang mengundang kecaman umat Islam di seluruh dunia. 

Sumber: Middle East Eye

View this post on Instagram

Advertisement

A post shared by THE MERDEKA TIMES (TMT) (@themerdekatimes)

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending