Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) Masjid di Sweden musnah dalam serangan kebakaran disengajakan

Sebuah masjid di tenggara Sweden musnah dalam insiden kebakaran, disyaki masyarakat setempat sebagai serangan pembakaran yang disengajakan.

Wartawan TMT

Published

on

Masjid di Sweden musnah dalam serangan kebakaran disengajakan
Foto: Masjid Besar Eskilstuna ketika kebakaran.

Sebuah masjid di tenggara Sweden musnah dalam insiden kebakaran, disyaki masyarakat setempat sebagai serangan pembakaran yang disengajakan.

Pengarah Komunikasi Masjid Besar Eskilstuna, Anas Deneche memberitahu Radio Sveriges bahawa tragedi kebakaran, Isnin lalu itu sebagai insiden pembakaran yang disengajakan.

Beliau berkata rekod polis menunjukkan masjid itu menerima pelbagai ugutan dalam jangka masa setahun dan telah diserang beberapa kali.

Anas juga memberitahu ibunya terdengar bunyi yang sangat bising sebelum kebakaran itu tercetus. 

“Ibu terdengar letupan dan dalam sekelip mata semuanya mula terbakar,” kata Anas dipetik Middle East Eye.

Polis pada Selasa berkata mereka belum mempunyai suspek bagi kes itu tetapi sedang menyiasat insiden serangan itu sebagai kes pembakaran serius yang disengajakan.

“Sekali lagi keganasan serangan masjid berlaku di Sweden,” kata Ahli Parlimen Sweden, tulis Mikail Yuksel di platform media sosial X.

“Ini merupakan satu lagi serangan kejam terhadap hak asasi manusia, terhadap demokrasi dan kebebasan di negara yang dahulunya secara rasmi dikenali sebagai kuasa besar kemanusiaan,” kata Mikail.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, insiden serangan pembakaran beberapa masjid berlaku di Sweden dengan rekod serangan sejak 2014 menyasarkan beberapa bandar, termasuk  Eskilstuna.

Insiden berlaku Isnin lalu terjadi beberapa bulan selepas seorang lelaki bertindak membakar al-Quran di ibu negara Sweden yang mengundang kecaman umat Islam di seluruh dunia. 

Sumber: Middle East Eye

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending