Connect with us

Terkini

Pemuda UMNO mahu Kor Ming jawab mengapa bantuan kerajaan ada logo DAP

Pemuda UMNO meminta rakan sekutunya menjelaskan gambar tular memaparkan logo parti politik DAP pada replika cek bantuan kerajaan yang diberikan kepada beberapa sekolah, baru-baru ini.

Hidayah Sani

Published

on

Pemuda UMNO mahu Kor Ming jawab mengapa bantuan kerajaan ada logo DAP
Foto: Ketua Pemuda UMNO, Dr Muhamad Akmal Saleh (bersongkok).
  • Pemuda UMNO meminta rakan sekutunya menjelaskan gambar tular memaparkan logo parti politik DAP pada replika cek bantuan kerajaan yang diberikan kepada beberapa sekolah baru-baru ini.
  • Ketua Pemudanya, Dr Muhamad Akmal Saleh meminta penjelasan itu daripada Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT), Nga Kor Ming yang menyerahkan sumbangan bantuan terbabit.
  • “Dan jika dari pihak kerajaan, apakah kaitan logo DAP berada di mock up cheque sumbangan tersebut??Jangan jadi bodoh bila dah menjadi menteri!!!,” katanya menerusi hantaran di Facebook hari ini.
  • The Merdeka Times semalam melaporkan beberapa Ahli Parlimen pembangkang turut mempersoalkan tindakan itu dan menyifatkannya tidak menggambarkan tata kelola yang baik.
  • Perkara itu dibangkitkan kerana Kerajaan Madani pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini sering mencanangkan tentang urus tadbir dan tata kelola baik berbanding kerajaan terdahulu.

KUALA LUMPUR — Pemuda UMNO meminta rakan sekutunya menjelaskan gambar tular memaparkan logo parti politik DAP pada replika cek bantuan kerajaan yang diberikan kepada beberapa sekolah, baru-baru ini.

Ketua Pemudanya, Dr Muhamad Akmal Saleh meminta penjelasan itu daripada Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT), Nga Kor Ming yang menyerahkan sumbangan bantuan terbabit.

Beliau juga mengingatkan Ahli Parlimen Teluk Intan itu agar tidak bertindak bodoh apabila sudah memegang jawatan sebagai menteri.

“Kami mahukan penjelasan dari YB menteri Nga Kor Ming, adakah sumbangan ini dari pihak kerajaan?

“Dan jika dari pihak kerajaan, apakah kaitan logo DAP berada di mock up cheque sumbangan tersebut?? Jangan jadi bodoh bila dah menjadi menteri!!!,” katanya menerusi hantaran di Facebook hari ini.

The Merdeka Times semalam melaporkan beberapa Ahli Parlimen pembangkang turut mempersoalkan tindakan itu dan menyifatkannya tidak menggambarkan tata kelola yang baik.

Perkara itu dibangkitkan kerana Kerajaan Madani pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini sering mencanangkan tentang urus tadbir dan tata kelola baik berbanding kerajaan terdahulu.

Terdahulu, tular gambar Kor Ming menyampaikan bantuan kewangan kepada sekolah menengah kebangsaan dan sekolah jenis kebangsaan Cina dengan replika cek sumbangan memaparkan logo DAP dan Pakatan Harapan (PH) beserta jata negara. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Akmal Saleh

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
  • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
  • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
  • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
  • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
  • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending