Connect with us

Terkini

NGO, orang awam sentuh isu 3R juga perlu disiasat – PPIM

Siasatan yang dijalankan terhadap pihak yang menyentuh isu kaum, agama dan institusi raja (3R) yang boleh menggugat keharmonian negara perlu dilakukan bukan hanya membabitkan ahli politik, tetapi juga pihak lain termasuk badan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam.

Wartawan TMT

Published

on

NGO, orang awam sentuh isu 3R juga perlu disiasat - PPIM
Foto: Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan.
  • Siasatan dijalankan terhadap pihak yang menyentuh isu kaum, agama dan institusi raja (3R) yang boleh menggugat keharmonian negara perlu dilakukan bukan hanya membabitkan ahli politik, tetapi juga pihak lain termasuk badan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam.
  • Langkah itu bagi membuktikan penguatkuasaan undang-undang dilakukan secara adil dan bebas tanpa memihak kepada sesiapa, pangkat atau status.
  • Nadzim berkata, pihak berkuasa juga harus menjelaskan had bagi setiap rakyat Malaysia dalam menyuarakan pendapat mengenai isu 3R.
  • Beliau berkata, langkah itu perlu bagi mengetahui sama ada orang awam dan NGO yang mempertahankan bangsa dan agamanya dikatakan menyentuh isu 3R atau hanya dalam kes tertentu saja.
  • “Adakah itu juga dikategorikan sebagai isu 3R kerana tindakan segelintir ahli politik dan NGO bukan Islam yang menyentuh isu pengajian 40 hadis itu turut mengganggu keharmonian kami sebagai rakyat yang mahu hidup aman di negara ini,” katanya.

KUALA LUMPUR: Siasatan yang dijalankan terhadap pihak yang menyentuh isu kaum, agama dan institusi raja (3R) yang boleh menggugat keharmonian negara perlu dilakukan bukan hanya membabitkan ahli politik, tetapi juga pihak lain termasuk badan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam.

Langkah itu bagi membuktikan penguatkuasaan undang-undang dilakukan secara adil dan bebas tanpa memihak kepada sesiapa, pangkat atau status.

Susulan itu, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan, berkata tindakan diambil pihak berkuasa menyiasat Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang yang dipercayai mempertikaikan kuasa Lembaga Pengampunan dalam ceramahnya di markas parti itu di Bakri, Muar pada minggu lalu, wajar dilakukan.

Beliau berkata, sebagai pemimpin parti yang lama dalam arena politik, Abdul Hadi sepatutnya lebih peka dengan sensitiviti kaum, agama dan isu membabitkan institusi raja.

“Kita menyokong siasatan dibuat terhadap Abdul Hadi untuk dijadikan pengajaran kerana tindakannya menggunakan isu 3R dalam ceramah seperti ini tidak boleh dijadikan amalan.

“Bagaimanapun, kita berharap siasatan terhadap pihak lain yang turut menyentuh isu 3R ini turut dijalankan kerana perkara itu bukan hanya dilakukan ahli politik, malah NGO dan orang awam juga,” katanya ketika dihubungi BH, hari ini.

Abdul Hadi dalam ceramah Perdana Perikatan Nasional (PN) Johor di Bakri, dipercayai menyentuh bidang kuasa Lembaga Pengampunan dan mendakwa cara negara ini memberikan pengampunan kepada seseorang pesalah tidak sesuai mengikut ajaran Islam.

Semalam, polis mengesahkan menyiasat kenyataan Abdul Hadi mengikut Seksyen 4 (1) Akta Hasutan 1948 dan siasatan dijalankan Unit Siasatan Jenayah Terkelas (D5) Bukit Aman, jika sabit kesalahan, boleh didenda maksimum hingga RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain, berkata siasatan dijalankan polis susulan kenyataan Abdul Hadi dalam ceramah di Markas PAS, Bakri, Muar, Johor, pada Sabtu lalu, didapati mempunyai unsur 3R kerana mempertikaikan kuasa Lembaga Pengampunan yang mempunyai kaitan dengan institusi raja.

Sehubungan itu, beliau berkata, pihaknya membuka kertas siasatan berhubung kenyataan dalam ceramah Ahli Parlimen Marang itu, malah sudah menghubungi Abdul Hadi untuk proses rakaman percakapan bagi melengkapkan siasatan.

Nadzim berkata, pihak berkuasa juga harus menjelaskan had bagi setiap rakyat Malaysia dalam menyuarakan pendapat mengenai isu 3R.

Beliau berkata, langkah itu perlu bagi mengetahui sama ada orang awam dan NGO yang mempertahankan bangsa dan agamanya dikatakan menyentuh isu 3R atau hanya dalam kes tertentu saja.

“Jika tidak boleh sebut langsung, apa pula peranan NGO yang berasaskan agama Islam atau bukan Islam, bukankah NGO seperti kami sering menyentuh isu agama dan bangsa, jadi adakah itu satu kesalahan.

“Kita akui undang-undang yang ada memang baik untuk menjamin keharmonian negara, namun kami berharap tidak timbul masalah berat sebelah atau hanya menyasarkan golongan tertentu apabila banyak pihak membuat kenyataan menyentuh sensitiviti agama dan bangsa.

“Contohnya isu pengajian 40 hadis di sekolah agama baru-baru ini apabila banyak pihak membuat ulasan termasuk mengugut mahu mengambil tindakan mahkamah jika kerajaan meneruskan program itu sedangkan mereka bukan beragama Islam dan tiada kaitan dengan isu berkenaan.

“Adakah itu juga dikategorikan sebagai isu 3R kerana tindakan segelintir ahli politik dan NGO bukan Islam yang menyentuh isu pengajian 40 hadis itu turut mengganggu keharmonian kami sebagai rakyat yang mahu hidup aman di negara ini,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) NATO perlu elak “double-standard” dalam isu Gaza, Ukraine – PM Sepanyol

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) harus jelas dalam tindakannya untuk tidak bersikap “dwistandard” (double standard) dalam isu peperangan di Ukraine dan Gaza, kata Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) harus jelas dalam tindakannya untuk tidak bersikap “dwistandard” (double standard) dalam isu peperangan di Ukraine dan Gaza, kata Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez.

Sanchez berkata perkara itu penting untuk menyampaikan kepada semua pihak bahawa apa dipertahankan NATO bukan hanya undang-undang antarabangsa, tetapi pendirian yang konsisten.

Beliau juga menggesa gencatan senjata kekal dilakukan di Gaza supaya “malapetaka kemanusiaan” yang disaksikan di wilayah Palestin itu dapat dihentikan.

“Ia sangat penting untuk rakyat kita fahami bahawa apa yang kita pertahankan di Gaza dan di Ukraine bukan sahaja (berkenaan) undang-undang antarabangsa, tetapi kita (sendiri) ada kedudukan yang konsisten.

“Kedudukan konsisten politik jelas bahawa kita tidak mengamalkan dwistandard. 

“Jadi jika kita memberitahu rakyat kita bahawa kita menyokong Ukraine kerana kita mempertahankan undang-undang antarabangsa, ia sama dengan apa yang kita perlu lakukan terhadap Gaza,” kata Sanchez dalam klip video disiarkan Al Jazeera ketika berucap di Sidang Kemuncak NATO di Washington, Amerika Syarikat, semalam.

Media melaporkan Ketua NATO, Jens Stoltenberg dalam ucapan akhirnya di sidang sama langsung tidak menyebut mengenai serangan rejim Israel ke atas rakyat Palestin di Gaza.

Insiden itu berlaku ketika beberapa pemimpin memberi amaran bahawa berdiam diri mengenai situasi di Gaza boleh menjejaskan komitmen perikatan ketenteraan itu terhadap hak asasi manusia. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending