Connect with us

Antarabangsa

Serangan pengganas tunjuk trend penurunan di Indonesia

Jumlah serangan pengganas di negara ini menunjukkan trend positif, iaitu semakin menurun dari semasa ke semasa.

Wartawan TMT

Published

on

Serangan pengganas tunjuk trend penurunan di Indonesia
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Jumlah serangan pengganas di Indonesia menunjukkan trend positif iaitu semakin menurun dari semasa ke semasa.
  • Menurut Ketua Badan Nasional Antikeganasan (BNPT), Rycko Amelza Dahniel, pencegahan dan tindakan balas keganasan merekodkan trend penurunan melibatkan jumlah serangan pengganas di Indonesia dari tahun ke tahun.
  • Berdasarkan platform ‘I-KHub BNPT Counter Terrorism and Violent Extremism Outlook’, Indonesia mencatatkan sebanyak 49 serangan pengganas dalam tempoh 2018 hingga 2022.
  • Selain itu, sebanyak 19 serangan pengganas direkodkan pada 2018.
  • Jumlah itu menurun kepada 11 serangan selama dua tahun berturut-turut dari 2019 dan 2020, kemudiannya menurun lagi kepada enam pada 2021 serta dua pada 2022.

JAKARTA: Jumlah serangan pengganas di negara ini menunjukkan trend positif, iaitu semakin menurun dari semasa ke semasa.

Menurut Ketua Badan Nasional Antikeganasan (BNPT), Rycko Amelza Dahniel, pencegahan dan tindakan balas keganasan merekodkan trend penurunan melibatkan jumlah serangan pengganas di Indonesia dari tahun ke tahun.

Berdasarkan platform ‘I-KHub BNPT Counter Terrorism and Violent Extremism Outlook’, Indonesia mencatatkan sebanyak 49 serangan pengganas dalam tempoh 2018 hingga 2022.

Selain itu, sebanyak 19 serangan pengganas direkodkan pada 2018.

Jumlah itu menurun kepada 11 serangan selama dua tahun berturut-turut dari 2019 dan 2020, kemudiannya menurun lagi kepada enam pada 2021 serta dua pada 2022.

Ketua BNPT itu turut meminta semua pihak ‘tidak berasa terlalu selesa’ dan terus berwaspada, terutamanya terhadap gerakan pengganas yang mula menyusup dalam kehidupan masyarakat.

“Kumpulan pengganas ini mula menukar pendekatan mereka daripada keras kepada lembut dan daripada strategi menggunakan senjata kepada idea undi.

“Kesedaran awam dan sinergi dalam kalangan parti adalah penting untuk membendung ekstremisme dan keganasan.

“Hal ini kerana, BNPT tidak boleh menguruskan semua ancaman secara bersendirian dan memerlukan kerjasama semua pihak,” kata Rycko.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending