Connect with us

Terkini

Pelawak tempatan sokong lawak hina Malaysia

Seorang pelawak Malaysia seakan menyokong tindakan pelawak dari Singapura, Jocelyn Chia yang didakwa menghina dan mempersendakan Malaysia sebagai negara membangun serta membuat jenaka tragedi kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS).

Ruszaini Ruslan

Published

on

Pelawak tempatan sokong lawak hina Malaysia
Foto: Pelawak Malaysia, Dr Jason Leong.
  • Pelawak Malaysia, Dr Jason Leong seakan menyokong tindakan pelawak dari Singapura, Jocelyn Chia yang membuat jenaka menghina Malaysia.
  • Jason meninggalkan komen I love this bit” pada klip video yang dikongsikan di laman Instagram Jocelyn.
  • Jocelyn berkongsi video persembahan lawak jenakanya di Kelab Comedy Cellar, Amerika Syarikat. 

KUALA LUMPUR — Seorang pelawak Malaysia seakan menyokong tindakan pelawak dari Singapura, Jocelyn Chia yang didakwa menghina dan mempersendakan Malaysia sebagai negara membangun serta membuat jenaka tragedi kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS).

Dr Jason Leong dilihat meninggalkan komen, “I love this bit” pada klip video yang dikongsikan di laman Instagram Jocelyn.

Jocelyn pula membalas komen itu mendakwa orang ramai terlalu mengambil serius terhadap lawak jenakanya.

Foto: Tangkap layar ruangan komen di hantaran Instagram Jocelyn Chia.

Ejekan dan hinaan terhadap Malaysia itu merupakan kandungan persembahan Jocelyn di Kelab Comedy Cellar, Amerika Syarikat.

Klip video yang sama turut dikongsikan di laman sosial rasmi kelab itu, Comedy Cellar.

Dalam persembahan itu, Jocelyn membandingkan bagaimana negaranya mampu menjadi negara dunia pertama walaupun sudah berpisah dari Malaysia.

When my Prime Minister went on TV to announce that you guys (Malaysia) had dumped us, he cried because he thought we’re not going to survive without you

But then 40 years later, we became a first world country. And you guys Malaysia, what are you now? Still a developing country? Aww boo,” katanya.

Jocelyn turut menghamburkan perkataan kesat kepada Malaysia selain bersikap tidak sensitif terhadap tragedi kehilangan pesawat MAS.

Malaysia? Okay. F*ck you, a**holes.

“What? Malaysian Airlines going missing not funny huh?”

Di laman Instagram, klip video tersebut telah meraih lebih 45,000 tontonan di akaun Jocelyn dan lebih 75,000 tontonan di akaun Comedy Cellar

Di Tiktok pula, klip video sama meraih tontonan lebih tinggi, iaitu lebih 286,000 di akaun Comedy Cellar dan  lebih 116,000 tontonan di akaun Jocelyn. – The Merdeka Times

Sumber: Instagram Jocelyn Chia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
  • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
  • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
  • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
  • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
  • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending