Connect with us

Antarabangsa

Lawatan Modi ke Washington, Senator AS mahu Biden bangkit isu hak asasi manusia

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden telah digesa untuk membangkitkan isu hak asasi manusia semasa lawatan Perdana Menteri India Narendra Modi ke Washington minggu ini, menurut surat yang dihantar kepada Biden.

Wartawan TMT

Published

on

Lawatan Modi ke Washington, Senator AS mahu Biden bangkit isu hak asasi manusia
Foto: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden (kiri) dan Perdana Menteri India, Narendra Modi (kanan).
  • Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden telah digesa untuk membangkitkan isu hak asasi manusia semasa lawatan Perdana Menteri India Narendra Modi ke Washington.
  • Senator Chris Van Hollen dan Perwakilan Pramila Jayapal menyatakan kebimbangan tentang sikap kerajaan India tidak bertoleransi dalam agama, menyekat kebebasan akhbar dan akses internet serta sering mensasarkan kumpulan masyarakat sivil.
  • Kerajaan India, diketuai oleh BJP, telah menyokong dasar diskriminasi peringkat kebangsaan dan negeri yang sangat menghalang dan menyekat kebebasan beragama kumpulan minoriti.

WASHINGTON – Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden telah digesa untuk membangkitkan isu hak asasi manusia semasa lawatan Perdana Menteri India Narendra Modi ke Washington minggu ini, menurut surat yang dihantar kepada Biden.

Kira-kira 75 senator Demokrat dan ahli Dewan Rakyat menandatangani surat, menggesa Presiden Biden untuk membangkitkan secara langsung dengan Perdana Menteri India, Narendra Modi mengenai keadaan hak asasi manusia yang semakin merosot di bawah sayap kanan Hindunya, Bharatiya Janata Party (BJP).

Senator Chris Van Hollen dan Perwakilan Pramila Jayapal turut menyatakan kebimbangan tentang sikap kerajaan India yang tidak bertoleransi dalam agama, menyekat kebebasan akhbar dan akses internet serta sering mensasarkan kumpulan masyarakat sivil.

Sejak beberapa tahun lalu, kerajaan India, yang diketuai oleh BJP, telah menyokong dasar diskriminasi peringkat kebangsaan dan negeri yang sangat menghalang dan menyekat kebebasan beragama kumpulan minoriti.

Washington mengharapkan hubungan yang lebih erat dengan negara demokrasi terbesar dunia itu, yang dilihatnya sebagai pengimbang kepada China, tetapi penyokong hak asasi bimbang bahawa geopolitik ini akan membayangi isu hak asasi manusia yang sedang dibangkitkan di India.

Stephen Schneck dari Suruhanjaya Kebebasan Beragama Antarabangsa Amerika Syarikat (USCIRF) turut menzahirkan kebimbangan, bahawa kerajaan India akan terus melaksanakan dasar yang memberi kesan negatif kepada masyarakat Kristian, Muslim, Sikh dan Hindu Dalit.

USCIRF telah mengesyorkan AS sejak tahun 2020 dan sekali lagi pada 2023 agar memberi perhatian khusus kepada India kerana terlibat dalam pelanggaran kebebasan beragama yang sistematik, berterusan dan teruk.

Sumber: Samudera

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending