Connect with us

Antarabangsa

Lawatan Modi ke Washington, Senator AS mahu Biden bangkit isu hak asasi manusia

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden telah digesa untuk membangkitkan isu hak asasi manusia semasa lawatan Perdana Menteri India Narendra Modi ke Washington minggu ini, menurut surat yang dihantar kepada Biden.

Wartawan TMT

Published

on

Lawatan Modi ke Washington, Senator AS mahu Biden bangkit isu hak asasi manusia
Foto: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden (kiri) dan Perdana Menteri India, Narendra Modi (kanan).
  • Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden telah digesa untuk membangkitkan isu hak asasi manusia semasa lawatan Perdana Menteri India Narendra Modi ke Washington.
  • Senator Chris Van Hollen dan Perwakilan Pramila Jayapal menyatakan kebimbangan tentang sikap kerajaan India tidak bertoleransi dalam agama, menyekat kebebasan akhbar dan akses internet serta sering mensasarkan kumpulan masyarakat sivil.
  • Kerajaan India, diketuai oleh BJP, telah menyokong dasar diskriminasi peringkat kebangsaan dan negeri yang sangat menghalang dan menyekat kebebasan beragama kumpulan minoriti.

WASHINGTON – Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden telah digesa untuk membangkitkan isu hak asasi manusia semasa lawatan Perdana Menteri India Narendra Modi ke Washington minggu ini, menurut surat yang dihantar kepada Biden.

Kira-kira 75 senator Demokrat dan ahli Dewan Rakyat menandatangani surat, menggesa Presiden Biden untuk membangkitkan secara langsung dengan Perdana Menteri India, Narendra Modi mengenai keadaan hak asasi manusia yang semakin merosot di bawah sayap kanan Hindunya, Bharatiya Janata Party (BJP).

Senator Chris Van Hollen dan Perwakilan Pramila Jayapal turut menyatakan kebimbangan tentang sikap kerajaan India yang tidak bertoleransi dalam agama, menyekat kebebasan akhbar dan akses internet serta sering mensasarkan kumpulan masyarakat sivil.

Sejak beberapa tahun lalu, kerajaan India, yang diketuai oleh BJP, telah menyokong dasar diskriminasi peringkat kebangsaan dan negeri yang sangat menghalang dan menyekat kebebasan beragama kumpulan minoriti.

Washington mengharapkan hubungan yang lebih erat dengan negara demokrasi terbesar dunia itu, yang dilihatnya sebagai pengimbang kepada China, tetapi penyokong hak asasi bimbang bahawa geopolitik ini akan membayangi isu hak asasi manusia yang sedang dibangkitkan di India.

Stephen Schneck dari Suruhanjaya Kebebasan Beragama Antarabangsa Amerika Syarikat (USCIRF) turut menzahirkan kebimbangan, bahawa kerajaan India akan terus melaksanakan dasar yang memberi kesan negatif kepada masyarakat Kristian, Muslim, Sikh dan Hindu Dalit.

USCIRF telah mengesyorkan AS sejak tahun 2020 dan sekali lagi pada 2023 agar memberi perhatian khusus kepada India kerana terlibat dalam pelanggaran kebebasan beragama yang sistematik, berterusan dan teruk.

Advertisement

Sumber: Samudera

Author

Antarabangsa

AS hantar 15,000 bom, 57,000 peluru meriam kepada rejim penjajah zionis Israel

Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.
  • Menurut Wall Street Journal, kemasukan senjata itu termasuk 15,000 bom dan 57,000 peluru meriam, yang dibawa pesawat kargo tentera C-17 sejurus selepas permulaan konflik di Semenanjung Gaza dan berterusan sejak beberapa hari lalu, kata laporan eksklusif itu, memetik sumber pegawai AS.
  • Senarai senjata api yang dihantar AS kepada Israel, terdiri daripada lebih 5,400 bom MK84, 5,000 bom MK82 tidak berpandu, 1,000 bom berdiameter kecil GBU-39 dan 3,000 JDAM yang menukar bom tidak berpandu kepada peluru berpandu tepat, katanya.

Gaza: Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.

Menurut Wall Street Journal, kemasukan senjata itu termasuk 15,000 bom dan 57,000 peluru meriam, yang dibawa pesawat kargo tentera C-17 sejurus selepas permulaan konflik di Semenanjung Gaza dan berterusan sejak beberapa hari lalu, kata laporan eksklusif itu, memetik sumber pegawai AS.

“AS sebelum ini tidak mendedahkan jumlah senjata dihantar ke Israel mahupun pemindahan 100 BLU-109, 2,000 paun bom bunker-buster,” katanya.

Bom bunker-buster terkenal dengan keupayaannya menembusi jauh ke dalam struktur yang padat sebelum meletup.

Senarai senjata api yang dihantar AS kepada Israel, terdiri daripada lebih 5,400 bom MK84, 5,000 bom MK82 tidak berpandu, 1,000 bom berdiameter kecil GBU-39 dan 3,000 JDAM yang menukar bom tidak berpandu kepada peluru berpandu tepat, katanya.

Tentera Israel meneruskan pengeboman di Semenanjung Gaza awal Jumaat selepas mengisytiharkan penamatan jeda kemanusiaan selama seminggu.

Sekurang-kurangnya 193 rakyat Palestin terbunuh dan 652 cedera dalam serangan udara itu, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Advertisement

Sejak 7 Oktober, lebih 15,000 rakyat Palestin, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita terbunuh dalam serangan kejam Israel, sebagai membalas serangan mengejut Hamas.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending