Connect with us

Terkini

KKM diminta segera selesai isu kekurangan jururawat hospital swasta – APHM

Kerajaan melalui Kementerian Kesihatan (KKM) diminta bertindak segera membantu memenuhi keperluan hospital swasta yang menghadapi masalah kekurangan jururawat.

Wartawan TMT

Published

on

KKM diminta segera selesai isu kekurangan jururawat hospital swasta – APHM
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kerajaan melalui Kementerian Kesihatan (KKM) diminta bertindak segera membantu memenuhi keperluan hospital swasta menghadapi masalah kekurangan jururawat.
  • Presiden Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM), Datuk Dr Kuljit Singh berkata perkara berkenaan sudahpun dibangkitkan beberapa tahun kebelakangan terutamanya selepas dunia dan negara dilanda pandemik COVID-19.
  • Katanya, rawatan tidak dapat diberikan kepada pesakit di hospital swasta kerana tenaga kerja jururawat kurang.
  • “Oleh itu, persatuan berharap agar keputusan dan pelaksanaan kerajaan untuk memperhalusi dan mempertimbangkan perkara ini perlu dilaksanakan secepat mungkin dari segi implimentasi,” katanya kepada BH.

KUALA LUMPUR: Kerajaan melalui Kementerian Kesihatan (KKM) diminta bertindak segera membantu memenuhi keperluan hospital swasta yang menghadapi masalah kekurangan jururawat.

Presiden Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM), Datuk Dr Kuljit Singh berkata perkara berkenaan sudahpun dibangkitkan beberapa tahun kebelakangan terutamanya selepas dunia dan negara dilanda pandemik COVID-19.

Katanya, rawatan tidak dapat diberikan kepada pesakit di hospital swasta kerana tenaga kerja jururawat kurang.

“Sekarang ini, ramai pesakit yang berkemampuan ingin menerima rawatan di hospital swasta tetapi untuk meningkatkan jumlah wad atau katil, kita perlukan jururawat.

“Oleh itu, persatuan berharap agar keputusan dan pelaksanaan kerajaan untuk memperhalusi dan mempertimbangkan perkara ini perlu dilaksanakan secepat mungkin dari segi implimentasi,” katanya kepada BH.

Semalam, BH melaporkan KKM sedang mempertimbangkan keperluan mengambil jururawat dari luar negara bagi memenuhi keperluan hospital swasta yang mengalami masalah kekurangan jururawat.

Mengulas lanjut, Dr Kuljit berkata isu kekurangan tenaga kerja jururawat ini amat serius dimana didapati ramai pesakit terpaksa menunggu untuk mendapatkan katil.

“Kadang-kadang mereka terpaksa menunggu antara enam sehingga lapan jam atau lebih daripada itu untuk mendapatkan katil. Keadaan seperti ini bukan hanya berlaku di bandar malah juga di luar bandar.

“Kita tidak hantar mereka (pesakit) ke hospital kerajaan sebab di sana pun penuh selain keadaan akan jadi lebih susah untuk merawat pesakit lain,” katanya.

Dalam pada itu, Kuljit berkata, pihaknya menyambut baik langkah proaktif kerajaan dalam mendengar masalah yang dihadapi kerana perkara itu sudah dibincangkan untuk satu tempoh yang lama.

Katanya, untuk jangka panjang, kerajaan perlu melaksanakan pelbagai inisatif dan insentif bagi meningkatkan minat golongan muda untuk menceburi bidang kejururawatan.

“Saya diberitahu, tidak ramai yang ingin mengambil jurusan ini kerana ramai yang tidak minat.

Oleh itu, kita perlu cari jalan untuk tingkatkan minat golongan muda menceburi bidang ini,” katanya.

Selain itu, Dr Kuljit berkata insentif lebih juga perlu diberikan kepada golongan muda terutamanya dari segi pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

“Jika dilihat sekarang, pinjaman PTPTN agak kurang bagi pelajar yang mengambil jurusan kejururawatan. Kalau kerajaan dapat tingkatkan pinjaman ini, kemungkinan ada peningkatan daripada golongan muda untuk menceburi bidang ini,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending