Connect with us

Terkini

Pertahan hak beragama kini dilabel ekstrem?

Dakwaan Ketua Pengarah J-KOM, Jabatan Perdana Menteri, Profesor, Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff bahawa Parti Islam Se Malaysia (PAS) membawa ideologi radikal dengan mesej berbaur ekstremisme merupakan satu tindakan berniat jahat, demikian kata Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Ahmad Yahaya.

Rasyidah Zulkifli

Published

on

Pertahan hak beragama kini dilabel ekstrem?
Foto: Datuk Ahmad Yahaya (kiri), Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff (kanan).
  • Dakwaan Ketua Pengarah J-KOM, Jabatan Perdana Menteri, Profesor, Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff bahawa PAS membawa ideologi radikal dengan mesej berbaur ekstremisme merupakan satu tindakan berniat jahat  – Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Ahmad Yahaya.
  • “Adakah mempertahankan hak beragama dalam negara kini dimomokkan dengan wajah ekstrem?
  • PAS sentiasa mengamalkan prinsip politik bersemuka sejak awal penubuhannya dan ia terus dipertahan sepanjang masa. 

KUALA LUMPUR – Dakwaan Ketua Pengarah J-KOM, Jabatan Perdana Menteri, Profesor, Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff bahawa Parti Islam Se Malaysia (PAS) membawa ideologi radikal dengan mesej berbaur ekstremisme merupakan satu tindakan berniat jahat, demikian kata Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Ahmad Yahaya.

Menurutnya, PAS sentiasa mengamalkan prinsip politik bersemuka sejak awal penubuhannya dan ia terus dipertahan sepanjang masa.

“Adakah mempertahankan hak beragama dalam negara kini dimomokkan dengan wajah ekstrem?

“Adakah bersikap tegas terhadap isu-isu melibatkan kepentingan agama dianggap sebagai suatu tindakan radikal?,” soalnya dalam satu hantaran Facebook hari ini.

“Di mana pertimbangan rasional, etika serta bersikap tidak bias dalam sesuatu penilaian yang cukup dititiberatkan oleh seseorang yang pernah berada lapangan akademik?,” soalnya.

Katanya, kerajaan perpaduan hari ini yang mengangkat konsep Malaysia Madani menuduh parti itu mengambil dana tajaan daripada syarikat perjudian. 

Bagaimanapun, PAS menyangkal dakwaan tersebut lalu membuktikan komitmen dengan penutupan premis perjudian di salah sebuah negeri di bawah pentadbirannya.

Selain itu, PAS juga bersikap tegas terhadap perkembangan golongan LGBT, liberalisme dan pluralisme yang bangkit mewajahkan diri sebenar mereka sejak kebelakangan ini.

“Malah, PAS juga mengingatkan umat Islam tentang bahaya golongan ini kepada akidah sebagai seorang Muslim,” katanya.

Katanya, tuduhan yang dibuat J-KOM itu menjadikan PAS dilabel sebagai sebuah parti yang ekstrem dan radikal.

“Mereka ternyata meleset kerana dakwaan tersebut hanya suatu ilusi, tiada asas yang kukuh serta jauh daripada realiti di hadapan mata,” katanya. 

Ahmad menasihati Mohammad Agus agar menumpukan perhatian terhadap tugasan hakikinya, pada masa sama mengubah mentaliti kepada pemikiran yang lebih matang.

“Usah menjadi ibarat kata pepatah mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih,” katanya. – The Merdeka Times 

Sumber: Facebook Ustaz Ahmad bin Yahaya

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kerajaan terbuka bangunkan tanah wakaf asalkan tepati hukum syarak

Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na'im Mokhtar.
  • Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak, termasuk memenuhi niat pewakaf.
  • Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.
  • Mohd Na’im menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.
  • Berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

KUALA LUMPUR — Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.

Katanya dalam urusan mengawal selia pembangunan tanah wakaf di Malaysia bagi memacu ekonomi Islam, kerajaan sentiasa menunjukkan komitmen menerusi penyediaan peruntukan pembangunan dalam setiap Rancangan Malaysia.

“Di samping itu, Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) selaku agensi Persekutuan yang membantu MAIN dalam urusan pembangunan wakaf turut menyediakan garis panduan dan manual tadbir urus wakaf seperti Manual Pengurusan Model Perundangan Wakaf.

“Kerjasama dan kolaborasi strategik turut digalakkan antara sektor awam dan swasta. Agensi Persekutuan seperti JAWHAR dan YWM (Yayasan Waqaf Malaysia) giat melaksanakan libat urus bersama semua MAIN dengan penglibatan sektor korporat dan badan bukan Kerajaan (NGO),” katanya dalam jawapan bertulis Dewan Negara pada Isnin.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan untuk mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.

Mohd Na’im berkata berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

Bagi kutipan dana Wakaf Tunai Malaysia di bawah YWM pula, beliau berkata ia berjumlah RM12.8 juta sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas dengan hasil sumbangan adalah daripada masyarakat dan pihak korporat, sama ada melalui potongan gaji atau secara sekali beri (one-off).

Selain itu, menurutnya, kerjasama agensi Persekutuan dan negeri dalam mengurus aset-aset wakaf seperti The Grand Puteri Hotel di Terengganu dan Puteri Bay Hotel Melaka turut berjaya menjanakan pendapatan kasar berjumlah RM22.8 juta, sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas.

Bagi Wilayah Persekutuan pula, Mohd Na’im berkata sehingga Jun 2024, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) telah menguruskan 89 lot (64.67 ekar) hartanah wakaf yang terdiri dari 64 lot hartanah wakaf khas dan 25 lot hartanah wakaf am.

“Dalam konteks pengurusan hartanah wakaf, MAIWP menguruskan 38 premis hartanah wakaf sedia ada terdiri daripada 23 rumah (bertanah), 1 buah rumah (bukan bertanah), tiga lot kedai dan sebuah bangunan komersial.

“Selain premis, MAIWP juga menguruskan 51 lot tanah terdiri dari 21 lot tanah kosong, 12 lot tapak masjid, sembilan lot tapak surau atau madrasah, lima tapak perkuburan dan empat tapak sekolah,” katanya menambah perancangan pembangunan juga sudah dibuat ke atas 21 lot tanah kosong termasuk di Setiawangsa dan Setapak. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending