Connect with us

Antarabangsa

Perhimpunan Hindutva gesa boikot ekonomi Muslim

Desakan memboikot ekonomi umat Islam dibuat pada 12 Mac lalu semasa perhimpunan anjuran pertubuhan Hindutva berhampiran Mumbai, lapor The Indian Express.

Wartawan TMT

Published

on

Perhimpunan Hindutva gesa boikot ekonomi Muslim
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Desakan memboikot ekonomi umat Islam dibuat pada 12 Mac lalu semasa perhimpunan ‘Hindu Jan Aakrosh Morcha’ anjuran pertubuhan Hindutva berhampiran Mumbai, India.
  • Selain menyeru agar memboikot ekonomi umat Islam, peserta pada perhimpunan itu juga menentang “jihad cinta” dan “jihad tanah”.
  • “Jihad cinta” merujuk kepada dakwaan terdapat komplot lelaki Islam untuk menggoda wanita Hindu bagi mengislamkan mereka. 
  • “Jihad tanah” menuduh orang Islam melancarkan kempen untuk menceroboh tanah awam dan harta benda dimiliki penganut Hindu.

Desakan memboikot ekonomi umat Islam dibuat pada 12 Mac lalu semasa perhimpunan anjuran pertubuhan Hindutva berhampiran Mumbai, lapor The Indian Express.

‘Hindu Jan Aakrosh Morcha’ dianjurkan oleh Sakal Hindu Samaj yang diadakan di Mira Road, Maharashtra.

Selain menyeru agar memboikot ekonomi umat Islam, peserta pada perhimpunan itu juga menentang “jihad cinta” dan “jihad tanah”.

“Terdapat tiga aspek utama pencerobohan Islam. Pertama ialah jihad cinta, kedua jihad tanah dan akhirnya penukaran agama.

“Untuk ketiga-tiga ini ada penyelesaian yang diketuai Ram, penyelesaian yang mana anda tidak akan dihalang pemimpin politik, Mahkamah Agung, malah media dan penyelesaian itu adalah boikot ekonomi mereka,” kata salah seorang penceramah di perhimpunan itu, Kajal Hindustani.

“Jihad cinta” ialah teori konspirasi dijaja kumpulan ketuanan Hindu yang mendakwa terdapat komplot lelaki Islam untuk menggoda wanita Hindu bagi mengislamkan mereka. 

Begitu juga, penyokong “jihad tanah” menuduh orang Islam melancarkan kempen untuk menceroboh tanah awam dan harta benda dimiliki penganut Hindu.

Rane memberitahu The Indian Express bahawa dia menyokong gesaan untuk memboikot ekonomi umat Islam.

“Semua wang itu digunakan oleh mereka terhadap masyarakat Hindu.

“Sekiranya wang itu digunakan untuk kemakmuran masyarakat, tiada siapa yang akan menghadapi masalah. Tetapi mereka menggunakan wang atas nama keganasan, cintakan jihad dan banyak perkara lain untuk menentang Hindu,” katanya. 

Sumber: Scroll

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
  • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
  • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
  • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
  • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending