Connect with us

Terkini

MonSpace menang saman, MP Kepong diarah bayar gantirugi RM2 juta

Mahkamah Tinggi di sini hari ini memerintahkan Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng, membayar RM2 juta kepada pengasas MonSpace (M) Sdn Bhd Datuk Seri Jessy Lai Cha Suang dan kepada syarikat itu, kerana memfitnah.

Wartawan TMT

Published

on

MonSpace menang saman, MP Kepong diarah bayar gantirugi RM2 juta
Foto: Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng.
  • Mahkamah Tinggi perintah Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng, membayar RM2 juta kepada pengasas MonSpace (M) Sdn Bhd Datuk Seri Jessy Lai Cha Suang dan kepada syarikat itu, kerana memfitnah.
  • Hakim Akhtar memerintahkan defendan membayar  RM500,000 dan RM1 juta, masing-masing kepada Lai dan syarikat, serta ganti rugi teruk sebanyak RM500,000 kepada kedua-dua plaintif selain kos RM250,000.
  • Hakim juga memerintahkan defendan untuk membuat permohonan maaf secara terbuka di semua akhbar vernakular serta media sosial dalam tempoh tujuh hari, selepas penghakiman disempurnakan.

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini hari ini memerintahkan Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng, membayar RM2 juta kepada pengasas MonSpace (M) Sdn Bhd Datuk Seri Jessy Lai Cha Suang dan kepada syarikat itu, kerana memfitnah.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Hakim Datuk Akhtar Tahir membuat keputusan itu selepas membenarkan saman oleh Lai dan MonSpace sebagai plaintif terhadap Lim, sebagai defendan.

Hakim Akhtar memerintahkan defendan membayar sejumlah RM500,000 dan RM1 juta, masing-masing kepada Lai dan syarikat, serta ganti rugi teruk sebanyak RM500,000 kepada kedua-dua plaintif selain kos RM250,000.

Hakim juga memerintahkan defendan untuk membuat permohonan maaf secara terbuka di semua akhbar vernakular serta media sosial dalam tempoh tujuh hari, selepas penghakiman disempurnakan.

Dalam penghakiman ringkasnya, Hakim Akhtar berkata mahkamah mendapati pihak plaintif telah membuktikan tuntutan mereka terhadap defendan kerana fitnah dan kenyataannya juga telah mencemarkan imej dan reputasi plaintif.

Hakim berkata dalam pernyataan tuntutan, plaintif telah menyebut lima contoh dalam kenyataan yang dibuat oleh defendan yang didakwa sebagai fitnah.

Beliau berkata defendan tidak menafikan telah membuat kenyataan mahupun penerbitan itu dan juga jelas daripada kenyataan tersebut, bahawa ia merujuk kepada kedua-dua plaintif.

“Kenyataan itu jelas membayangkan bahawa plaintif telah merasuah pegawai kanan kerajaan dan menjalankan aktiviti haram serta menipu 19 warga China,” katanya ketika menyampaikan keputusan itu hari ini menerusi Zoom.

Hakim Akhtar juga menegaskan bahawa defendan sepatutnya berhenti selepas membuat laporan yang diperlukan kepada agensi penguatkuasaan, bagi mereka melakukan siasatan sepenuhnya dakwaan itu.

“Sebaliknya, pada pandangan mahkamah, defendan telah melangkaui tugasnya, bukan sahaja sebagai Ahli Parlimen, malah sebagai seorang individu dan bertindak seperti vigilante terhadap plaintif dalam membuat dakwaan ini. Defendan sepatutnya mengesahkan fakta sebelum membuat pertuduhan yang serius itu. Dalam kes ini, defendan tidak memanggil mana-mana saksi yang didakwa sebagai sumber maklumatnya.

“Sebagai Ahli Parlimen, menjadi tugasnya untuk mengesahkan maklumat, bukan sahaja sebagai Ahli Parlimen, malah sebagai orang biasa anda mesti mengesahkan maklumat,” katanya.

Akhtar berkata mahkamah turut mengambil maklum bahawa defendan telah bersama 19 warga China itu untuk mengadakan protes terhadap plaintif.

“Ini juga tidak wajar…defendan diberi peluang untuk menebus dirinya dan semasa pengurusan kes ini, plaintif hanya meminta permohonan maaf dibuat, tetapi defendan gagal untuk berbuat demikian,” katanya lagi.

Dalam saman yang difailkan pada Jun 2019, Lai berkata Lim mendakwa dia menjalankan perniagaan haram dan telah menipu pelabur China. Kenyataan Ahli Parlimen itu, yang disiarkan dalam media bahasa Inggeris dan Cina, telah membayangkan bahawa Lai seorang yang tidak jujur.

Beliau berkata Lim telah membuat kenyataan itu pada Mei 2017 dan November 2018 apabila dia membawa sekumpulan individu yang dikatakan sebagai pelabur MonSpace, ke pejabatnya dan kemudiannya membuat laporan polis terhadapnya.

Beliau mendakwa kenyataan Lim telah memberikan tekanan kepada pihak berkuasa, termasuk polis, Bank Negara Malaysia dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, untuk mengambil tindakan terhadapnya.

Peguam Ivanpal Singh Grewal, mewakili Lai dan syarikat itu manakala peguam Guok Ngek Seong bertindak bagi Lim.

Sementara itu, Lim telah memfailkan rayuan berhubung keputusan hari ini.

Sumber: Bernama

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending