Connect with us

Terkini

MonSpace menang saman, MP Kepong diarah bayar gantirugi RM2 juta

Mahkamah Tinggi di sini hari ini memerintahkan Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng, membayar RM2 juta kepada pengasas MonSpace (M) Sdn Bhd Datuk Seri Jessy Lai Cha Suang dan kepada syarikat itu, kerana memfitnah.

Wartawan TMT

Published

on

MonSpace menang saman, MP Kepong diarah bayar gantirugi RM2 juta
Foto: Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng.
  • Mahkamah Tinggi perintah Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng, membayar RM2 juta kepada pengasas MonSpace (M) Sdn Bhd Datuk Seri Jessy Lai Cha Suang dan kepada syarikat itu, kerana memfitnah.
  • Hakim Akhtar memerintahkan defendan membayar  RM500,000 dan RM1 juta, masing-masing kepada Lai dan syarikat, serta ganti rugi teruk sebanyak RM500,000 kepada kedua-dua plaintif selain kos RM250,000.
  • Hakim juga memerintahkan defendan untuk membuat permohonan maaf secara terbuka di semua akhbar vernakular serta media sosial dalam tempoh tujuh hari, selepas penghakiman disempurnakan.

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini hari ini memerintahkan Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng, membayar RM2 juta kepada pengasas MonSpace (M) Sdn Bhd Datuk Seri Jessy Lai Cha Suang dan kepada syarikat itu, kerana memfitnah.

Hakim Datuk Akhtar Tahir membuat keputusan itu selepas membenarkan saman oleh Lai dan MonSpace sebagai plaintif terhadap Lim, sebagai defendan.

Hakim Akhtar memerintahkan defendan membayar sejumlah RM500,000 dan RM1 juta, masing-masing kepada Lai dan syarikat, serta ganti rugi teruk sebanyak RM500,000 kepada kedua-dua plaintif selain kos RM250,000.

Hakim juga memerintahkan defendan untuk membuat permohonan maaf secara terbuka di semua akhbar vernakular serta media sosial dalam tempoh tujuh hari, selepas penghakiman disempurnakan.

Dalam penghakiman ringkasnya, Hakim Akhtar berkata mahkamah mendapati pihak plaintif telah membuktikan tuntutan mereka terhadap defendan kerana fitnah dan kenyataannya juga telah mencemarkan imej dan reputasi plaintif.

Hakim berkata dalam pernyataan tuntutan, plaintif telah menyebut lima contoh dalam kenyataan yang dibuat oleh defendan yang didakwa sebagai fitnah.

Beliau berkata defendan tidak menafikan telah membuat kenyataan mahupun penerbitan itu dan juga jelas daripada kenyataan tersebut, bahawa ia merujuk kepada kedua-dua plaintif.

Advertisement

“Kenyataan itu jelas membayangkan bahawa plaintif telah merasuah pegawai kanan kerajaan dan menjalankan aktiviti haram serta menipu 19 warga China,” katanya ketika menyampaikan keputusan itu hari ini menerusi Zoom.

Hakim Akhtar juga menegaskan bahawa defendan sepatutnya berhenti selepas membuat laporan yang diperlukan kepada agensi penguatkuasaan, bagi mereka melakukan siasatan sepenuhnya dakwaan itu.

“Sebaliknya, pada pandangan mahkamah, defendan telah melangkaui tugasnya, bukan sahaja sebagai Ahli Parlimen, malah sebagai seorang individu dan bertindak seperti vigilante terhadap plaintif dalam membuat dakwaan ini. Defendan sepatutnya mengesahkan fakta sebelum membuat pertuduhan yang serius itu. Dalam kes ini, defendan tidak memanggil mana-mana saksi yang didakwa sebagai sumber maklumatnya.

“Sebagai Ahli Parlimen, menjadi tugasnya untuk mengesahkan maklumat, bukan sahaja sebagai Ahli Parlimen, malah sebagai orang biasa anda mesti mengesahkan maklumat,” katanya.

Akhtar berkata mahkamah turut mengambil maklum bahawa defendan telah bersama 19 warga China itu untuk mengadakan protes terhadap plaintif.

“Ini juga tidak wajar…defendan diberi peluang untuk menebus dirinya dan semasa pengurusan kes ini, plaintif hanya meminta permohonan maaf dibuat, tetapi defendan gagal untuk berbuat demikian,” katanya lagi.

Advertisement

Dalam saman yang difailkan pada Jun 2019, Lai berkata Lim mendakwa dia menjalankan perniagaan haram dan telah menipu pelabur China. Kenyataan Ahli Parlimen itu, yang disiarkan dalam media bahasa Inggeris dan Cina, telah membayangkan bahawa Lai seorang yang tidak jujur.

Beliau berkata Lim telah membuat kenyataan itu pada Mei 2017 dan November 2018 apabila dia membawa sekumpulan individu yang dikatakan sebagai pelabur MonSpace, ke pejabatnya dan kemudiannya membuat laporan polis terhadapnya.

Beliau mendakwa kenyataan Lim telah memberikan tekanan kepada pihak berkuasa, termasuk polis, Bank Negara Malaysia dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, untuk mengambil tindakan terhadapnya.

Peguam Ivanpal Singh Grewal, mewakili Lai dan syarikat itu manakala peguam Guok Ngek Seong bertindak bagi Lim.

Sementara itu, Lim telah memfailkan rayuan berhubung keputusan hari ini.

Sumber: Bernama

Advertisement

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending