Connect with us

Antarabangsa

Hentikan kebencian anti-Islam – Setiausaha Agung PBB

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres, semalam menggesa semua pihak menghentikan kebencian anti-Islam sempena Hari Memerangi Islamofobia Antarabangsa.

Wartawan TMT

Published

on

Hentikan kebencian anti-Islam – Setiausaha Agung PBB
Foto: Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres.
  • Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres, semalam menggesa semua pihak menghentikan kebencian anti-Islam sempena Hari Memerangi Islamofobia Antarabangsa.
  • Katanya, kira-kira dua bilion umat Islam di serata dunia mencerminkan kepelbagaian manusia yang indah, namun kerap berdepan sentimen perkauman dan penindasan kerana pegangan agama mereka.
  • “Diskriminasi membuatkan kita hina dan adalah penting bagi kita semua berdiri teguh menentangnya.
  • “Kita mesti menggesa penetapan dasar yang menghormati sepenuhnya hak asasi manusia, melindungi identiti agama dan kebudayaan.
  • “Perlu ada ‘pelaburan’ dari segi politik, budaya, dan ekonomi bagi memupuk perpaduan dan mengiktiraf kepelbagaian bagi menghadapi ketaksuban,” katanya dalam perutusan rasmi semalam.

NEW YORK: Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres, semalam menggesa semua pihak menghentikan kebencian anti-Islam sempena Hari Memerangi Islamofobia Antarabangsa.

Beliau, dalam utusan rasminya, berkata kira-kira dua bilion umat Islam di serata dunia mencerminkan kepelbagaian manusia yang indah, namun kerap berdepan sentimen perkauman dan penindasan kerana pegangan agama mereka.

Guterres menekankan, umat Islam kerap menderita kerana serangan peribadi, retorik berunsur kebencian dan dijadikan kambing hitam.

Tambah beliau, sentimen anti-Islam yang semakin berkembang adalah sebahagian daripada kebangkitan semula ketaksuban kebangsaan berasaskan etnik dan ideologi pelampau kulit putih neo-Nazi.

Pada masa sama, berlaku keganasan menyasarkan mereka yang terdedah dalam kalangan penduduk umum termasuk umat Islam, Yahudi, minoriti Kristian tertentu dan masyarakat lain.

“Diskriminasi membuatkan kita hina dan adalah penting bagi kita semua berdiri teguh menentangnya.

“Kita mesti menggesa penetapan dasar yang menghormati sepenuhnya hak asasi manusia, melindungi identiti agama dan kebudayaan.

“Perlu ada ‘pelaburan’ dari segi politik, budaya, dan ekonomi bagi memupuk perpaduan dan mengiktiraf kepelbagaian bagi menghadapi ketaksuban,” katanya.

Tambah ketua PBB itu, setiap agama dan tradisi agung menuntut sikap bertolak ansur, saling menghormati dan mengukuhkan persefahaman serta menggesa orang ramai menentang perpecahan dengan mengukuhkan keyakinan terhadap kemanusiaan. – AGENSI

Sumber: Berita Harian

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Dituduh angkut lembu, pemandu trak Sikh diserang kumpulan pelampau di India

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Video dimuat naik HindutvaWatch di platform X itu meletakkan keterangan hantaran, “pengawal lembu menyerang seorang pemandu trak Sikh dan menggunakan serbannya untuk mengikat kakinya kerana mengangkut lembu”.

Video itu dimuat naik pada hari ini yang merujuk kepada insiden yang berlaku di Sonipat, Haryana pada 17 April lalu.

Di dalam sedutan video itu, penganut Sikh tersebut dilihat membawa sebuah lori di tempat duduk pemandu memakai turban berwarna safron bercakap pada arah video yang sedang merakamnya.

Rakaman itu kemudiannya disusuli tindakan seorang lelaki berbaju merah cuba bertindak memberhentikan atau membuka pintu tempat duduk lelaki tersebut.

Dalam sedutan lain, gambar individu Sikh di dalam video itu menunjukkannya duduk dengan turban safron yang pada asalnya dipakai, akhirnya digunakan untuk dililit kakinya, dengan sedikit tompokan darah darah pada pakaiannya.

Dalam keadaan itu, individu Sikh itu dilihat tenang dan tidak berkata apa-apa.

Pengguna platform X memberi komentar mengutuk tindakan menyasarkan pemandu trak beragama sikh itu dengan pelbagai keluhan.

“Sangat menjijikkan. Mereka melampau dalam bertindak atas perkara sebegini,” kata Faisal Siraj.

Sebuah akaun lain dengan nama Pakistan Times juga berkata “Malah Sikh pun tidak selamat di India.” – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending