Connect with us

Terkini

Bekalan sayur di Johor mencukupi menjelang Ramadan

Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS) memberi jaminan bahawa bekalan sayur di Johor menjelang Ramadan adalah mencukupi, walaupun beberapa daerah di negeri ini masih dilanda banjir.

Wartawan TMT

Published

on

Bekalan sayur di Johor mencukupi menjelang Ramadan
Foto: Datuk Seri Mohamad Sabu.
  • Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS) beri jaminan bahawa bekalan sayur di Johor menjelang Ramadan adalah mencukupi, walaupun beberapa daerah di negeri ini masih dilanda banjir.
  • Menterinya, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) sudah ambil langkah membawa masuk bekalan makanan itu luar dari negeri ini bagi pastikan permintaan pada Ramadan dapat dipenuhi.
  • “Bekalan ini kita dapat dari Pasar Borong Selayang, dari Negeri Sembilan pun ada, selain import dari Cameron Highlands terutamanya tomato dan sayur-sayur berbentuk biji bukan berdaun,” katanya pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Penyerahan Bantuan Nelayan Pengerang di Kompleks Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Pengerang di sini, semalam.

Pengerang: Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS) memberi jaminan bahawa bekalan sayur di Johor menjelang Ramadan adalah mencukupi, walaupun beberapa daerah di negeri ini masih dilanda banjir.

Menterinya, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) sudah mengambil langkah membawa masuk bekalan makanan itu luar dari negeri ini bagi memastikan permintaan pada Ramadan dapat dipenuhi.

“Insya-Allah (bekalan sayur mencukupi menjelang Ramadan) kerana Fama sudah maklumkan bahawa kita sudah bawa masuk dari tempat-tempat lain bagi memenuhi permintaan pada Ramadan.

“Bekalan ini kita dapat dari Pasar Borong Selayang, dari Negeri Sembilan pun ada, selain import dari Cameron Highlands terutamanya tomato dan sayur-sayur berbentuk biji bukan berdaun,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Penyerahan Bantuan Nelayan Pengerang di Kompleks Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Pengerang di sini, semalam.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi) yang juga Ahli Parlimen Pengerang Datuk Seri Azalina Othman Said.

Menurut Mohamad, walaupun pengeluaran sayur menunjukkan penurunan 30 peratus akibat banjir, namun dalam tempoh pasca banjir, pengeluar sudah mula menanam semula sayur.

Beliau berkata, Fama turut bekerjasama dengan kerajaan negeri bagi menyediakan Bazar Rakyat Agro Johor di 35 lokasi yang terjejas banjir.

“Hasil pertemuan Fama dengan pengeluar-pengeluar terutamanya di Segamat, Batu Pahat dan Kota Tinggi, memang ada sedikit penurunan pengeluaran sebanyak 30 peratus.

“Tetapi, banjir pun sudah surut, mereka sudah mula tanam balik. Ditambah pula dengan kerjasama kerajaan negeri yang memberi peruntukan untuk mengadakan Bazar Rakyat Agro Johor di kawasan terjejas banjir selama 30 hari sepanjang Ramadan ini,” katanya.

Ditanya berkaitan anggaran kerugian yang ditanggung akibat banjir, beliau berkata, bancian masih dijalankan Fama dan ia dijangka mengambil masa kira-kira sebulan untuk mendapatkan perincian penuh.

Berkaitan program berkenaan, Mohamad berkata, kerajaan memperuntukkan RM29 juta bagi menaik taraf infrastruktur di Kompleks LKIM Pengerang bagi kegunaan nelayan setempat dan projek itu dijangka siap tahun depan.

“Selain itu, pada siri lawatan ini, kita turut menyampaikan bantuan Elaun Sara Hidup Nelayan (ESHN) kepada 408 nelayan berjumlah keseluruhan RM122,400.

“Kita juga menyampaikan lesen sampan khas kepada 47 nelayan kategori A di Johor serta bantuan banjir RM200, bakul makanan selain bantuan jaket keselamatan kepada 465 nelayan Pengerang,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Author

Terkini

Perundangan baharu kawal selia penerbitan kalimah ‘Allah’ sedang disediakan – KDN

Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.
  • “Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak JAKIM, Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan AGC dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 
  • “Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.
  • Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

KUALA LUMPUR — Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.

“Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan Jabatan Peguam Negara (AGC) dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 

“Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.

Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

Pada 23 Oktober 2023,  media melaporkan garis panduan baharu mengenai Arahan Pentadbiran KDN berkaitan penggunaan kalimah Allah akan diteliti dan diputuskan pada mesyuarat Majlis Raja-Raja pada minggu terbabit.

Saifuddin dilaporkan mengatakan cadangan garis panduan itu sudah dikemukakan kepada MKI selepas selesai lima sesi libat urus diadakan sebelum ini.

Katanya, KDN akan mengambil panduan hasil mesyuarat Majlis Raja-Raja itu untuk mengadakan garis panduan baharu bagi isu penggunaan kalimah Allah.

KDN sebelum ini mengadakan sesi libat urus dengan pelbagai pihak, termasuk AGC, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, JAKIM, Majlis Profesor Malaysia dan Persatuan-persatuan Peguam Muslim Syarie Malaysia.

Ia susulan KDN dan kerajaan Malaysia pada 15 Mei 2023 dilaporkan menarik balik rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah ‘Allah’ dan tiga perkataan Arab yang lain dalam penerbitan bahan agama mereka bagi tujuan pembelajaran.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat pada 10 Mac 2021 selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman seorang wanita beragama Kristian, Jill Ireland Lawrence Bill yang memohon perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan agama berkenaan. 

Memetik BERNAMA, Jill Ireland dilaporkan memohon semakan kehakiman pada 20 Ogos 2008 supaya dikembalikan lapan cakera padat (CD) dengan tajuk mengandungi kalimah ‘Allah’ yang dirampas daripadanya pada 11 Mei 2008 dan perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah itu dalam penerbitan Kristian.

Mahkamah pada 2014 memerintahkan CD itu dipulangkan dan setelah melalui beberapa proses, memutuskan arahan KDN pada 1986 untuk tidak membenarkan penggunaan empat perkataan itu menyalahi undang-undang dan tidak rasional. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending