Connect with us

Antarabangsa

Sami pelampau Hindutva seru orang Islam, Kristian dibunuh

Beberapa kumpulan pelampau Hindutva menyeru pembunuhan orang Islam dan Kristian dalam satu acara Ahad di Delhi’s Jantar Mantar di mana mereka mengeluarkan kenyataan menyentuh sensitiviti komuniti minoriti.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Ketua agama Hindu, Pradeep Khatkar.
  • Beberapa kumpulan pelampau Hindutva menyeru pembunuhan orang Islam dan Kristian dalam satu acara Ahad di Delhi’s Jantar Mantar.
  • Seorang sami dilihat memanggil orang Hindu untuk menyediakan senjata bagi tujuan membunuh Muslim dan Kristian, manakala dalam video lain, ketua Parti Bharatiya Janaya, Suraj Pal Amu, menggalakkan kekerasan dilakukan terhadap mereka yang memberhentikan ketua pengarang TV, Suresh Chavhanke.
  • British berkata pecah dan perintah, Kongres berkata pecah dan perintah, begitu juga Kristian, Muslim berkata bunuh dan perintah… Bila pula anda [orang Hindu] akan membunuh? Selepas kamu mati? Bila kamu akan bunuh mereka? Bila kamu akan bunuh orang Islam dan Kristia? – Ketua agama Bageshwar Dham, Dhirendra Krishnan Shastri.
  • “Simpan shastra [senjata] dalam satu tangan dan shaastra [skriptur keagamaan] dalam tangan yang lain,” tambahnya. “Sesiapa yang menyerang komuniti kami, skriptur kami, ibu dan kakak kami, sabitkan mereka dengan hasutan dan tembak mereka di sempadan… bunuh mereka,” katanya.

Beberapa kumpulan pelampau Hindutva menyeru pembunuhan orang Islam dan Kristian dalam satu acara Ahad di Delhi’s Jantar Mantar di mana mereka mengeluarkan kenyataan menyentuh sensitiviti komuniti minoriti.

Dalam satu video yang tular di media sosial, seorang sami dilihat memanggil orang Hindu untuk menyediakan senjata bagi tujuan membunuh Muslim dan Kristian, manakala dalam video lain, ketua Parti Bharatiya Janaya, Suraj Pal Amu, menggalakkan kekejaman dilakukan terhadap mereka yang memberhentikan ketua pengarang TV, Suresh Chavhanke.

Ketua agama Bageshwar Dham, Dhirendra Krishnan Shastri berkata: “British berkata pecah dan perintah, Kongres berkata pecah dan perintah, begitu juga Kristian, Muslim berkata bunuh dan perintah… Bila pula anda [orang Hindu] akan membunuh? Selepas kamu mati? Bila kamu akan bunuh mereka? Bila kamu akan bunuh orang Islam dan Kristian?” 

“Simpan shastra [senjata] dalam satu tangan dan shaastra [skriptur keagamaan] dalam tangan yang lain,” katanya. 

“Sesiapa yang menyerang komuniti kami, skriptur kami, ibu dan kakak kami, sabitkan mereka dengan hasutan dan tembak mereka di sempadan… bunuh mereka.”

Shastri juga didakwa menyampaikan kebencian melalui video di laman YouTube miliknya. 

Sumber: Scroll.in 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending