Connect with us

Terkini

Netizen bukan Islam tidak sensitif, sifatkan perarakan bantah pembakaran al-Quran sebagai ‘hipokrit’

Sebahagian netizen bukan Islam didapati mengherdik demonstrasi bantahan yang mengecam tindakan ahli politik anti-Islam Sweden, Rasmus Paludan membakar al-Quran pada Jumaat lalu.

Wartawan TMT

Published

on

netizen-bukan-islam-tidak-sensitif-sifatkan-perarakan-bantah-pembakaran-al-quran-sebagai-hipokrit
Gambar Perarakan kedutaan Sweden bantah bakar Al-Quran.
  • Netizen bukan Islam didapati mengherdik demonstrasi bantahan yang mengecam tindakan ahli politik anti-Islam Sweden, Rasmus Paludan membakar al-Quran pada Jumaat lalu.
  • Rata-rata mereka mengeluarkan komen tidak sensitif di media sosial, termasuk di ruangan komen berita mengenai demonstrasi itu, dengan sebahagian menyifatkan perarakan bantahan dari Masjid Al-Syakirin KLCC ke kedutaan Sweden di Jalan Tun Razak, sebagai tindakan hipokrit.
  • “Saya tidak maafkan cacian terhadap agama, tetap ini ialah hipokrasi. Mereka (orang Islam) sering menghina orang bukan Islam, tetapi bila mereka dihina mereka menyalahkan pihak lain. Tidak semua, tetapi kebanyakan adalah begini,” demikian komen pengguna Instagram just_nate33

KUALA LUMPUR: Sebahagian netizen bukan Islam didapati mengherdik demonstrasi bantahan yang mengecam tindakan ahli politik anti-Islam Sweden, Rasmus Paludan membakar al-Quran pada Jumaat lalu.

Rata-rata mereka mengeluarkan komen tidak sensitif di media sosial, termasuk di ruangan komen berita mengenai demonstrasi itu, dengan sebahagian menyifatkan perarakan bantahan dari Masjid Al-Syakirin KLCC ke kedutaan Sweden di Jalan Tun Razak, sebagai tindakan hipokrit.

“Saya tidak maafkan cacian terhadap agama, tetap ini ialah hipokrasi. Mereka (orang Islam) sering menghina orang bukan Islam, tetapi bila mereka dihina mereka menyalahkan pihak lain. Tidak semua, tetapi kebanyakan adalah begini,” demikian komen pengguna Instagram just_nate33 di bawah posting berita demonstrasi berkenaan di portal Free Malaysia Today.

2  Netizen bukan Islam tidak sensitif, sifatkan perarakan bantah pembakaran al-Quran sebagai 'hipokrit'

Tangkap layar daripada pengguna instagram

1  Netizen bukan Islam tidak sensitif, sifatkan perarakan bantah pembakaran al-Quran sebagai 'hipokrit'

Seorang lagi pengguna Instagram lionel_l33 berpendapat bahawa demonstrasi itu hanya akan meningkatkan lagi Islamofobia di Malaysia.

“Jangan hina agama kami. Kamu berhenti hina agama lain dulu, okay?” kata pengguna Instagram narveen_manickam.

Beberapa pengguna Instagram beragama Islam pula menzahirkan rasa kesal dan sedih terhadap sikap sesetengah orang bukan Islam di Malaysia yang meninggalkan komen berbaur Islamofobia.

“Di Malaysia pun ada Islamofobia. Tengok sahajalah pada komen-komen ini, amat menyedihkan. Saya fikirkan Malaysia berbeza dari negara lain,” kata akifazizuddin.

“Sebagai seorang Muslim, saya perlu sampaikan perkara ini, kenapa kita tidak menganjurkan acara membaca al-Quran beramai-ramai atau pusat dakwah untuk memberi pendedahan kepada orang yang bersikap Islamofobia tentang apa sebenarnya Islam, bukannya dengan melakukan demonstrasi.

“Mereka menggunakan cara mereka, kenapa tidak kita? Kenapa kita kena ikut cara golongan Islamofobia ini?” kata pengguna darkwave_enthusiast.

Sebelum ini, media melaporkan lebih 1,000 individu menyertai perarakan ke Kedutaan Sweden susulan bantahan tindakan Paludan yang bertindak membakar al-Quran, bulan lalu.

Sumber: Instagram Free Malaysia Today

Author

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending