Connect with us

Antarabangsa

Negeri Utah haramkan pembedahan sahkan jantina golongan muda transgender

Gabenor Utah, Amerika Syarikat pada Sabtu lalu menandatangani rang undang-undang (RUU) melarang golongan muda transgender daripada menerima penjagaan kesihatan yang mengesahkan jantina susulan negeri lain juga mempertimbangkan undang-undang sama.

Wartawan TMT

Published

on

Negeri Utah haramkan pembedahan sahkan jantina golongan muda transgender
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Gabenor Utah menandatangani rang undang-undang (RUU) melarang golongan muda transgender daripada menerima penjagaan kesihatan yang mengesahkan jantina susulan negeri lain juga mempertimbangkan undang-undang sama.
  • RUU itu melarang pembedahan transgender untuk golongan muda dan tidak membenarkan rawatan hormon untuk kanak-kanak bawah umur yang belum lagi didiagnosis dengan kecelaruan jantina.
  • Parti Republikan yang mengawal badan perundangan Utah menjadikan larangan itu sebagai keutamaan dan menimbang draf pertama langkah itu kurang daripada dua hari selepas penggubal undang-undang negeri membuka sesi perundangan tahun ini pada 17 Januari lalu.


Gabenor Utah, Amerika Syarikat pada Sabtu lalu menandatangani rang undang-undang (RUU) melarang golongan muda transgender daripada menerima penjagaan kesihatan yang mengesahkan jantina susulan negeri lain juga mempertimbangkan undang-undang sama.

Gabenor dari parti Republikan itu, Spencer Cox yang tidak menyatakan pendiriannya mengenai langkah penjagaan transgender, menandatangani rang undang-undang itu sehari selepas ia dikemukakan badan perundangan negeri. 

RUU itu melarang pembedahan transgender untuk golongan muda dan tidak membenarkan rawatan hormon untuk kanak-kanak bawah umur yang belum lagi didiagnosis dengan kecelaruan jantina.

Parti Republikan yang mengawal badan perundangan Utah menjadikan larangan itu sebagai keutamaan dan menimbang draf pertama langkah itu kurang daripada dua hari selepas penggubal undang-undang negeri membuka sesi perundangan tahun ini pada 17 Januari lalu.

Cox menandatangani rang undang-undang itu apabila penggubal undang-undang di 18 negeri mempertimbangkan undang-undang sama dengan menyasarkan penjagaan kesihatan golongan muda transgender.

Cox berkata keputusannya menandatangani RUU itu adalah berdasarkan kepercayaan perkara paling selamat untuk dilakukan ialah menghentikan rawatan kekal dan mengubah hidup ini untuk pesakit baharu sehingga penyelidikan lanjut dan lebih baik dapat membantu menentukan akibat jangka panjang..

“Walaupun kami mengetahui keputusan ini akan memberi sedikit keselesaan kepada mereka yang tidak bersetuju dengan kami, kami sangat berharap kami dapat melayan keluarga transgender dengan lebih kasih sayang dan rasa hormat sambil berusaha untuk lebih memahami sains dan akibat di sebalik prosedur ini,” katanya.

Advertisement

 

Sumber : The Guardian

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending