Connect with us

Terkini

UMNO berpecah jika jawatan utama parti dipertandingkan

Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berpandangan akan wujud perpecahan dalam UMNO sekiranya jawatan utama parti itu dipertandingkan meskipun beliau terbuka untuk bersaing.

Wartawan TMT

Published

on

UMNO berpecah jika jawatan utama parti dipertandingkan
Foto: Datuk Seri Mohamad Hasan.
  • Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berpandangan akan wujud perpecahan dalam UMNO sekiranya jawatan utama parti itu dipertandingkan.
  • Beliau menyifatkan lebih baik jawatan utama diputuskan menang tanpa bertanding dengan mengambil kira situasi UMNO ketika ini dalam keadaan ‘terduduk’.
  • “Kalau boleh dalam keadaan kita  jatuh terduduk begini, sebaiknya jawatan presiden dan lain-lain itu eloklah menang tanpa bertanding dan itu sebaiknya,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Perasmian Perhimpunan Agung Pergerakan Sayap Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO sempena Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022 di sini pada Rabu.

KUALA LUMPUR – Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berpandangan akan wujud perpecahan dalam UMNO sekiranya jawatan utama parti itu dipertandingkan meskipun beliau terbuka untuk bersaing.

Beliau menyifatkan lebih baik jawatan utama diputuskan menang tanpa bertanding dengan mengambil kira situasi UMNO ketika ini dalam keadaan ‘terduduk’.

“Kalau boleh dalam keadaan kita dah jatuh terduduk begini, sebaiknya jawatan presiden dan lain-lain itu eloklah menang tanpa bertanding dan itu sebaiknya.

“Kalau bertanding, sedikit sebanyak dia ada pepecahan. Jadi tak tahulah. Terpulanglah.

“Saya tak ada masalah (terbuka)… siapa nak bertanding lawan Timbalan Presiden, (tapi) saya mempertahankan,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Perasmian Perhimpunan Agung Pergerakan Sayap Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO sempena Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022 di sini pada Rabu.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO akan dipertandingkan pada pemilihan UMNO akan datang.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Rembau menjelaskan, UMNO merupakan parti yang mengamalkan demokrasi.

Advertisement

“Kita dah tak macam dulu jika nak bertanding Presiden atau Timbalan Presiden mesti ada kuota.

“Sekarang ni senang sahaja. Ada seorang penyokong dan seorang pencadang sudah boleh (bertanding), jadi terpulanglah. Tepuk dada tanya selera,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

 

Terkini

Umat Islam boleh hadir perayaan bukan Islam tetapi haram terlibat upacara agama – Fatwa Johor

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan kerajaan negeri memfatwakan garis panduan buat umat Islam menghadiri upacara perayaan masyarakat bukan Islam bermula minggu depan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor, Mohd Fared Mohd Khalid
  • Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar perkenan fatwa kerajaan negeri garis panduan umat Islam hadiri perayaan bukan Islam bermula minggu depan.
  • Masyarakat Islam dibenarkan memenuhi undangan majlis perayaan bukan Islam, namun tidak terlibat dengan sebarang upacara atau ritual amalan agama tersebut.
  • “Dalam konteks berkenaan, penganjur majlis perayaan bukan Islam haruslah peka dan memastikan sensitiviti umat Islam dihormati selaras dengan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan agama rasmi Johor.” 
  • “Bagaimanapun, masyarakat Islam telah diharam dan dilarang daripada menyertai upacara ritual perayaan bukan Islam termasuklah di rumah ibadat agama berkenaan atau di tempat-tempat lain”. – Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor, Mohd Fared Mohd Khalid.

 

JOHOR BAHRU – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan kerajaan negeri memfatwakan garis panduan buat umat Islam menghadiri upacara perayaan masyarakat bukan Islam bermula minggu depan.

Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor, Mohd Fared Mohd Khalid berkata, berdasarkan fatwa itu nanti masyarakat Islam dibenarkan memenuhi undangan majlis keraian sesuatu perayaan bukan Islam, namun tidak terlibat dengan sebarang upacara atau ritual yang berkait dengan amalan agama tersebut.

“Menurut sebilangan ulama, hukum meraikan undangan ke majlis perayaan bukan Islam adalah harus dan dibenarkan, contohnya majlis terbuka atau majlis makan malam dan seumpamanya.

“Dalam konteks berkenaan, penganjur majlis perayaan bukan Islam haruslah peka dan memastikan sensitiviti umat Islam dihormati selaras dengan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan agama rasmi Johor.

“Bagaimanapun, masyarakat Islam telah diharam dan dilarang daripada menyertai upacara ritual perayaan bukan Islam termasuklah di rumah ibadat agama berkenaan atau di tempat-tempat lain,” katanya dalam sidang akhbar di Pusat Islam Iskandar pada Khamis.

Turut hadir Ketua Penolong Mufti Bahagian Fatwa Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ), Baharin Jalal.

Advertisement

Beliau berkata, umat Islam yang melanggar garis panduan tersebut boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 9 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Negeri Johor 1997.

Menurutnya, empat garis panduan tersebut adalah perkara, perbuatan atau perkataan yang bertentangan dengan akidah Islam; bertentangan dengan syarak; bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya serta menyentuh sensitiviti masyarakat Islam.

 

Sumber: Sinar Harian

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending