Connect with us

Terkini

UMNO berpecah jika jawatan utama parti dipertandingkan

Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berpandangan akan wujud perpecahan dalam UMNO sekiranya jawatan utama parti itu dipertandingkan meskipun beliau terbuka untuk bersaing.

Wartawan TMT

Published

on

UMNO berpecah jika jawatan utama parti dipertandingkan
Foto: Datuk Seri Mohamad Hasan.
  • Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berpandangan akan wujud perpecahan dalam UMNO sekiranya jawatan utama parti itu dipertandingkan.
  • Beliau menyifatkan lebih baik jawatan utama diputuskan menang tanpa bertanding dengan mengambil kira situasi UMNO ketika ini dalam keadaan ‘terduduk’.
  • “Kalau boleh dalam keadaan kita  jatuh terduduk begini, sebaiknya jawatan presiden dan lain-lain itu eloklah menang tanpa bertanding dan itu sebaiknya,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Perasmian Perhimpunan Agung Pergerakan Sayap Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO sempena Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022 di sini pada Rabu.

KUALA LUMPUR – Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berpandangan akan wujud perpecahan dalam UMNO sekiranya jawatan utama parti itu dipertandingkan meskipun beliau terbuka untuk bersaing.

Beliau menyifatkan lebih baik jawatan utama diputuskan menang tanpa bertanding dengan mengambil kira situasi UMNO ketika ini dalam keadaan ‘terduduk’.

“Kalau boleh dalam keadaan kita dah jatuh terduduk begini, sebaiknya jawatan presiden dan lain-lain itu eloklah menang tanpa bertanding dan itu sebaiknya.

“Kalau bertanding, sedikit sebanyak dia ada pepecahan. Jadi tak tahulah. Terpulanglah.

“Saya tak ada masalah (terbuka)… siapa nak bertanding lawan Timbalan Presiden, (tapi) saya mempertahankan,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Perasmian Perhimpunan Agung Pergerakan Sayap Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO sempena Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022 di sini pada Rabu.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO akan dipertandingkan pada pemilihan UMNO akan datang.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Rembau menjelaskan, UMNO merupakan parti yang mengamalkan demokrasi.

“Kita dah tak macam dulu jika nak bertanding Presiden atau Timbalan Presiden mesti ada kuota.

“Sekarang ni senang sahaja. Ada seorang penyokong dan seorang pencadang sudah boleh (bertanding), jadi terpulanglah. Tepuk dada tanya selera,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

 

Author

Terkini

Segera lapor SPRM jika jadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggesa pihak yang percaya mereka telah menjadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu untuk segera membuat laporan kepada agensi itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki.
  • SPRM gesa pihak yang percaya mereka menjadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu untuk segera membuat laporan kepada agensi itu.
  • “Sekiranya SPRM menerima apa-apa maklumat atau laporan mengenai penyelewengan hal-hal berkaitan perkara jenayah yang menukar status tanah rizab Melayu kepada hak milik kekal (free hold) merupakan kesalahan jenayah yang sudah tentu kita akan lakukan siasatan,” kata Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki kepada media hari ini.
  • Beliau berkata demikian selepas menghadiri Majlis Prapelancaran Projek Kerjasama Penerbitan dan Program Penerapan Nilai Integriti (Antirasuah) Usaha Sama SPRM dan Institut Terjemahan dan Buku Malaysia di Pusat Dagangan Dunia di sini.
  • Semalam, seorang pengarah urusan syarikat hartanah ditahan SPRM untuk membantu siasatan kes pemecahan lot membabitkan kira-kira 650 hektar tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu di Mukim Manjong, Setiawan, Perak.

KUALA LUMPUR — Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggesa pihak yang percaya mereka telah menjadi mangsa kes pemecahan lot tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu untuk segera membuat laporan kepada agensi itu.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki bagaimanapun berkata, setakat ini pihaknya belum menerima sebarang laporan berkaitan kes seperti itu dari negeri-negeri lain dan menyifatkan apa yang berlaku di Perak baru-baru ini sebagai kes terpencil.

“Sekiranya SPRM menerima apa-apa maklumat atau laporan mengenai penyelewengan hal-hal berkaitan perkara jenayah yang menukar status tanah rizab Melayu kepada hak milik kekal (free hold) merupakan kesalahan jenayah yang sudah tentu kita akan lakukan siasatan,” katanya kepada media hari ini.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Majlis Prapelancaran Projek Kerjasama Penerbitan dan Program Penerapan Nilai Integriti (Antirasuah) Usaha Sama SPRM dan Institut Terjemahan dan Buku Malaysia di Pusat Dagangan Dunia di sini.

Turut hadir Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia (KPPM) Azman Adnan.

Semalam, seorang pengarah urusan sebuah syarikat hartanah ditahan SPRM untuk membantu siasatan kes pemecahan lot membabitkan kira-kira 650 hektar tanah rizab Melayu kepada tanah bukan Melayu di Mukim Manjong, Setiawan, Perak.

Difahamkan, syarikat suspek berusia 44 tahun itu dipercayai terbabit melakukan pemecahan lot tanah di mukim berkenaan menjadi tanah bukan Melayu, seterusya dijual menjadi lot rumah dan banglo.

Siasatan SPRM juga mendapati sejumlah 317 lot dipecahkan kepada individu serta syarikat yang sebahagian besarnya adalah bukan Melayu.

Penahanan itu adalah rentetan kepada tangkapan seorang bekas Timbalan Pendaftar Hakmilik di Pejabat Tanah dan Galian Perak yang sudah dituduh di Mahkamah Sesyen Ipoh, bulan lalu. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending