Connect with us

Antarabangsa

Taliban sambut baik deklarasi OIC

Taliban menyambut baik mesyuarat dan deklarasi Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) mengenai sekatan ke atas wanita, tetapi meminta masyarakat antarabangsa tidak “campur tangan dalam hal ehwal dalaman Afghanistan.”

Wartawan TMT

Published

on

Taliban sambut baik deklarasi OIC
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Taliban sambut baik mesyuarat dan deklarasi Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) mengenai sekatan ke atas wanita tetapi meminta masyarakat tidak campur tangan dalam hal ehwal dalam Afghanistan.
  • “Kami faham mengenai kebimbangan pertubuhan berkenaan mengenai pendidikan wanita, langkah sementara sudah diambil dan akan diselesaikan apabila keadaan mengizinkan…”  – Jurucakap Taliban, Zabihullah Mujahid
  • OIC juga menghantar delegasi ke Afghanistan untuk berbincang dengan kerajaan pimpinan Taliban mengenai hak wanita untuk pendidikan dan pekerjaan.


ANKARA – Taliban menyambut baik mesyuarat dan deklarasi Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) mengenai sekatan ke atas wanita, tetapi meminta masyarakat antarabangsa tidak “campur tangan dalam hal ehwal dalaman Afghanistan.”

Dalam satu kenyataan pada Khamis, jurucakap Taliban Zabihullah Mujahid berkata: “Masyarakat antarabangsa harus meneruskan kerjasama dengan warga Afghanistan dan tiada siapa yang boleh campur tangan dalam hal ehwal dalaman Afghanistan.”

“Kami faham mengenai kebimbangan pertubuhan berkenaan mengenai pendidikan wanita namun, langkah sementara dalam hal ini sudah diambil dan akan diselesaikan apabila keadaan mengizinkan…,” katanya lapor Agensi Anadolu. 

Dalam sidang luar biasa yang dimulakan oleh Türkiye pada Rabu itu, OIC menyuarakan kebimbangan terhadap sekatan yang dikenakan oleh kerajaan pimpinan Taliban ke atas wanita Afghanistan.

OIC juga memutuskan untuk menghantar delegasi ke Afghanistan untuk berbincang dengan kerajaan pimpinan Taliban mengenai hak wanita untuk pendidikan dan pekerjaan.

Bulan lalu, kerajaan sementara Taliban melarang wanita menyambung pengajian ke universiti dan melarang wanita bekerja dalam pertubuhan kemanusiaan tempatan dan antarabangsa serta mengambil bahagian dalam aktiviti politik.

Remaja perempuan juga dilarang mendapatkan pendidikan di sekolah menengah.

Advertisement

Beberapa negara dan pemimpin termasuk Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan telah mengkritik kerajaan sementara itu.

Erdogan berkata menghalang pendidikan untuk wanita, remaja serta kanak-kanak perempuan adalah “tidak berperikemanusiaan dan bertentangan dengan Islam.”

 

Sumber: BERNAMA

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending