Connect with us

Antarabangsa

Lakonan teater menggambarkan Muslim sebagai pengganas dikecam, cetus Islamofobia di Kerala

Pesta seni sekolah yang diadakan di Kozhikode, Kerala baru-baru ini mengundang kontroversi selepas seseorang yang berpakaian Islam digambarkan sebagai pengganas semasa persembahan. 

Wartawan TMT

Published

on

Lakonan teater menggambarkan Muslim sebagai pengganas dikecam, cetus Islamofobia di Kerala
Foto: Menteri Pendidikan dan pemimpin CPI (M) V Sivankutty
  • V Sivankutty berkata gambaran seorang lelaki Islam sebagai pengganas bertentangan dengan pendirian Barisan Demokratik Kiri (LDF).
  • Menurutnya, kontroversi MATHA akan dikaji dan tindakan akan diambil di mana kumpulan itu tidak akan diberi peluang lain kali. 
  • Insiden itu kini menjadi kontroversi selepas pelbagai pertubuhan Islam membantah gambaran seorang Muslim sebagai pengganas. 
  • Antaranya Kongres Indian Union Muslim League (IUML), kesal dengan insiden itu, mendakwa kerajaan mencetuskan Islamofobia.

INDIA – Pesta seni sekolah yang diadakan di Kozhikode, Kerala baru-baru ini mengundang kontroversi selepas seseorang yang berpakaian Islam digambarkan sebagai pengganas semasa persembahan. 

Menteri Pendidikan dan pemimpin CPI (M) V Sivankutty berkata gambaran seorang lelaki Islam sebagai pengganas bertentangan dengan pendirian Barisan Demokratik Kiri (LDF). 

“Pertubuhan Malayalam Theatrical Heritage and Arts (MATHA) tidak akan diberi peluang lain kali. Kontroversi akan dikaji dan tindakan diambil di mana AJK akan melihat program sebelum mementaskan persembahan itu,’’ katanya dipetik The Indian Express.

Insiden itu kini menjadi kontroversi selepas pelbagai pertubuhan Islam membantah tindakan menggambarkan seorang Muslim sebagai pengganas. 

Antaranya Kongres Indian Union Muslim League (IUML) yang kesal dengan tindakan itu, mendakwa kerajaan mencetuskan Islamofobia.

Ketua CPI (M) dan Menteri Kerja Raya Mohammed Riyas mendakwa terdapat agenda Sangh Parivar di sebalik persembahan itu.

“Menggambarkan pengganas menggunakan pakaian Muslim adalah bertentangan dengan pendirian kerajaan LDF. 

“Keganasan dan ekstremisme tidak berkaitan dengan mana-mana komuniti tertentu. Ia perlu diteliti bagaimana persembahan sebegitu dipentaskan,’’ katanya.

Susulan campur tangan jawatankuasa daerah, jabatan pendidikan negeri mengharamkan MATHA pada edisi akan datang.

MATHA yang berpangkalan di Perambra, Kozhikode, mengadakan pertunjukan tarian dan muzikal selama tiga dekad yang lalu. 

Kumpulan itu memenangi anugerah bagi persembahan berdasarkan epik Tamil Silappathikaram dan pernah beberapa kali membuat persembahan di Asia Barat.

 

Sumber: The Indian Express

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending