Connect with us

Terkini

Harga ubat dijangka meningkat

Harga jualan ubat-ubatan dijangka meningkat berikutan peningkatan harga bahan farmaseutikal aktif (API), iaitu bahan mentah yang digunakan untuk menghasilkan ubat-ubatan, kata penganalisis.

Wartawan TMT

Published

on

Harga ubat dijangka meningkat
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Harga jualan ubat-ubatan dijangka meningkat berikutan peningkatan harga bahan farmaseutikal aktif (API), iaitu bahan mentah digunakan untuk menghasilkan ubat-ubatan, kata penganalisis.
  • Harga API di peringkat global meningkat mendadak pada hujung Disember 2022, sekali gus mendorong syarikat farmaseutikal untuk melepaskan kos bahan mentah yang tinggi kepada pengguna bagi mengurangkan impak kepada pendapatan.
  • AmInvestment Bank dalam nota penyelidikan menjelaskan syarikat farmaseutikal di bawah liputannya iaitu Apex Healthcare (Apex) dan Duopharma Biotech (Duopharma) dapat salurkan kos bahan mentah lebih tinggi kepada pelanggan mereka untuk kurangkan kesan terhadap pendapatan. 

KUALA LUMPUR: Harga jualan ubat-ubatan dijangka meningkat berikutan peningkatan harga bahan farmaseutikal aktif (API), iaitu bahan mentah yang digunakan untuk menghasilkan ubat-ubatan, kata penganalisis.

Harga API di peringkat global meningkat mendadak pada hujung Disember 2022, sekali gus mendorong syarikat farmaseutikal untuk melepaskan kos bahan mentah yang tinggi kepada pengguna bagi mengurangkan impak kepada pendapatan.

AmInvestment Bank dalam nota penyelidikan menjelaskan bahawa syarikat farmaseutikal di bawah liputannya iaitu Apex Healthcare (Apex) dan Duopharma Biotech (Duopharma) dapat menyalurkan kos bahan mentah yang lebih tinggi kepada pelanggan mereka untuk mengurangkan kesan terhadap pendapatan. 

Ia berkata, di dalam jangka pendek, Apex dan Duopharma bersedia untuk mendapat manfaat daripada kekurangan ubat yang berterusan dan peningkatan semula kes selsema di Malaysia.

Sementara itu, katanya, Duopharma boleh mendapat manfaat daripada pengukuhan berterusan ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) sejak awal November 2022.

“Secara positif, pemain farmaseutikal di bawah liputan kami mempamerkan kuasa penetapan harga untuk menyalurkan kos yang lebih tinggi kepada pelanggan dengan meningkatkan harga jualan produk.

“Ini disokong oleh kemampanan trajektori marjin untung kasar (GPM) sejak suku pertama 2021 hingga suku kedua 2022 meskipun harga API mencatatkan peningkatan tiga hingga lapan peratus secara konsisten dalam tempoh yang sama,” katanya.

AmInvestment Bank berkata, kelonggaran dasar sifar-COVID China pada awal Disember 2022 membawa kepada lonjakan kes COVID, yang mengakibatkan permintaan meningkat secara mendadak untuk ubat berkaitan selsema, yang digunakan untuk merawat gejala virus seperti demam dan batuk. 

Dari segi bekalan, ia berkata, terdapat kawalan ketat ke atas pembelian ubat berkaitan selsema dalam tempoh tiga tahun lalu, termasuk keperluan terhadap pelanggan untuk memberikan maklumat peribadi dan bukti jangkitan. 

Katanya, berikutan sekatan itu, farmasi di China mengurangkan tahap inventori sementara syarikat farmaseutikal mengurangkan pengeluaran di tengah-tengah kebimbangan stok tamat tempoh.

Namun, jelasnya kawalan itu telah ditarik balik pada akhir November 2022.

“Akibat daripada sekatan awal, China mengalami kekurangan bekalan ubat-ubatan yang teruk, membawa kepada sekatan eksport kerajaan China ke atas API. 

“Akibatnya, terdapat kenaikan harga 12 peratus hingga 25 peratus pada akhir Disember 2022 di India. China menyumbang 40 peratus daripada bekalan API global,” katanya.

Namun, AmInvestment Bank berkata, situasi bekalan terhad dijangka berkurangan pada Februari atau Mac 2023 memandangkan beberapa kerajaan wilayah telah mengembalikan catuan ubat-ubatan sebagai sebahagian daripada usaha untuk memerangi kekurangan ubat-ubatan.

Di samping itu, ia berkata, kerajaan China mendorong syarikat farmaseutikal utama untuk mengeluarkan ubat pada kapasiti maksimum. 

“Beberapa laporan media mendorong kami percaya bahawa kekurangan ubat boleh berkurangan dalam tempoh satu atau dua bulan selepas Tahun Baharu Cina. 

“Walau bagaimanapun, kami melihat beberapa risiko terhadap tempoh masa memandangkan pulangan ratusan juta pekerja migran untuk perayaan Tahun Baharu Cina boleh menyebarkan wabak itu ke seluruh negara,” katanya.

Sumber : Berita Harian

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

SPM 2023: Trend pelajar ambil subjek Matematik Tambahan, Sains Tulen menurun

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.
  • Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 
  • “Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

KUALA LUMPUR — Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

MOSTI berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.

Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 

“Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

MOSTI bagaimanapun memaklumkan semua empat mata pelajaran elektif STEM membabitkan Sains Tulen (Fizik, Kimia dan Biologi) serta Matematik Tambahan menunjukkan peningkatan prestasi berbanding tahun sebelumnya. 

Katanya, mata pelajaran Fizik mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 0.22 dan menjadi mata pelajaran berprestasi terbaik dalam kumpulan elektif STEM dengan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 4.15 mata.

“Pembelajaran fizik adalah amat penting dalam pelbagai bidang sains, justeru murid yang menguasai bidang ini berpotensi menjadi bakat dalam bidang kejuruteraan, sains perubatan dan pelbagai bidang teknologi. 

“Ujian Amali Sains (UAS) sebagai satu daripada kertas peperiksaan Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Tambahan pula, adalah selari strategi memartabatkan pendidikan STEM di bawah Teras 4 Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara (DSTIN) 2021-2030; untuk membina Bakat STI yang Adaptif,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending