Connect with us

Terkini

COVID 19: Pelancong asing ke Sabah tidak perlu ujian prakemasukan

Semua pelancong asing yang masuk ke Sabah tidak lagi perlu menjalani ujian COVID-19 prakemasukan dan mengemukakan sijil vaksinasi..

Wartawan TMT

Published

on

COVID 19: Pelancong asing ke Sabah tidak perlu ujian prakemasukan
Foto: Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam
  • Semua pelancong asing yang masuk ke Sabah tidak perlu menjalani ujian COVID-19 prakemasukan dan mengemukakan sijil vaksinasi bermula semalam.
  • Keputusan itu untuk menyeragamkan sepenuhnya prosedur kemasukan pelancong asing ke negeri itu dengan prosedur di peringkat Persekutuan.
  • “Dengan itu semua pelancong asing tidak perlu menjalani ujian saringan COVID-19 prakemasukan dan tidak perlu mengemukakan sijil vaksinasi semasa masuk ke Sabah,” kata Timbalan Ketua Menteri II, Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam.
  • Sebelum ini, kerajaan negeri memutuskan semua pengembara dari China yang masuk ke negeri itu perlu mengemukakan ujian COVID-19 negatif dan perlu lengkap vaksinasi.

KOTA KINABALU: Semua pelancong asing yang masuk ke Sabah tidak lagi perlu menjalani ujian COVID-19 prakemasukan dan mengemukakan sijil vaksinasi bermula semalam, kata Timbalan Ketua Menteri II Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam.

Beliau berkata Jemaah Menteri Sabah semalam membuat keputusan itu bagi menyeragamkan sepenuhnya prosedur kemasukan pelancong asing ke negeri itu dengan prosedur di peringkat Persekutuan.

“Jemaah Menteri hari ini (semalam) memutuskan bahawa prosedur kemasukan semua pelancong asing ke Sabah adalah diseragamkan sepenuhnya dengan dasar ditetapkan Kementerian Kesihatan.

“Dengan itu semua pelancong asing tidak perlu menjalani ujian saringan COVID-19 prakemasukan dan tidak perlu mengemukakan sijil vaksinasi semasa masuk ke Sabah,” katanya menerusi kenyataan malam tadi.

Sebelum ini, kerajaan negeri memutuskan berkuat kuasa 8 Jan, semua pengembara dari China yang masuk ke negeri itu perlu mengemukakan ujian COVID-19 yang negatif dan perlu lengkap vaksinasi.

Sumber: Astro Awani

 

 

 

Author

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending