Connect with us

Terkini

ABIM Kelantan tegaskan hak pramugari Islam berhijab

Angkatan Belia Islam (ABIM) Kelantan menegaskan cadangan supaya membenarkan pramugari beragama Islam untuk bertudung tidak harus dipandang sepi.

Wartawan TMT

Published

on

ABIM Kelantan tegaskan hak pramugari Islam berhijab
Foto: Mohd Syahiran Muhammad.
  • Angkatan Belia Islam (ABIM) Kelantan menegaskan cadangan supaya benarkan pramugari beragama Islam untuk bertudung tidak harus dipandang sepi.
  • Menjadi hak wanita muslimah yang bertugas sebagai pramugari di mana-mana syarikat penerbangan untuk pilih pakaian tutup aurat. – Yang Dipertua ABIM, Mohd Syahiran Muhammad 
  • “ABIM Kelantan tegaskan isu ini penting memandangkan perkara tersebut menyentuh hak kebebasan mengamalkan ajaran agama secara aman dan harmoni.
  • “Kami di ABIM yakin terhadap kemampuan kerajaan baharu ini dalam uruskan cadangan itu dengan baik di samping perkembangan positif pentadbiran negara ketika ini,” katanya.

KOTA BHARU – Angkatan Belia Islam (ABIM) Kelantan menegaskan cadangan supaya membenarkan pramugari beragama Islam untuk bertudung tidak harus dipandang sepi.

Yang Dipertuanya, Mohd Syahiran Muhammad berkata, menjadi hak wanita muslimah yang bertugas sebagai pramugari di mana-mana syarikat penerbangan untuk memilih pakaian yang menutup aurat.

“ABIM Kelantan menegaskan isu ini penting memandangkan perkara tersebut menyentuh hak kebebasan mengamalkan ajaran agama secara aman dan harmoni.

“Perkara ini termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan,” katanya dalam satu kenyataan kepada pemberita di sini pada Ahad.

Sehubungan itu, pihaknya mengharapkan pertimbangan yang wajar daripada Kerajaan Perpaduan khususnya Kementerian Pengangkutan untuk mengemukakan satu dasar baharu berkaitan isu tersebut.

“Dasar tersebut penting bagi memastikan semua syarikat penerbangan di Malaysia memberi kelonggaran kepada pramugari untuk menutup aurat berasaskan kesesuaian yang ditetapkan Lembaga Penerbangan Awam Malaysia (CAAM).

“Kami di ABIM yakin terhadap kemampuan kerajaan baharu ini dalam menguruskan cadangan itu dengan baik di samping perkembangan positif pentadbiran negara ketika ini,” katanya.

Saranan pramugari dibenarkan bertudung sudah lama diutarakan oleh pelbagai pihak termasuk beberapa pemimpin.

Pada awal tahun ini, British Airways melakukan kejutan apabila melancarkan koleksi seragam baharu menampilkan jumpsuit yang ditempah khas serta pilihan hijab dan tunik.

Pengubahsuaian pakaian itu pertama kali dalam tempoh dua dekad untuk kru kabin terutama wanita bagi syarikat yang berpangkalan di London itu.

Sumber: Sinar Harian

 

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending