Connect with us

Terkini

(VIDEO) Malaysia jadi ‘better nation’ jika terima, sokong LGBT

Rakyat Malaysia diharap dapat menerima dan menyokong LGBT agar kelompok itu mampu memberi sumbangan kepada negara dengan bebas, seterusnya memajukan Malaysia.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular di Twitter.
  • Harapan itu disuarakan seorang individu daripada komuniti LGBT menerusi sebuah video dimuat naik akaun Twitter @isusemasaviral pada Isnin dengan ciapan berbunyi ‘Harapan dan impian LGBT’.
  • Penyokong LGBT itu difahamkan beragama Islam mendakwa komuniti mereka sering dilayan kasar oleh saudara seagama, menyebabkan mereka jadi lebih jauh daripada Islam.
  • “LGBT akan beri impak negatif kepada keseluruhan sistem. Isu jantina, tandas kategori, hak wanita, jurulatih wanita, untuk komuter, jantina pengenalan, etika berpakaian, sebutan, munakahat, keturunan keluarga, mahram ajnabi, faraid, bahagian solat, ikhtilat dan pelbagai lagi,” tulis @mankimcat dalam ciapan di Twitter.

KUALA LUMPUR – Rakyat Malaysia diharap dapat menerima dan menyokong LGBT agar kelompok itu mampu memberi sumbangan kepada negara dengan bebas, seterusnya memajukan Malaysia.

Harapan itu disuarakan seorang individu daripada komuniti LGBT menerusi sebuah video dimuat naik akaun Twitter @isusemasaviral pada Isnin dengan ciapan berbunyi ‘Harapan dan impian LGBT’.

Penyokong LGBT itu yang difahamkan beragama Islam mendakwa komuniti mereka sering dilayan kasar oleh saudara seagama menyebabkan mereka menjadi lebih jauh daripada Islam.

“Kerana layanan daripada seorang Muslim yang sangat kasar dan menganggap kami ini sah-sah ahli neraka. Kami sangat berharap Malaysia dapat menjadi sebuah negara yang boleh menerima golongan LGBT. We are human. We are all the same, cuma berbeza naluri.

“Kalau Malaysia mampu menjadi sebuah negara yang menerima golongan LGBT, Malaysia akan menjadi sebuah negara yang lebih aman, gembira maju dan juga a better nation. 

“We can be a better nation because once we treat everyone equally dan keselamatan kami terjamin. Jadi saya rasa Malaysia akan lebih berkembang maju.

“Jadi harapan saya terhadap Malaysia, adalah untuk kami diterima dan diberi sokongan penuh supaya kami lebih bebas untuk memberi sumbangan kepada negara,” katanya dalam video berdurasi satu minit 13 saat itu.

Bagaimanapun, harapan individu itu seolah-olah tidak mendapat sokongan netizen di Twitter yang sering dilabelkan sebagai ‘agak liberal’ dan bebas dalam menyuarakan pandangan.

Rata-rata pengguna Twitter mengkritik tindakan individu itu dan mengatakan sewajarnya golongan itu bersyukur kerana di Malaysia tiada insiden penindasan atau penganiayaan ke atas kelompok LGBT sebagaimana berlaku di negara barat.

Seorang pemilik akaun Twitter bernama @ptrfn_ membuat ciapan dengan menegaskan komuniti LGBT di Malaysia tidak ditindas, malah golongan itu bebas untuk bekerja, beli rumah, sambung belajar dan dapat bantuan daripada kerajaan sama seperti individu lain.

Ciapan lain dari pemilik akaun @IzzyIzzyLey pula menjelaskan tindakan mereka yang tidak menyokong komuniti itu bukanlah bermaksud mereka tidak menghormati golongan LGBT sebagai manusia.

Namun, katanya, sekiranya golongan ini memilih untuk tidak mempedulikan larangan Allah SWT maka mengapa orang lain tidak boleh memilih untuk tidak mempedulikan komuniti itu?

Tambahnya, hal ini bukan hanya terkait dengan mereka sahaja, namun ia juga melibatkan kehidupan individu lain yang mempunyai prinsip tersendiri di mana sebahagiannya pasti tidak bersama LGBT.

Dalam pada itu, terdapat juga netizen meminta kita untuk berfikir ke hadapan andai komuniti ini dibiarkan bebas dan kita menyokong mereka.

“LGBT akan memberi impak negatif kepada keseluruhan sistem. Isu jantina, tandas kategori, hak wanita, jurulatih wanita, untuk komuter, jantina pengenalan, etika berpakaian, sebutan, munakahat, keturunan keluarga, mahram ajnabi, faraid, bahagian solat, ikhtilat dan pelbagai lagi,” tulis @mankimcat dalam ciapan di Twitter.

Antara tangkap layar The Merdeka Times di ruangan ciapan :

 

Malaysia jadi 'better nation' jika terima, sokong LGBT

Foto: Tangkap layar ciapan balas netizen di Twitter.

Satu hal yang mungkin komuniti LGBT ini lupa ialah individu lain tidak sesekali membenci mereka, sebaliknya apa yang mereka perjuangkan sudah jelas salah dari sisi norma manusia, agama bahkan undang-undang yang pada akhirnya lebih membawa kemudaratan dari kebaikan.

Yang pasti kita benci apa yang ‘dibawa’ mereka, bukan mereka. 

Memetik daripada seorang pengguna Twitter lain iaitu @nauufalzikrry suka untuk penulis kongsikan ciapannya yang berbunyi ‘Semua haram mahu jadi halal. Demi masa sila guna akal.’  – The Merdeka Times

Sumber : Twitter @isusemasaviral.

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending