Connect with us

Antarabangsa

Perogol dibebaskan Mahkamah Pakistan selepas kahwini mangsa

Mahkamah Pakistan membebaskan seorang perogol selepas dia mengahwini mangsanya dalam satu penyelesaian yang diurus oleh majlis orang tua, kata peguamnya hari ini.

Wartawan TMT

Published

on

Perogol dibebaskan Mahkamah Pakistan selepas kahwini mangsa
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Keputusan itu telah timbulkan kemarahan aktivis hak asasi manusia, yang mengatakan ia menghalalkan keganasan seksual terhadap wanita di negara di mana majoriti kes rogol tidak dilaporkan.
  • “Ini secara tidak langsung menunjukkan kelulusan mahkamah terhadap rogol dan bantuan kepada perogol dan mentaliti rogol,” – Imaan Zainab Mazari-Hazir, peguam dan aktivis hak asasi manusia
  • “Ia bertentangan dengan prinsip asas keadilan dan undang-undang negara yang tidak mengiktiraf pengaturan sedemikian,” – Imaan Zainab Mazari-Hazir, peguam dan aktivis hak asasi manusia
  • “Rogol adalah kesalahan yang tidak boleh dikompaun yang tidak boleh diselesaikan melalui perkahwinan ‘kompromi’ yang lemah,” – Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Pakistan

 

Peshawar: Mahkamah Pakistan membebaskan seorang perogol selepas dia mengahwini mangsanya dalam satu penyelesaian yang diurus oleh majlis orang tua, kata peguamnya hari ini.

Keputusan itu telah menimbulkan kemarahan aktivis hak asasi manusia, yang mengatakan ia menghalalkan keganasan seksual terhadap wanita di negara di mana majoriti kes rogol tidak dilaporkan.

Dawlat Khan, 25, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup pada Mei oleh mahkamah rendah di daerah Buner di wilayah Khyber Pakhtunkhwa kerana merogol seorang wanita pekak.

Dia dibebaskan dari penjara pada Isnin selepas Mahkamah Tinggi Peshawar menerima penyelesaian di luar mahkamah yang dipersetujui oleh keluarga mangsa rogol.

“Perogol dan mangsa adalah daripada keluarga besar yang sama,” Amjad Ali, peguam Khan, memberitahu AFP.

“Kedua-dua keluarga telah berbaik semula selepas persetujuan dicapai dengan bantuan jirga (majlis tradisional) tempatan,” katanya.

Khan ditahan selepas mangsa yang belum berkahwin melahirkan bayi awal tahun ini, dan ujian paterniti membuktikan dia adalah bapa kandung bayi berkenaan itu.

Kes rogol sukar untuk didakwa di Pakistan, di mana wanita sering dianggap sebagai warganegara kelas kedua.

Menurut Sel Bantuan Guaman Asma Jahangir berkata kumpulan yang menyediakan bantuan guaman kepada wanita, kadar sabitan adalah lebih rendah daripada tiga peratus kes yang dibawa ke perbicaraan.

Beberapa kes dilaporkan kerana stigma sosial yang berkaitan, manakala kelengahan semasa penyiasatan, amalan pendakwaan yang buruk, dan penyelesaian di luar mahkamah juga menyumbang kepada kadar sabitan yang teruk.

“Ini secara tidak langsung menunjukkan kelulusan mahkamah terhadap rogol dan bantuan kepada perogol dan mentaliti rogol,” kata Imaan Zainab Mazari-Hazir, seorang peguam dan aktivis hak asasi manusia, mengenai keputusan mahkamah Peshawar.

“Ia bertentangan dengan prinsip asas keadilan dan undang-undang negara yang tidak mengiktiraf pengaturan sedemikian,” katanya kepada AFP.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Pakistan berkata ia “terkejut” dengan keputusan itu.

“Rogol adalah kesalahan yang tidak boleh dikompaun yang tidak boleh diselesaikan melalui perkahwinan ‘kompromi’ yang lemah,” kata kumpulan itu melalui Twitter.

Di luar bandar Pakistan, majlis kampung yang dikenali sebagai jirgas atau panchayat terdiri daripada orang tua tempatan yang memintas sistem keadilan, walaupun keputusan mereka tidak mempunyai nilai undang-undang.

 

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Dituduh angkut lembu, pemandu trak Sikh diserang kumpulan pelampau di India

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Video dimuat naik HindutvaWatch di platform X itu meletakkan keterangan hantaran, “pengawal lembu menyerang seorang pemandu trak Sikh dan menggunakan serbannya untuk mengikat kakinya kerana mengangkut lembu”.

Video itu dimuat naik pada hari ini yang merujuk kepada insiden yang berlaku di Sonipat, Haryana pada 17 April lalu.

Di dalam sedutan video itu, penganut Sikh tersebut dilihat membawa sebuah lori di tempat duduk pemandu memakai turban berwarna safron bercakap pada arah video yang sedang merakamnya.

Rakaman itu kemudiannya disusuli tindakan seorang lelaki berbaju merah cuba bertindak memberhentikan atau membuka pintu tempat duduk lelaki tersebut.

Dalam sedutan lain, gambar individu Sikh di dalam video itu menunjukkannya duduk dengan turban safron yang pada asalnya dipakai, akhirnya digunakan untuk dililit kakinya, dengan sedikit tompokan darah darah pada pakaiannya.

Dalam keadaan itu, individu Sikh itu dilihat tenang dan tidak berkata apa-apa.

Pengguna platform X memberi komentar mengutuk tindakan menyasarkan pemandu trak beragama sikh itu dengan pelbagai keluhan.

“Sangat menjijikkan. Mereka melampau dalam bertindak atas perkara sebegini,” kata Faisal Siraj.

Sebuah akaun lain dengan nama Pakistan Times juga berkata “Malah Sikh pun tidak selamat di India.” – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending