Connect with us

Terkini

Kemenangan besar PN di Padang Serai mesej jelas rakyat tolak kerajaan campuran PH-BN

Calon Perikatan Nasional (PN), Datuk Azman Nasrudin menyifatkan kemenangannya di kerusi Parlimen Padang Serai semalam sebagai bukti penolakan rakyat terhadap kerajaan campuran PH-BN.

Rasyidah Zulkifli

Published

on

Kemenangan besar PN di Padang Serai mesej jelas rakyat tolak kerajaan campuran PH-BN
Foto: Datuk Azman Nasrudin.
  • Calon PN, Datuk Azman Nasrudin, mengakui kemenangannya di kerusi Parlimen Padang Serai adalah sebagai bukti rakyat menolak kerajaan campuran PH-BN.
  • “Saya juga percaya keputusan ini adalah satu mesej jelas daripada rakyat yang menolak Kabinet Kleptokrat serta membantah perlantikan TPM 1.
  • “Ia juga satu signal yang jelas bahawa PM baharu kita untuk berhati-hati kerana rakyat sentiasa menghakimi keputusan yang dibuat oleh beliau,” katanya.
  • Dalam perkembangan lain, PN Kedah termasuk Menteri Besarnya, dan kepemimpinan lain turut sama-sama berkempen di Padang Serai. 
  • Kini, PN yang menjadi pembangkang memiliki 74 kerusi di Dewan Rakyat dengan kemenangan Azman.

KUALA LUMPUR – Calon Perikatan Nasional (PN), Datuk Azman Nasrudin menyifatkan kemenangannya di kerusi Parlimen Padang Serai semalam sebagai bukti penolakan rakyat terhadap kerajaan campuran PH-BN.

Beliau juga percaya ia signal kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa rakyat menilai setiap tindak tanduknya mengetuai kerajaan persekutuan.

“Saya juga percaya yang keputusan ini adalah satu mesej jelas daripada rakyat Malaysia dan warga Padang Serai yang menolak Kabinet Kleptokrat serta membantah perlantikan Datuk Seri Zahid Hamidi yang menghadapi pertuduhan rasuah sebagai TPM 1. 

“Ia juga satu signal yang jelas bahawa Perdana Menteri baharu kita untuk berhati-hati kerana rakyat sentiasa menghakimi keputusan yang dibuat oleh beliau,” katanya dalam kenyataan selepas diumumkan sebagai pemenang kerusi Parlimen Padang Serai semalam.

Terdahulu, Azman diumumkan memenangi kerusi Parlimen Padang Serai dengan memperoleh 51,637 undi. 

Dengan majoriti 16,620 undi, Azman jauh meninggalkan calon PH, Dr Mohamad Sofee Razak yang mendapat 35,377 undi serta calon BN, Datuk C Sivaraajh yang hilang deposit selepas hanya meraih 2,983 undi.

Kini, PN yang menjadi pembangkang memiliki 74 kerusi di Dewan Rakyat dengan kemenangan Azman.

Azman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lunas turut mengucapkan kesyukuran ke hadrat Allah di atas kemenangan dengan majoriti besar PN.

“Saya bersyukur dan ini adalah satu kemenangan buat rakyat Malaysia. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pucuk pimpinan Perikatan Nasional.

“Terutamanya, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Azmin Ali yang telah memberikan kepercayaan kepada saya untuk menjadi calon Perikatan Nasional di P.017 Padang Serai.

“Terima kasih yang tidak terhingga kepada pengundi-pengundi di Padang Serai kerana memilih saya sebagai wakil rakyat Padang Serai,” katanya.

Beliau juga berterima kasih kepada jentera parti di Kedah dan Menteri Besarnya, Datuk Seri Mohammed Sanusi Md Nor serta kepemimpinan lain yang turut sama-sama berkempen di Padang Serai. 

“Saya sangat terharu dan berterima kasih. Saya beraspirasi untuk bersama-sama dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan wakil rakyat yang lain yang telah dipilih oleh rakyat pada PRU15 ini untuk menjadi pembangkang yang berwibawa dan memantau tindak tanduk Kerajaan Campuran PH-BN,” katanya. – The Merdeka Times

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending