Connect with us

Terkini

Kaitkan PASTI, SRITI dengan budaya ekstremisme adalah ‘naratif jahat’

Soalan daripada media berbahasa Inggeris yang mengaitkan Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) dan Sekolah Rendah Integrasi Teras Islam (SRITI) dengan isu ekstremis di sekolah kepada Menteri Pendidikan semalam menimbulkan ketidakpuasan hati pihak tertentu.

Rasyidah Zulkifli

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengguna FB yang juga Pengerusi SRITI Tahfiz Al-Ummah, Ekhwan Nazari menyifatkan soalan media yang mengaitkan PASTI dan SRITI dengan budaya ekstremisme disifatkan membawa naratif yang sangat jahat.
  • Baginya, etika kewartawanan pemberita  portal The Vibes hendaklah diteliti semula Menteri Komunikasi dan Digital kerana mengganggu keharmonian awam.
  • “Untuk pengetahuan saudara – PASTI mendidik murid berumur empat tahun hingga enam tahun dengan cara hidup Islam.
  • “Seterusnya SRITI diwartakan kepada setiap cawangan untuk berdaftar dengan Pejabat Pendidikan Islam Daerah/Negeri masing-masing,” katanya.

 

KUALA LUMPUR – Soalan daripada media berbahasa Inggeris yang mengaitkan Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) dan Sekolah Rendah Integrasi Teras Islam (SRITI) dengan isu ekstremis di sekolah kepada Menteri Pendidikan semalam menimbulkan ketidakpuasan hati pihak tertentu.

Pengerusi SRITI Tahfiz Al-Ummah, Ekhwan Nazari menyifatkan pertanyaan yang dilontarkan wartawan portal The Vibes itu membawa naratif yang sangat jahat.

Baginya, etika kewartawanan pemberita berkenaan hendaklah diteliti semula Menteri Komunikasi dan Digital kerana mengganggu keharmonian awam.

“Untuk pengetahuan saudara – PASTI adalah Pusat Asuhan Tunas Islam yang mendidik murid berumur empat tahun hingga enam tahun dengan cara hidup Islam dan nilai-nilai murni, adab dan akhlak sebagai seorang insan.

“Ia sejajar dengan apa yang dihasratkan oleh kementerian termasuk belajar membaca, mengira dan mengaji. 

“Di mana hendak selitkan budaya ekstrim bagi murid di usia begini? Adakah dengan tidak diajar berjoget, terkinja-kinja dan menyanyi lagu barat menjadikan kanak-kanak ini ekstremis?,” katanya dalam hantaran di Facebook beliau semalam.

 

Foto: Tangkap layar Facebook Ekhwan Nazari

 

Ekhwan menggesa pemberita berkenaan untuk berfikir masak-masak sebelum bertanyakan sebarang soalan kepada menteri sepertimana berlaku dalam sidang media semalam.

“Seterusnya SRITI, untuk pengetahuan saudara ini mendidik murid Darjah Satu hingga Enam dan sejak penubuhannya lagi, SRITI diwartakan kepada setiap cawangan untuk berdaftar dengan Pejabat Pendidikan Islam Daerah/Negeri masing-masing. 

“Malah, banyak SRITI yang telah berdaftar dengan KPM. Bukan mudah-mudah hendak berdaftar dengan PPID ini, saudara. 

“Berpuluh ribu modal keluar hendak melepasi garis panduan ditetapkan agensi-agensi berkenaan seperti bomba, polis, pejabat kesihatan, majlis daerah, SSM dan lain-lain lagi,” katanya.

Selain itu, katanya, silibus Jabatan Kebajikan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Agama Negeri pun terdapat di SRITI. 

“Ini pendidikan sekolah rendah agama saudara, tiada pun pendidikan ekstrimis. Malahan, kami ada mata pelajaran khas berkenaan adab dan akhlak bagi memastikan murid kami keluar menjadi rakyat Malaysia yang baik dan saling menghormati,” katanya. – The Merdeka Times

 

Sumber: Facebook Ekhwan Nazari

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending