Connect with us

Terkini

“Usah terlalu berharap PH laksana janji PRU,” – penganalisis politik

Penganalisis politik berpesan kepada rakyat agar tidak terlalu berharap Pakatan Harapan (PH) melaksanakan segala janji pilihan rayanya memandangkan gabungan itu berada dalam kerajaan perpaduan.

Wartawan TMT

Published

on

“Usah terlalu berharap PH laksana janji PRU,” - penganalisis politik
  • Rakyat jangan terlalu berharap PH laksanakan segala janji PRU15 memandangkan gabungan itu berada dalam kerajaan perpaduan.
  • Jangkaan sedemikian tidak adil bagi PH, mengambil kira kerajaan perpaduan itu turut melibatkan BN, GPS dan GRS. – Akademi Nusantara, Azmi Hassan
  • “PH perlu menangani isu Perjanjian Malaysia 1963 bagi negeri-negeri Borneo dan juga janji BN yang dibuat kepada penjawat awam, selain strategi dalam Bajet 2023.”

PETALING JAYA: Penganalisis politik berpesan kepada rakyat agar tidak terlalu berharap Pakatan Harapan (PH) melaksanakan segala janji pilihan rayanya memandangkan gabungan itu berada dalam kerajaan perpaduan.

Azmi Hassan daripada Akademi Nusantara berkata, jangkaan sedemikian tidak adil bagi PH, apabila mengambil kira kerajaan perpaduan itu turut melibatkan Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

“Sukar bagi PH untuk menunaikan 100% 10 perkara dalam manifestonya kerana perlu juga berbincang dengan tiga gabungan berasingan,” katanya kepada FMT.

“PH perlu menangani isu Perjanjian Malaysia 1963 bagi negeri-negeri Borneo dan juga janji BN yang dibuat kepada penjawat awam, selain strategi dalam Bajet 2023.”

Bajet 2023 sebelum ini dibentangkan pada 7 Okt, membabitkan peruntukan keseluruhan RM372.3 bilion. Bagaimanapun, Parlimen dibubarkan tiga hari kemudian, membuka laluan kepada pelaksanaan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Azmi ketika mengulas lanjut berkata, beliau tidak melihat reformasi, seperti memansuhkan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma) akan dilaksanakan. Kesungguhan untuk berbuat demikian sudah “hilang”, tambahnya.

Julai lepas, selepas perbahasan yang tegang, Dewan Rakyat meluluskan lanjutan dalam peruntukan yang membenarkan 28 hari penahanan bawah Sosma.

Bagaimanapun, Azmi berkata, beliau percaya BN dan PH sependapat mengenai kebebasan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Katanya, ikrar PH untuk mengecilkan saiz Jemaah Menteri mampu terlaksana. Perdana Menteri Anwar Ibrahim boleh mengurangkan separuh daripada jumlah menteri, berbanding pentadbiran sebelumnya, tambah Azmi.

“Ini menjadikan Jemaah Menteri lebih cekap memandangkan ia akan dianggotai Ahli Parlimen yang berkeupayaan dalam peranan masing-masing,” katanya.

“Barisan Jemaah Menteri ini akan dihormati dan mampu bekerja dengan persatuan sivil dan rakyat.”

Dalam pada itu, Awang Azman Pawi daripada Universiti Malaya berkata, kerajaan perpaduan perlu memilih janji terbaik daripada manifesto blok berbeza untuk dilaksanakan.

“Bagaimanapun, semua ini harus dibincangkan di peringkat parti terlebih dulu,” katanya.

Katanya, masyarakat awam dan kumpulan sivil patut menguruskan jangkaan mereka dan menilai apa yang ditawarkan kerajaan perpaduan.

Anwar mengetuai kerajaan perpaduan melibatkan PH, BN, GPS dan GRS, dengan sokongan Ahli Parlimen Muda, Warisan, Parti Bangsa Malaysia (PBM) dan bebas.

Sumber: Free Malaysia Today

 

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending