Connect with us

PRU-15

“Usah terlalu berharap PH laksana janji PRU,” – penganalisis politik

Penganalisis politik berpesan kepada rakyat agar tidak terlalu berharap Pakatan Harapan (PH) melaksanakan segala janji pilihan rayanya memandangkan gabungan itu berada dalam kerajaan perpaduan.

Wartawan TMT

Published

on

“Usah terlalu berharap PH laksana janji PRU,” - penganalisis politik
  • Rakyat jangan terlalu berharap PH laksanakan segala janji PRU15 memandangkan gabungan itu berada dalam kerajaan perpaduan.
  • Jangkaan sedemikian tidak adil bagi PH, mengambil kira kerajaan perpaduan itu turut melibatkan BN, GPS dan GRS. – Akademi Nusantara, Azmi Hassan
  • “PH perlu menangani isu Perjanjian Malaysia 1963 bagi negeri-negeri Borneo dan juga janji BN yang dibuat kepada penjawat awam, selain strategi dalam Bajet 2023.”

PETALING JAYA: Penganalisis politik berpesan kepada rakyat agar tidak terlalu berharap Pakatan Harapan (PH) melaksanakan segala janji pilihan rayanya memandangkan gabungan itu berada dalam kerajaan perpaduan.

Azmi Hassan daripada Akademi Nusantara berkata, jangkaan sedemikian tidak adil bagi PH, apabila mengambil kira kerajaan perpaduan itu turut melibatkan Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

“Sukar bagi PH untuk menunaikan 100% 10 perkara dalam manifestonya kerana perlu juga berbincang dengan tiga gabungan berasingan,” katanya kepada FMT.

“PH perlu menangani isu Perjanjian Malaysia 1963 bagi negeri-negeri Borneo dan juga janji BN yang dibuat kepada penjawat awam, selain strategi dalam Bajet 2023.”

Bajet 2023 sebelum ini dibentangkan pada 7 Okt, membabitkan peruntukan keseluruhan RM372.3 bilion. Bagaimanapun, Parlimen dibubarkan tiga hari kemudian, membuka laluan kepada pelaksanaan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Azmi ketika mengulas lanjut berkata, beliau tidak melihat reformasi, seperti memansuhkan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma) akan dilaksanakan. Kesungguhan untuk berbuat demikian sudah “hilang”, tambahnya.

Julai lepas, selepas perbahasan yang tegang, Dewan Rakyat meluluskan lanjutan dalam peruntukan yang membenarkan 28 hari penahanan bawah Sosma.

Advertisement

Bagaimanapun, Azmi berkata, beliau percaya BN dan PH sependapat mengenai kebebasan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Katanya, ikrar PH untuk mengecilkan saiz Jemaah Menteri mampu terlaksana. Perdana Menteri Anwar Ibrahim boleh mengurangkan separuh daripada jumlah menteri, berbanding pentadbiran sebelumnya, tambah Azmi.

“Ini menjadikan Jemaah Menteri lebih cekap memandangkan ia akan dianggotai Ahli Parlimen yang berkeupayaan dalam peranan masing-masing,” katanya.

“Barisan Jemaah Menteri ini akan dihormati dan mampu bekerja dengan persatuan sivil dan rakyat.”

Dalam pada itu, Awang Azman Pawi daripada Universiti Malaya berkata, kerajaan perpaduan perlu memilih janji terbaik daripada manifesto blok berbeza untuk dilaksanakan.

“Bagaimanapun, semua ini harus dibincangkan di peringkat parti terlebih dulu,” katanya.

Advertisement

Katanya, masyarakat awam dan kumpulan sivil patut menguruskan jangkaan mereka dan menilai apa yang ditawarkan kerajaan perpaduan.

Anwar mengetuai kerajaan perpaduan melibatkan PH, BN, GPS dan GRS, dengan sokongan Ahli Parlimen Muda, Warisan, Parti Bangsa Malaysia (PBM) dan bebas.

Sumber: Free Malaysia Today

 

 

Advertisement

PRU-15

Kemenangan di Padang Serai signal PN jadi pembangkang kuat di Parlimen?

Kemenangan Perikatan Nasional (PN) di Parlimen Padang Serai semalam merupakan signal jelas bahawa parti itu akan menjadi pembangkang kuat di Parlimen nanti. 

Rasyidah Zulkifli

Published

on

Kemenangan di Padang Serai signal PN jadi pembangkang kuat di Parlimen?
Foto: Profesor Madya Dr Mohd Izani Mohd Zain (atas), Dr Mohammad Tawfik Yaakub (bawah).
  • Kemenangan PN di Padang Serai merupakan signal parti itu akan menjadi pembangkang yang kuat di dalam Parlimen dengan sokongan pengundi, khususnya pengundi Melayu.
  • Penganalisis politik dari UPM, Profesor Madya Dr Mohd Izani Mohd Zain menyifatkan penyokong PN tidak dapat menerima pembentukan kerajaan PH-BN.
  • “Semakin bertambah kerusi PN, maka bertambah kuatlah suara pembangkang itu,” kata Mohd Izani.
  • Semalam, calon PN, Datuk Azman Nasrudin memenangi kerusi Parlimen Padang Serai dengan memperoleh 51,637 undi menewaskan calon PH, Dr Mohamad Sofee Razak (35,377 undi) dan calon BN, Datuk C Sivaraajh yang hilang deposit selepas hanya meraih 2,983 undi.
  • Penganalisis Politik UM, Dr Mohammad Tawfik Yaakub pula menyifatkan kejayaan BN di DUN Tioman dengan majoriti tipis, bukanlah kejayaan yang jelas.
  • Kerusi DUN Tioman dimenangi calon BN, Datuk Seri Mohd Johari Hussain dengan majoriti tipis 573 undi.

KUALA LUMPUR – Kemenangan Perikatan Nasional (PN) di Parlimen Padang Serai semalam merupakan signal jelas bahawa parti itu akan menjadi pembangkang kuat di Parlimen nanti. 

Kemenangan di Padang Serai menjadikan keseluruhan 74 kerusi Parlimen dikuasai PN selepas berjaya menembusi kubu kuat PH di Padang Serai dengan lebih 16,000 majoriti undi selain menyaksikan calon Barisan Nasional (BN) hilang deposit.

Kedudukan terkini kerusi di Parlimen itu menjadi PN menambah keupayaannya untuk memainkan peranan semak dan imbang ke atas pentadbiran kerajaan campuran diterajui PH-BN.

Penganalisis politik dari Fakulti Ekologi Manusia Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr Mohd Izani Mohd Zain berkata rakyat, khususnya penyokong PN, jelas tidak dapat menerima pembentukan kerajaan PH-BN. 

Katanya, perkara itu diterjemahkan dengan majoriti undi besar diraih calon PN yang memenangi kerusi Parliman Padang Serai.

“Bagi saya PN menang sebab rakyat Padang Serai mahu memperkukuhkan lagi pembangkang kerana semakin bertambah kerusi PN, maka bertambah kuatlah suara pembangkang itu. 

“Selain itu, mereka juga melihat kerajaan perpaduan ini sebagai kerajaan yang minoriti Melayu yang melibatkan parti UMNO sahaja. 

Advertisement

“Ini mungkin satu terjemahan pengundi untuk terus memberikan sokongan kepada PN kerana PN dilihat sebagai pilihan terbaik pengundi Melayu,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times di sini hari ini.

Mohd Izani berkata meskipun tidak dapat membentuk kerajaan persekutuan buat masa ini, keyakinan pengundi Melayu terhadap PN tidak pernah surut. 

Semalam, calon PN, Datuk Azman Nasrudin memenangi kerusi Parlimen Padang Serai dengan memperoleh 51,637 undi. 

Dengan majoriti 16,620 undi, Azman jauh meninggalkan calon PH, Dr Mohamad Sofee Razak yang mendapat 35,377 undi serta calon BN, Datuk C Sivaraajh yang hilang deposit selepas hanya meraih 2,983 undi.

Sejak 2008 Padang Serai menjadi kubu kuat PH, namun setelah 14 tahun memerintah, akhirnya ia jatuh ke tangan parti dengan sokongan majoriti pengundi Melayu.

Sementara itu, Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) semalam turut menyaksikan DUN Tioman dimenangi calon BN, Datuk Seri Mohd Johari Hussain dengan majoriti tipis 573 undi.

Advertisement

Realiti ini menyaksikan pengurangan sokongan pengundi kepada BN berbanding calon PN.

Penganalisis politik dari Universiti Malaya (UM), Dr Mohammad Tawfik Yaakub bagaimanapun berkata kemenangan BN di Tioman, bukan satu kejayaan yang jelas.

“Dengan kekuatan PH-BN kemudian membentuk kerajaan persekutuan bukanlah kemenangan yang boleh dibanggakan oleh parti campuran itu.  

“Kerana kita lihat dengan kekuatan yang sedia ada, hanya sekadar mampu memperoleh majoriti sedemikian, memalukan,” katanya.

Diminta mengulas mengenai pelantikan kabinet kleptokrat, Mohammad Tawfik masih berpegang pada pendirian sama.

“Saya masih konsisten dengan pendirian saya sebelum pembubaran Parlimen di mana bagi saya kita tidak boleh untuk melantik mereka yang dibicarakan di mahkamah. 

Advertisement

“Saya suka berpegang dengan konteks legally right, morally wrong. Bagi saya itu tidak boleh diteruskan dan dibanggakan kerana ini merupakan prinsip,” katanya.

Mohammad Tawfik menegaskan soal prinsip tiada kompromi dan perlu diberi perhatian semula oleh Perdana Menteri ke-10.

“Walaupun dikatakan oleh sebilangan penyokong-penyokong kita perlu berikan masa dan peluang. 

“Bagi saya ini melibatkan imej dan perjuangan Datuk Seri Anwar Ibrahim selama 24 tahun yang tercalar hanya dengan satu pelantikan,” katanya. – The Merdeka Times.

Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending