Connect with us

Terkini

PM, kerajaan, SPR mohon batal saman pemula oleh Charles Santiago

Kerajaan Malaysia, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyatakan bahawa keputusan membubarkan Parlimen adalah kuasa prerogatif Yang di-Pertuan Agong mengikut Perkara 40(2)(b) dan Perkara 55(2) perlembagaan. 

Wartawan TMT

Published

on

PM, kerajaan, SPR mohon batal saman pemula oleh Charles Santiago
Foto: Charles Santiago.
  • Kerajaan Malaysia, Perdana Menteri dan SPR dinamakan defendan dalam saman pemula difailkan Charles Santiago.
  • Berdasarkan peruntukan itu, Agong boleh ikut budi bicara baginda tanpa perlu dapatkan nasihat Jemaah Menteri di bawah Perkara 40(1) dan Perkara 40(1A) Perlembagaan Persekutuan. 
  • Menurut defendan dalam permohonan mereka, kuasa YDPA buat pengisytiharan bubar Parlimen Ke-14 ikut Perkara 55(2) dan Perkara 40(2)(b) Perlembagaan Persekutuan tidak boleh diadili dan tidak boleh dipertikaikan di mahkamah.
  • “Alasan batalkan saman ini antaranya, saman pemula berkenaan mengaibkan, remeh atau menyusahkan, atau suatu penyalahgunaan proses mahkamah yang serius.”
  • “Kuasa SPR adakan PRU15 dalam masa 60 hari selepas pembubaran Parlimen Ke-14 adalah suatu perkara tidak boleh diadili.” –  defendan
  • “Plaintif tidak dapat kekalkan sebarang bentuk relif yang punyai kesan sama dengan mencabar kuasa YDPA untuk bubar Parlimen Ke-14 dan seterusnya halang PRU15 diadakan. 
  • “Plaintif juga tidak dapat kekalkan (sustain) sebarang bentuk relif punyai kesan sama dengan injunksi atau pelaksanaan spesifik terhadap kami sepertimana diperuntukkan di bawah Seksyen 29 Akta Prosiding Kerajaan 1956.”

KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyatakan bahawa keputusan membubarkan Parlimen adalah kuasa prerogatif Yang di-Pertuan Agong mengikut Perkara 40(2)(b) dan Perkara 55(2) perlembagaan. 

Ketiga-tiga pihak itu yang dinamakan selaku defendan dalam saman pemula difailkan penyandang kerusi Parlimen Klang,  Charles Santiago menegaskan berdasarkan peruntukan itu, Agong boleh mengikut budi bicara baginda tanpa perlu mendapatkan nasihat Jemaah Menteri di bawah Perkara 40(1) dan Perkara 40(1A) Perlembagaan Persekutuan. 

Menurut defendan dalam permohonan mereka untuk membatalkan saman pemula itu, kuasa Yang di-Pertuan Agong dalam membuat pengisytiharan pembubaran Parlimen Ke-14 mengikut Perkara 55(2) dan Perkara 40(2)(b) Perlembagaan Persekutuan tidak boleh diadili dan tidak boleh dipertikaikan di mahkamah.

“Alasan untuk membatalkan saman ini antaranya adalah, saman pemula berkenaan mengaibkan, remeh atau menyusahkan, atau adalah suatu penyalahgunaan proses mahkamah yang serius.

“Saman pemula ini juga dibuat dengan alasan bahawa ia tidak mendedahkan kausa tindakan mahu pun kausa tindakan yang munasabah ke atas kami,” kata defendan. 

Dalam permohonan itu, mereka juga turut memohon supaya prosiding saman pemula itu digantung hingga permohonan mereka untuk membatalkannya diputuskan Mahkamah Tinggi mengikut Aturan 18 Kaedah 19(1)(a) atau (b) dan (d) Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012. 

Charles memfailkan saman pemula berkenaan pada 11 Oktober lalu, dengan memohon perisytiharan bahawa permintaan Ismail kepada Yang di-Pertuan Agong pada 9 Oktober lalu untuk membubarkan Parlimen Ke-14 menyalahi Perkara 40(1) dan (1A) Perlembagaan Persekutuan kerana tidak dibuat berdasarkan nasihat atau kuasa am Kabinet. 

Menurut plaintif, pada 16 Disember 2021, lekukan tropika di Pantai Timur Malaysia menyebabkan hujan lebat di seluruh Semenanjung Malaysia selama tiga hari dan mengakibatkan banjir di lapan negeri yang menyebabkan 54 kematian dan lebih 71,000 orang hilang tempat tinggal di Semenanjung dan dianggarkan 125,000 orang terjejas. 

Sementara itu, defendan berkata, isu keesahan permintaan pembubaran Parlimen oleh Ismail Sabri kepada Yang di-Pertuan Agong adalah bersifat akademik kerana Yang di-Pertuan Agong sudah memperkenankannya mengikut Perkara 40(2)(b) dan Perkara 55(2) Perlembagaan dan seterusnya membubarkan Parlimen Ke-14. 

Defendan berkata, perisytiharan dan pembubaran Parlimen adalah kuasa Yang di-Pertuan Agong di bawah Perlembagaan Persekutuan yang mana yang mana badan kehakiman selaku penjaga kepada keadilan (guardian of justice) perlu memelihara prinsip keperlembagaan ini. 

SPR mempunyai tugas keperlembagaan di bawah Perkara 55(4) dan dibaca bersama Perkara 113(1) Perlembagaan untuk mengadakan pilihan raya umum dalam masa 60 hari selepas pembubaran Parlimen.

“Kuasa SPR untuk mengadakan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) dalam masa 60 hari selepas pembubaran Parlimen Ke-14 adalah suatu perkara yang tidak boleh diadili. 

“Plaintif tidak dapat mengekalkan sebarang bentuk relif yang mempunyai kesan sama dengan mencabar kuasa Yang di-Pertuan Agong untuk pembubaran Parlimen Ke-14 dan seterusnya menghalang PRU15 untuk diadakan. 

“Plaintif juga tidak dapat mengekalkan (sustain) sebarang bentuk relif yang mempunyai kesan sama dengan injunksi atau pelaksanaan spesifik terhadap kami sepertimana diperuntukkan di bawah Seksyen 29 Akta Prosiding Kerajaan 1956,” katanya. 

Jelas semua defendan, sebarang cabaran terhadap sesuatu perjalanan pilihan raya tidak boleh dipersoalkan kecuali melalui petisyen pilihan raya seperti yang diperuntukkan di bawah Perkara 118 Perlembagaan Persekutuan.

Sumber: Berita Harian

 

 

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending